Állat, Életmód, Érdekes

14 tipp, hogy az idős kutya jobban érezze magát

Ha van kutyád, biztosan észrevetted, hogy az idő múlásával különböző fiziológiai változások lépnek fel nála, például lelassul a mozgása, megváltozik a kedélyállapota. Nagyon fontos, hogy idősebb korában is megfelelő gondoskodást nyújts neki. A következő tippek ebben segítenek.

 

 

 

1. Menjetek rövidebb sétákra.

Az idősebb kutyáknál gyakran alakul ki olyan állapot, ami korlátozza a szabad mozgásukat, legyen szó játékról vagy sétáról. Lelassulnak, többször kell közben pihenniük. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagynotok a sétával. A legjobb, ha rövid sétákra mentek, például naponta nem kétszer viszed ki 30 percre, hanem háromszor 10-15 percre, így nem fog nagyon elfáradni.

2. Puha talajon sétáltasd.

Egy másik fontos dolog, amire gondolnod kell, ha idős a kutyád, hogy puha talajon sétáltasd. Ezt egy városban nem könnyű megoldani, de próbáld kerülni az aszfaltot. Ne vidd ki rossz időben, hőségben vagy nagyon hidegben.

3. Kerüld az ugrást játék közben.

Hogy elkerüld az ízületek károsodását, előzd meg, hogy a kutyád felugorjon vagy hirtelen mozdulatokat végezzen játék közben. Az idős kutyát se hagyd ki a játékból, éppen ellenkezőleg, minél idősebb, annál nagyobb szüksége van a törődésre és a kényeztetésre.

Hogy késleltetni tudd a kutyád kognitív képességeinek hanyatlását, az agyát is tornáztasd olyan játékokkal, melyek gondolkodásra késztetik. Például vegyél ki dolgokat egy dobozból, rejtsd el őket egy törölköző alá és kerestesd meg vele őket. Vagy építs lepedővel letakart székekből labirintust, és ezen kelljen átmennie. Arra ügyelj, hogy a feladat ne legyen túl nehéz, mert az frusztrálhatja, idegessé teheti a kutyát.


4. Figyelj a helyes táplálásra.

Mikor elérnek egy bizonyos kort, ugyanúgy, ahogyan az embereknek, a kutyáknak a táplálkozását is át kell alakítani mind mennyiség, mind minőség tekintetében. Elengedhetetlen, hogy ásványi anyagokat és vitaminokat adj neki kiegészítésként, hogy megelőzd a különböző betegségeket, főleg az ízületi problémákat. A megfelelő mennyiségre is ügyelj, nehogy elhízzon vagy lefogyjon.

5. Masszírozd meg.

A finom mozdulatokkal végzett masszázs segít a kutyának ellazulni, enyhíti a fájdalmat és a merevséget. A masszázstól jobban tud pihenni és aludni. Közben a köztetek lévő kötődést is erősítheted, valamint javíthatod a keringését.

6. Szerezz be neki jó minőségű ágyat.

Egy bizonyos életkor után a kutya csontjai fájni kezdenek, ha a földön fekszik. Jó ötlet, ha megfelelő ágyat szerzel be neki. Így kényelmesebben fekszik, és mikor felkel, nem lesznek merevek az izmai és az ízületei. A lakás több pontján is elhelyezhetsz ágyakat, hogy bárhol találjon magának kényelemes helyet.

7. Légy vele türelmesebb.

Az évek során a kutya hangulata, kedélyállapota is megváltozik. Előfordulhat, hogy morcosabb és szeszélyesebb lesz. Több türelemre, toleranciára és figyelemre lesz szükség részedről. A kutya viselkedészavarai sokszor a háttérben meghúzódó probléma, például betegség miatt lépnek fel.

8. Ösztönözd arra, hogy az érzékei közül az orrára hagyatkozzon a leginkább.

A kutyák öregedéséhez is hozzátartozik, hogy az érzékelés és a kognitív képességek is romlani kezdenek. A szaglás az egyetlen érzéke, amit idős korában sem veszít el. Ezért fontos stimulálni és játékokkal arra ösztönözni a kutyát, hogy minél többet használja az orrát. Tanítsd meg neki, hogy hagyatkozzon a szimatára. Rejtsd el a kedvenc falatkáját, hogy a szimata segítségével bukkanjon rá. De ne legyen túl nehéz a feladat, ne frusztrálja a kutyát.

9. Vidd új helyekre sétálni.

Az idős kutyáknak rövidebb séta való. Vidd új helyekre, menjetek autóval, majd ott szálljatok ki egy rövid sétára. Ha elvinni nem tudod, időnként változtasd meg a lakásban a tárgyak elhelyezését, hogy új legyen számára a környezet.

10. Tanítsd meg új dolgokra.

Ha egész életében aktív volt, taníts neki új trükköket idősebb korában is. Azt ne feledd, hogy ilyenkor már több időbe telhet neki az új dolgok elsajátítása. A nehézségi fokkal se ess túlzásba. A tanítás mindig jó módszer arra, hogy szellemileg frissen tartsd.

11. Legyen napirendje.

A napirendje tartalmazza a sétát, az evést, a pihenést, mindig ugyanabban az időben. Ha a kutyádnak kognitív diszfunkció szindrómája van (ez olyan, mint az embereknél az Alzheimer-kór), a pontos napirend betartása segít neki, hogy előre tudja, mi fog következni. Ez biztonságérzetet ad neki, boldogabb lesz tőle.

 

 

 

 

12. Gyakrabban vidd állatorvoshoz.

6 havonta ellenőriztesd az állapotát az állatorvossal, hogy az esetleges problémákat a lehető leghamarabb felfedezzétek. Így a kezelést is időben elkezdhetitek, és sok szenvedéstől kímélheted meg a kutyádat. Mindig a megelőzésre törekedj.

13. Gyakrabban jutalmazd.

Az idős kutyának is mindig boldogságot okoz, ha megdicséred és jutalmazod. Fontos, hogy továbbra is a család részének érezze magát, ne vedd kevésbé figyelembe őt csak azért, mert idősebb lett. Jutalmazd idős kutyáknak való jutalomfalatokkal, de mindig vedd figyelembe a súlyát és az egészségi állapotát.

14. Vidd el úszni.

Az úszás kiváló gyakorlat egy idős kutya számára, hiszen úgy erősíti az izmokat, hogy közben nem terheli az ízületeket. Ezért jó ötlet, ha találsz olyan helyet, ahol úszhat. Jobb, ha állóvízbe viszed, hogy ne kelljen küzdenie az erős áramlatokkal. Fürdés után alaposan töröld meg, hogy megelőzd a kihűlést.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?