Érdekes

A pszichológusok szerint a túl sok karácsonyi zene hallgatása káros az egészségre

Személy szerint soha nem voltam olyan, akinek az ajka mosolyra görbült az ünnepi slágerek hallatán, legtöbbször inkább azért könyörögtem, hogy minél hamarabb legyen vége a zenének, különösen Mariah Carey ikonikus zenéjének hallatán. A szívem ettől függetlenül persze mindig tele volt ünnepi hangulattal, de tudom, hogy nem mindenki mondhatja el ugyanezt. Ha Te is azok közé tartozol, akiket a legmenőbb és legvidámabb ünnepi slágerek inkább lehangolnak, mintsem felemelnek, akkor most végre megtudhatod, hogy miért.

 

 

 

Linda Blair brit pszichológus szerint mindennek az ünnepi stresszhez van köze.

A Sky News -nak adott interjújában elmagyarázta, hogy a bevásárlóközpontokban és üzletekben felcsendülő karácsonyi zene sokak számára emlékeztetőül szolgálhat a szezonális tennivalók listájára, vagyis arra a tömérdek tennivalóra és stresszre, míg végül elérkezik 24-e este, és mindenki megkapja a hőn áhított ajándékokat..

,,Ha túl korán kezdik játszani a karácsonyi zenéket, attól az emberek még rosszabbul érezhetik magukat, akár depressziósak is lehetnek.”

Blair elmondása szerint ezektől az ünnepi zenéktől úgy érezhetik az emberek, mintha “csapdába estek” volna.

„Az ünnepi zenék egyfajta emlékeztetőül szolgálnak, hogy ajándékokat kell vásárolnunk, gondoskodnunk kell az emberekről, meg kell szerveznünk a családi összejöveteleket, és ki kell találnunk az ünnepi menüt” – mondta.

Azok, akik karácsonykor is a boltokban dolgoznak, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve a karácsonyi zene okozta stressz szempontjából. Ahogy Blair elmondta, ugyanazokat az ünnepi dalokat kell hallgatniuk gyakran naponta többször is, hosszú heteken át.

„Az ilyen dolgozók extrém fáradtak és kimerültek lehetnek az ünnepi szezonban, mert egyszerűen minden energiájukat arra kell fordítaniuk, hogy “ne hallják meg” a zenéket, amiket játszanak” – magyarázta.

Valójában a zene azon túl, hogy felzaklathat, erős hatással lehet arra is, hogyan viselkedünk az üzletekben.

Míg a legtöbben azt hisszük, hogy a termékelhelyezés és a reklám az eladás kulcsa, Blair szerint az üzletek valójában a zenét használják fel a vásárlók befolyásolására:

“Ha a dalokat megfelelően választják ki és célozzák – amikor egy bolt azt adja a vásárlóinak, amit hallani szeretne –, az valóban képes rávenni az embereket arra, hogy megvegyenek olyan dolgokat, amiket egyébként nem biztos, hogy megvettek volna.”

Te szereted a karácsonyi zenéket, vagy inkább a hideg ráz a 20. Jingle Bells hallatán?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?