Életmód, Érdekes

5 tipp és trükk, ami segít, hogy gyorsan aludj el

Az alvásnak sokkal több előnye van, mintsem csak az a jól eső kipihentség érzet, amit egy kiadós alvás után érez az ember. Létfontosságú része az egészséges immunműködésnek, az anyagcserének, a memóriánk karbantartásának, a tanulásnak és még egy rakás fontos funkciónknak. Többek között segíthet a fogyásban és a szív erősítésében is. Tehát, ha valamire, akkor az alvásra mindig oda kell figyelni, és törekedni arra, hogy mindig eleget pihenjünk. Összegyűjtöttünk 5 módszert, amik segíthetnek leküzdeni a nehezen elalvás és az álmatlanul forgolódó éjszakák problémáját.

 

 

 

1. Próbáld ki a katonai módszert.


Ha 2 percen belül szeretnél elaludni, akkor ezt a katonai módszert mindenképpen érdemes kipróbálni. Szükség lesz némi gyakorlásra, de az eredmény megéri. A katonai módszer könnyen elsajátítható és némi gyakorlással és ismétléssel valódi mesterekké válhatunk. A következőket kell tenni:

  • Lazítsd el az arcod és a szád izmait.
  • Engedd le a vállad és a kezed, hogy old a feszültséget.
  • Fújd ki a levegőt és lazítsd el a mellkasod, a lábad, a combod és a vádlidat.
  • Tisztítsd meg az elméd 10 másodpercre úgy, hogy egy pihentető jelenetbe képzeled magad. Ha ez nem megy, próbáld ismételni a “ne gondolkozz” szavakat a fejedben 10 másodpercig.
2. Használj súlyozott takarót.


A súlyozott takarók nemcsak extrán kényelmesek, a mélynyomás-stimulációnak köszönhetően javítják a hangulatot, csökkentik a stresszt, és növelik a melatonin, valamint az alváshormon szintet. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően nemcsak gyorsabban alszunk el, de az alvás minősége is javul.

3. Használd a fantáziádat.

Dr. Steve Orma, az álmatlanság, alvás és szorongás klinikai szakpszichológusa szerint a fantáziánk használata segíthet ellazulni és elaludni. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy képzelj el egy megnyugtató és nyugodt helyet, helyezd bele magad, és koncentrálj rá. Ne felejtsd ki a részleteket sem, képzeld el, mit viselsz és hogyan érzed magad, stb. Csináld ezt naponta 20 percig, vagy amíg elég ellazultnak érzed magad ahhoz, hogy elaludj.

4. Próbáld ki a progresszív relaxációt.


Ha el akarsz aludni, használhatod a progresszív relaxációnak nevezett technikát. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy elkezded megfeszíteni a különböző izomcsoportokat, majd hagyod ellazulni őket. Kezdheted az arcoddal, és szépen, fokozatosan haladhatsz a lábad felé. Csináld ezt addig, amíg lassan el nem alszol.

5. Vegyél fel zoknit.

A zokni felvétele az alváshoz eleinte furcsának tűnhet, de ha alvási problémákat tapasztalsz, könnyen lehet, hogy ez lehet a megoldás. A kutatások azt mutatják, hogy amikor hideg a lába, az erek összehúzódnak, aminek következtében kevesebb vér kering, és jelzéseket küld az agynak, hogy ébren maradjon. Egy szép, kényelmes zokni javíthat ezen, és tudatja az agyaddal, hogy ideje aludni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?