Érdekes

20 évig volt börtönben, ártatlanul – Rekordösszegű kártérítést nyert a bíróságon

Egy ohiói férfira rákacsintott a szerencse, miután húsz évet az életéből egy börtöncellában kellett letöltenie, ártatlanul. Dean Gillispie 45 millió dollár kártérítést nyert a polgári perben, melynek keretében végre igazságot szolgáltattak neki. A 20 évnyi borzalmakat azonban nincs pénz, ami képes eltörölni…

 

 

 

Gillispie-t 1991-ben ítélték el, és 2011-ben szabadult a börtönből. Abban a 20 évben Jim Petro volt ohiói főállamügyész és Dean édesanyja, Juana Gillispie folyamatosan azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák és tisztázzák a férfi nevét, de nem sikerült.

Dean-nak le kellett ülnie a kiszabott büntetést, de szabadulása után azonnal beperelte a Miami Township rendőrséget és Scott Moore volt nyomozót, amiért bizonyítékokat hallgattak el, és szemtanúk azonosítását hamisították meg ellene, az 1991-ben elkövetett nemi erőszak és emberrablás ügyében.

Megnyerte a pert. Az ügye igazságot kapott. A kártérítés összege pedig enyhíthet valamit az elrabolt fiatalságán. De a letöltött 20 évét már senki sem tudja visszaadni neki. Gillispie ma 57 éves, és jelenleg Dayton külvárosában, Fairbornban él.

“Nehéz feldolgozni azt a borzalmat, amit Dean, a családja és a közössége szenvedett el” – nyilatkozta Mark Godsey, az Ohio Innocence Project igazgatója.

“Az a mód, ahogyan a hatóságok keresztülvitték az ítéletet, majd visszavágtak, és nem voltak hajlandóak elismerni a hibát, annyira kiábrándító volt. Semmi sem kárpótolhatja Deant a borzalomért” – tette hozzá.

“Az esküdtszék ítélete erős üzenetet küld, hogy a hatalomban lévőknek változtatniuk kell a dolgok menetén” – hangsúlyozta továbbá Godsey.

Bár ezúttal győzött az igazság, és tény, hogy nagyon hosszú időbe telt, míg ez bekövetkezett, a lényeg, hogy megtörtént. Viszont hány ilyen eset lehet még, hány ember kényszerülhet ártatlanul a rácsok mögé, miközben a valódi tettesek tovább garázdálkodhatnak, és vígan élhetik az életüket?

David Owens, a Loevy & Loevy cég jogi képviselője, aki egyébként Gillispie-t is védte, elmondta, a 45 millió dolláros kártérítés Ohióban rekordot jelent. De még várni kell az ítélet gyakorlatba ültetésére.

Egyelőre nem világos, hogy a Miami Township vagy Moore fellebbezni fog-e az ügyben, mint ahogyan az sem, hogy Gillispie mikor férhet hozzá a pénzhez. A végítélet azonban megvan, a többi már csak részletkérdés.

Deant egyébként semmilyen közvetett bizonyíték nem kötötte az ügyhöz, amibe belekeverték. A férfi mindvégig rendületlenül fenntartotta az ártatlanságát. Bár azt közölték az esküdtekkel, hogy egy tanú tettesként azonosította Gillispie-t az ellene felhozott vádakban, Moore nyomozó elmulasztotta bemutatni a bizonyítékokat, melyek alátámasztották volna, hogy a férfi Kentuckyban tartózkodott, amikor a bűncselekmények megtörténtek.

A 20 év bezártság alatt Gillispie a művészetekben lelt vigaszt, ez jelentette számára a menekvést a fájdalom és a gondolatai elől. Sokat emésztette magát amiatt, hogy mennyire másként alakulhatott volna az élete, ha nem fosztják meg őt ártatlanul a szabadságától.

Ma már beletörődött abba, hogy volt ami volt, ezen már képtelenség változtatni, és ha teheti, örömmel alkot. Ezt a szenvedélyt senki sem veszi el már tőle.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?