Külföld

Tűzijáték helyett ballisztikus rakétákat lövöldöz Észak-Korea szilveszterkor

Észak-Korea szombaton három ballisztikus rakétát lőtt ki a Koreai-félszigettől keletre fekvő tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

 

 

 

Az észak-koreai lövések az idén végrehajtott – egyébként mindeddig példátlan számú –rakétakísérletek utolsó meghajlásai voltak. A három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát helyi idő szerint reggel 8 óra körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól délre fekvő Észak-Hvangháe tartományból.

Mindhárom rakéta mintegy 100 km-es magasságban repült, és majdnem 350 km-nyi távolságot tettek meg – állapította a japán védelmi minisztérium, amit a dél-koreai hadsereg is megerősített.

„Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövése súlyos provokáció, amely aláássa a békét és stabilitást a Koreai-félszigeten, valamint a nemzetközi közösségben” – közölte a dél-koreai vezérkari főnök, elítélve azt, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatának egyértelmű megsértését, és sürgetve annak azonnali leállítását.

Az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni Parancsnoksága szerint a legutóbbi kilövések nem jelentenek közvetlen fenyegetést az amerikai személyzetre vagy területre, illetve Washington szövetségeseire, de rávilágítottak Észak-Korea fegyverprogramjának destabilizáló hatására.

A kilövések egy nappal azután történtek, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta egy szilárd hajtóanyagú űrhajóhordozó rakéta tesztrepülését. Hétfőn öt észak-koreai drón hatolt át Dél-Koreába, ami arra késztette a déli hadsereget, hogy vadászgépeket és harci helikoptereket küldjön fel, hogy megpróbálja lelőni őket, ami 2017 óta az első ilyen behatolás volt.

Észak-Korea és az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Korea viszonya egyre feszültebbé vált, mióta májusban átvette a hatalmat a dél-koreai elnök, Jun Szuk-jeol konzervatív kormánya, amely keményebb hozzáállást ígért Északkal szemben.

A szombati kilövéseket nem számítva Észak-Korea idén mintegy 70 ballisztikus rakétát lőtt ki, köztük mintegy nyolc interkontinentális ballisztikus rakétát.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?