Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

8 pozitív változás a testben, ha csupán 6 aszalt szilvát megeszel naponta

Az aszalt szilva csodát tud művelni, ha fogyni akarsz, javítanál az emésztéseden, a csontjaidra vagy a véred egészségére szeretnél vigyázni. Ez a szárított gyümölcs tele van értékes tápanyagokkal, amelyek után csak úgy sóvárog a tested. Mindössze napi 6 szemet kell megenned belőle, hogy élvezhesd a hatásait. Tökéletes snack, amit bárhova magaddal vihetsz.

 

 

 

1. Számos folyamatot támogat a szervezetben.

100 gramm aszalt szilva 732 milligramm káliumot tartalmaz. Ez a makroelem nélkülözhetetlen a testünk számára, hiszen szerepe van a szervezet megfelelő működésében, és sok betegség megelőzését is elősegíti. Csökkenti a stroke kockázatát, egészségesen tartja a csontokat, támogatja az izomnövekedést és az idegek egészséges működését. A napi ajánlott kálium mennyiség 4700 milligramm. Ennek eléréséhez érdemes az aszalt szilvát más ételekkel kombinálnod, például banánnal, almával vagy zöld leveles zöldségekkel.

2. Jót tesz a vérnek.

Ha nem jut elég vas a szervezetedbe, vérszegénység alakulhat ki, aminek súlyos szövődményei lehetnek. A krónikus fáradtságon, valamint a szív- és tüdőproblémákon kívül várandósság esetén szintén komoly gondokat okozhat. Az aszalt szilva viszont kitűnő vasforrás, az egyik legjobb élelmiszer, amivel a vérszegénységet megelőzheted.

3. Javítja az emésztést.

Az aszalt szilva tele van rosttal, ami nélkül nem lehet egészséges az emésztőrendszer működése. Egy bögre magozott aszalt szilva 12 gramm oldható rostot tartalmaz. Ráadásul van benne szorbit is, ami természetes hashajtó, stimulálja a bélmozgást. Éppen ezért napi 6 szem aszalt szilvánál nem érdemes többet enni.

4. Segít kordában tartani a vizelési ingert.

Ha székrekedésed van, az kihat a húgyhólyagra is, mivel extra nyomást helyez rá, ami miatt gyakrabban kell pisilned. Hogy a székrekedést hatékonyan kezelhesd, készíts keveréket 1 bögre almaszószból, 1 bögre zabkorpából vagy hántolatlan búzakorpából és ¾ bögre szilvaléből. 240 milliliter vízhez 1-2 evőkanállal adj a keverékből, és esténként idd meg.

5. Segít a fogyásban.

A benne lévő rostnak köszönhetően az aszalt szilvától sokáig jóllakottnak érzed magad, és hatékonyabban tudod kontrollálni a súlyodat. Egy kísérlet során elhízott nőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai ettek aszalt szilvát az egészséges étrend részeként. Ők 12 hét alatt 2 kilóval többet fogytak, mint a másik csoport tagjai, akik csupán tanácsokat kaptak az egészséges táplálkozáshoz.

6. Erősödnek tőle a csontok.

Akiket fenyeget a csontritkulás veszélye – főként a nőket és az időseket –, azoknak különösen hasznos az aszalt szilva. Egy kutatásban bebizonyították, hogy segít megelőzni a csontritkulást, ezért menopauza után lévő nőknek javasolt a rendszeres fogyasztása.

7. Csökken a vérnyomás.

A magas vérnyomásnak sokszor nincsenek könnyen észrevehető tünetei, de ettől még növeli a szívproblémák, a vesebetegség és egyéb betegségek kockázatát. Különböző ételekkel lehet szabályozni a vérnyomást, ilyen az aszalt szilva is. Kombinálhatod más aszalt gyümölccsel, például mazsolával és datolyával. Fogyassz belőle hetente 8 adagot.

8. Feltölt vitaminokkal.

Az aszalt szilvával a szervezeted vitaminigényét is kielégítheted. Tele van A-vitaminnal, ami az egészséges növekedéshez és látáshoz nélkülözhetetlen. Sok benne a B6-, C- és K-vitamin, amelyek létfontosságúak az immunrendszer számára, az általános jó egészséghez és közérzethez. De az aszalt szilvában más alapvető tápanyagokból szintén jelentős mennyiség található, például rézből és mangánból.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?