Egészségügyi ötletek, Érdekes

7 módszer a szájban lévő baktériumok elpusztítására és a rossz lehelet eltűntetésére

Emlékszel Jack és Rose ikonikus csókjelenetére az 1998-as Oscar-díjas Titanic című filmben? Képzeld el, milyen lett volna az egész, ha Jacknek rossz lehelete van. Kellemetlen lett volna, ugye? Valószínűleg senki sem szeretne ilyen helyzetbe kerülni, noha egyes felmérések szerint az emberek 35-45%-a küzd rossz lehelettel a nap különböző pontjain. Az amerikaiak évente mintegy 10 milliárd dollárt költenek szájhigiéniai termékekre (szájvíz, fogselyem, fogkrém, stb.) a rossz lehelet leküzdése végett. Most 7 egyszerű módszert gyűjtöttünk össze, mellyel sikerrel vehetitek fel a harcot a rossz lehelet elleni küzdelemben, ráadásul többnyire olyan dolgok segítségével, amik egyébként is minden házban megtalálhatók.

 

 

 

7 Használj természetes szájvizet és leheletfrissítőt

Szajszag eltuntetese

  • A mentalevél segít leküzdeni a rossz leheletet és felfrissíti a szájat.
  • Az olyan fűszerek, mint a szegfűszeg, a kardamom és az édesköménymag kiválóak lehetnek a rossz lehelet ellen.
  • A szódabikarbóna egyfajta természetes szájvízként is használható, ami könnyen elérhető. Egyszerűen csak fel kell oldani egy teáskanál szódabikarbónát egy csésze vízben, és alaposan kiöblíteni vele a szájat. Alternatív megoldásként a fogkefét is belemárthatjuk, hogy aztán azzal mossunk fogat.
  • A görögszéna leveleiből készült tea kiváló antibakteriális hatással bír, ezért tökéletes leheletfrissítő. Kezd a napot egy pohár görögszéna teával.
6 Igyál legalább 2 liter vizet naponta

Rossz szajszag ellen

A hidratált állapotnak számos egészségügyi előnye van, és a rossz lehelet elkerülése is egy ezek közül. A nyál ugyanis megakadályozza a baktériumok szaporodását, azonban a nyálmirigyek hatékony működéséhez sok folyadékra van szükség. Kerüld továbbá az alvás előtt fogyasztott cukros üdítőitalokat, ezek ugyanis segíthetik a baktériumok elterjedését a szájban alvás közben.

5 Vigyázz, mit eszel!

Szajban levo bakteriumok

Egyes élelmiszerekről közismert, hogy rossz leheletet okoznak, ezért jobb elkerülni őket. A hagyma és a fokhagyma a leggyakoribb bűnösök, de fontos hozzátenni, hogy a hagymafogyasztást nem szabad teljesen felhagyni, mivel kutatások azt mutatják, hogy a hagyma mértékletes fogyasztása 4 különböző típusú baktériumot is képes semlegesíteni, melyek kezelés nélkül fogszuvasodást vagy ínybetegségeket okozhatnak. Kerüld a magas fruktóz- vagy savtartalmú ételeket – ezek is segíthetik ugyanis a baktériumok szaporodását.

Ha éhes vagy, próbálj meg almát vagy joghurtot enni. Az alma pektin heteropoliszacharidot tartalmaz, amely serkenti a nyáltermelést, míg a joghurtban lévő élő joghurtkultúrák segíthetnek csökkenteni a szájban lévő baktériumokat.

4 Kapard le a nyelved

5d2e3e5f2d822d755f6501eac4

A nyelv potenciális táptalaja lehet a szájszagért felelős baktériumoknak. Fogmosás után a fogkeféddel vagy egy nyelvkaparó segítségével távolítsd el a lepedéket és a baktériumokat a nyelvedről. A nyelvkaparó segítségével még kiválóbb hatás érhető el.

3 Fogmosás kétszer, fogselymezés legalább egyszer

Fogmosas szajszag

Moss fogat minden nap legalább kétszer 2 percig, és legalább egyszer fogselymet is használj utána. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők valamivel több mint 55%-a mossa meg a fogát legalább kétszer naponta, míg ez az arány a férfiaknál 49%. A fogkefe és a fogselyem együttes használata segít eltávolítani a fogak közé szorult ételeket, melyek sokszor közvetlen kapcsolatban állnak a rossz szagokat okozó baktériumokkal.

 

 

 

 

2 Tartsd egészségesen az ínyed

Bakteriumok a szajban

A baktériumok általában a fogak tövében halmozódnak fel, kellemetlen szagot hagyva maguk után. Az ígybetegségek fokozott mértékű rossz leheletet okozhatnak, ezért fontos, hogy mindig épen és egészségesen tartsuk az ínyünket. Válasszunk fluoridot tartalmazó fogkrémeket, valamint kerüljük a dohányzást, mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert és szoros összefüggésben van a fogínyproblémák megjelenésével. Továbbá a dohányzás megnehezíti a már sérült íny gyógyulását is.

1 Rágj gyümölcshéjat

Szajszag ellen

Alaposan mosd meg a citrushéjat (például narancs vagy citromhéjat), mielőtt a szádba teszed, majd rágd, amíg csak lehet. A citrushéj nemcsak friss leheletet szerez, de a benne lévő citromsav nyáltermelésre ösztönzi a nyálmirigyeket, ezzel természetes védekezésre késztetve a szervezetet a rossz lehelet ellen.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?