Autó, Életmód, Érdekes

12 jótanács tapasztalt sofőröktől

Tapasztalt autóvezetők már jól tudják, hogy egy autót fenntartani nem egyszerű. Rengeteg problémával kell megküzdeni nap mint nap. Mi több, az autód biztonságára is figyelmet kell fordítani. Hogy megkönnyítsük az életed, összegyűjtöttünk pár hasznos ötletet mind kezdő, mind pedig haladó vezetőink számára.

 

 

 

A körömlakk majdhogynem teljesen elfedi a vékony karcokat az autón.

Válassz egy passzoló színárnyalatú lakkot, és fesd be vele a karcolást. Miután megszáradt, csiszold egyenletesre. 

A színtelen körömlakk megakadályozza a szélvédő tovább repedését.

Ha egy kavics felpattant és beütötte a szélvédődet, idővel a törés egyre nagyobb és nagyobb lesz. Hogy megakadályozd, 2-3 réteget vigyél fel belőle.

Fordítsd el a kormányt, ha rövid időre el kell hagyd az autódat.

Ha kánikulában parkolsz le, nem tart majd sokáig, hogy a kormány tűzforróra melegedjen. Ennek elkerülése végett fordítsd el 180 fokkal mielőtt kiszállsz. 

A babérlevél segíthet megelőzni az utazási betegséget

Ha egy hosszabb autóút áll előtted, és tartasz az utazás során fellépő émelygéstől, tegyél egy babérlevelet a nyelved alá. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nyugtatják a gyomrot és az idegrendszert. 

Frappáns szemüvegtartó.

Ez az ötlet azok számára hasznos, akik nem tudják hova tenni a napszemüvegüket – akaszd a napellenzőre. Ez megakadályozza, hogy egy bukkanónál az öledbe essen. Még a parkoló cédulákat is teheted ide, hogy biztonságban legyenek. 

A citrom megakadályozza az álmosságot vezetés közben.

Néhány citrus féle ugyan úgy működik, mint egy csésze kávé. Ha vezetés közben kissé álmatagnak éreznéd magad, tégy a nyelved alá citromot. Gyorsan felébreszt, de ha fáradt vagy, inkább ne vezess. 

 

 

 

 

Lógass le egy teniszlabdát a garázsodban a könnyebb parkolásért.

Ez kiváltképp azoknak hasznos, akik rövid ideje vezetnek. Egy lógó teniszlabda jó támpont, milyen messze is van a fal, és segít ráérezni, mekkora is az autód. 

Olaj minőségének ellenőrzése.

Van egy különleges módja hogyan is tudod ezt ellenőrizni. Melegítsd az autó motorját 5-10 percig, utána vedd le a gyújtást. Nyisd fel a motorháztetőt, és csepegtess néhányat egy papírdarabra. Óvatosan helyezd egy meleg helyre a papírt, és várj 2 órát míg megszárad. Utána ellenőrizd le az eredményt. 

  • Ha a folt szélei egyenletesek, azt jelenti, hogy nincs víz az olajban, és az olaj megfelelő.

  • Ha a közepe sötét vagy szürke, az olaj túl koszos, ideje kicserélni.
  • Ha fémdarabokat látsz a papíron, azt jelenti, hogy az autó valamely alkatrésze sérült, és rossz minőségű olajat használsz. 
  • A világos szürke vagy barna kör azt mutatja, hogy az olaj egy része nem oldódott fel és cserélni kell.
Szuper gyors szellőztetés.

Nyisd ki az ajtót, és az egyik első ablakot. Majd nyisd ki és csukd be az ajtót az ellenkező oldalon. Ez a trükk segít gyorsan lehűteni az autót, egyúttal a kellemetlen szagokat is hamar kiszellőzteti. 

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?