Életmód, Érdekes, Külföld

13 bizonyíték rá, hogy a törökországi élet annyira különbözik a miénktől, mint ég a földtől

Valószínűleg sokan jártak már közülünk Törökország népszerű üdülőhelyein, de a legtöbben mégsem tudjuk, hogyan is működik ott az élet a turistahelyektől távol eső részeken. Törökország egy rendkívül egyedülálló ország, ahol az ősi hagyományok finoman keverednek a modern fejlődéssel. Szeretjük megismerni a világ különböző részeinek kultúráját és egyediségét, mai cikkünkben pedig a törökországi élet 13 olyan jellegzetességét gyűjtöttük össze, ami roppant érdekesnek tűnt számunkra.

 

 

 

1 Nincs borotva

Torokorszag borotva

A török nők a gyantás szőrtelenítés híve. Már 15-20 évvel ezelőtt is ezzel a módszerrel távolították el a nemkívánatos szőrt a testükről, pedig akkor mi még nem sokat tudtunk a borotván kívüli szőrtelenítésről.

2 Tökéletes rend

c99e4c5533bcaaa15ce110ae1c

A török nők szeretik a tisztaságot, és mindig 200%-ra mennek. A padló tisztítása során igyekeznek felemelni és feltenni minden bútort illetve háztartási gépet, amit csak lehetséges, hogy alaposan megtisztítsák a ház minden sarkát. A helyi nők szobánként szoktak haladni a takarítással: először egyik helyiségben porszívóznak, mosnak fel és törlik le a port, majd ha azzal elkészültek, egy rongyot tesznek az ajtó alá, hogy jelezzék, az a szoba “tiltott terület”, és folytatják a takarítást a következő szobában.

3 Tisztaság mindenhol

068f0f55a8bf96a900fa0e7d70

A törökök huzatokat, terítőket és egyéb rongyokat használnak, hogy minél inkább fenntartsák a tisztaságot és a kényelmet az otthonukban. Nemcsak a bútorokat, de gyakran a háztartási gépeket is ilyenekkel fedik le.


4 Au pair

40dfcc5a65a71ded84550a565c

A legtöbb török családban van bejárónő, főleg ott, ahol a feleség is dolgozik. Törökországban ez nem annyira számít “luxusnak”, ezért általában még a középosztálybéli családok is megengedhetik maguknak.

5 Csak betét

Torok tampon

Törökországban nehéz tampont találni, mivel a legtöbb nő betétet vásárol. Míg a nyugati országokban a nők 70%-a részesíti inkább előnyben a tampont, addig sok török nő még soha életében nem használt ilyet.

6 Ápolónő jelenlétében történő vizsgálás

8dec8c5c02b8aa3f07afc110e3

Törökországban sok férfi nőgyógyász dolgozik, de a betegeket szigorúan csak ápolónők jelenlétében fogadják. Ez azért van így, hogy megóvják a pácienseket a kellemetlen zavarodottságtól, az orvost pedig attól, hogy esetleg nem megfelelő viselkedéssel gyanúsítsák.

7 Rétegezett ruhák

Torok reteges alvas

Sok török szereti a rétegezett öltözködést, és ez a szokás a saját otthonukban is jelen van. Gyakran a fehérnemű és póló fölé még külön pizsamát és hálóinget húznak a lefekvéshez, míg a török nők gyakran le sem veszik a melltartójukat még alváshoz sem.

8 Kenyér mindig és mindenhol

dc98e85710b7cdbc3d104cc943

A törökök szeretik a kenyeret – sütni és enni is. Törökországot nem véletlenül nevezik a világ kenyereskosarának. Egy igazi török számára az étel nem is rendes étel kenyér nélkül. Ebben az országban egyébként attól sem riadnak vissza az emberek, hogy olyan ártalmas dolgokkal kényeztessék magukat, mint a szénsavas üdítő, az édességek és a chipsek.

9 Évekig tartó válások

568edb54adb48622193b59c718

Törökországban a válások száma meglehetősen alacsony, legalábbis ami a világviszonylatot illeti. Ebben az országban a házasságok 22%-a végződik válással, míg ugyanez a szám Németországban 44%, Spanyolországban pedig 65%. Ezt befolyásolják persze a társadalmi szempontok, illetve az is, hogy Törökországban a válási folyamat akár évekig is eltarthat. Ha a házastársak nem tudnak megegyezni a vagyon felosztásában, a gyámságban, vagy az egyik fél egyáltalán nem akar válni, akkor a procedúra akár 5 évig is eltarthat.

 

 

 

 

10 Török WC

c89ed25df9876b3f0ca5c88c57

Ma már sok helyen találkozni a nálunk is megszokott angol vécékkel, de van ahol még mindig hagyományos török vécéket használnak az emberek. Ez gyakorlatilag egy lyuk a padlón, ahol leguggolva lehet könnyíteni magunkon. Sokan nem is akarnak angol vécére váltani, mivel úgy tartják, hogy ez a póz, vagyis a guggolásban vécézés az anatómiailag helyes és higiénikus módja a vécézésnek.

11 Hajformázás

Torok hajformazas

A legtöbb török nőnek vastag, hosszú haja van, az ilyen haj formázása pedig nem könnyű. Sok török nő ezért nemes egyszerűséggel mindig fodrászhoz megy, amikor eljön számára a hajmosás ideje. Náluk ez a szolgáltatás olcsó, és szinte mindenki számára elérhető.

12 Barátnők nevei a talpon

Torok eskuvo

Nálunk és a világ nagy részén a menyasszonyok mindig egy csokrot dobnak a még férjezetlen barátnőik közé, aki pedig először elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy. Törökországban ez a hagyomány némileg másképp néz ki: ott a menyasszonyok a cipőjük talpára írják fel a hajadon barátnőik nevét. Akinek a neve először kopik le, az fog legközelebb férjhez menni.

13 Gyűrű itt, csere ott

Torok gyuru

A leendő férjek gyűrűt húznak kedvesük ujjára az eljegyzés napján, majd egy kis ünnepséget tartanak. A hagyományok szerint a férfiak ilyenkor gyémánt ékszert ajándékoznak a menyasszonyuknak, melyeket a jobb kéz gyűrűs ujjára húznak. Az esküvő napján pedig csak egyszerűen áthúzzák őket a bal kéz gyűrűsujjára.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?