Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

10 tudományos felfedezés, amit mindenkinek tudnia kell, akit érdekel az egészsége

Ha hosszú életet szeretnénk magunknak és a szeretteinknek, akkor bizony lépést kell tartanunk az orvostudomány fejlődésével és a legújabb kutatások eredményeivel. Ezek közül néhány ugyanis gyökeresen megváltoztathatja az egészségről és a mindennap végzett tevékenységeinkről alkotott elképzeléseinket. Például nemrég a szakértők arra jutottak, hogy enyhén hajlított háttal ülni mégis jobb, mint egyenessel, és hogy a körömszalonban végzett műkörmözés cseppet sem veszélytelenebb, mint az acélgyári munka. Összegyűjtöttünk néhány ilyen érdekes kutatási eredményt, amik remélhetőleg pozitív irányba befolyásolják majd az életmódunkat.

 

 

 

10A vakbél eltávolítása növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A Clevelandi Egyetemi Kórház tudósai a 62,2 millió beteg adatait tartalmazó nemzeti orvosi adatbázist elemezték. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek eltávolították a vakbelét, több mint háromszor nagyobb az esély a Parkinson-kórra. Hogy a “rázóbénulás” pontosan hogyan függ össze a vakbélgyulladással, ha egyáltalán összefügg, azt a szakértők még nem tudják – ebben a kérdésben továbbra sem tudnak konszenzusra jutni.

9Egy körömszalonban dolgozni olyan, mintha olajfinomítóban dolgoznánk.

A Colorado Egyetem munkatársai 1,5 évig tanulmányozták a levegő minőségét 6 coloradói körömszalonban. A tudósok megmérték a különböző illékony szerves vegyületek (etil-benzol, formaldehid és mások) koncentrációját a helyiségekben. Kiderült, hogy mind a 6 szalonban ezeknek a mérgező anyagoknak a koncentrációja sokszorosan meghaladta a minimálisan megengedett értékeket, ami viszont jelentősen növeli a nasopharyngealis rák, a leukémia és más típusú rák kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül a felmérés kimutatta, hogy ezekben az intézményekben a dolgozók többsége a bőr és a szem nyálkahártyájának irritációjára, valamint fejfájásra panaszkodik. A szakértők számításai szerint ha 20 évig ilyen szennyezett levegőt lélegzünk be, akkor a rák kialakulásának kockázata százszorosára nő, és a körömszalonban végzett munka egy olajfinomítóban végzett munkához hasonlítható.

Ugyanakkor, ahogy a kutatók is megjegyezték, az ügyfeleknek nem kell aggódniuk, legalábbis akkor, ha nem szenvednek asztmától vagy allergiától.

8 LED-ek kék fénye káros a szemre.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági, Környezetvédelmi és Munkaügyi Ügynökség francia szakértői megállapították, hogy a LED-lámpák és kütyük által kibocsátott kék fény negatív hatással van az egészségre. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mivel az ő szemlencséik még nem alakultak ki teljesen. A szakértők olyan LED-lámpák használatát javasolják, amelyek meleg fényt bocsátanak ki.


7Az étrend ugyanolyan fontos, mint a napi rutin.

Az orvosok tudják, hogy az éjszakai munkavégzés a cirkadián ritmus krónikus megzavarásához vezethet, mely jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Cambridge-i és Manchesteri Egyetem szakértői megállapították, hogy egy váratlan diéta a belső óra teljes leállását is okozhatja: ez akkor fordul elő, ha az ember a maga számára szokatlan időpontban eszik. Kísérletek kimutatták, hogy ha így eszik az ember, akkor a cirkadián ritmus felborul, és a szervezet nem tesz különbséget nappal és éjszaka között, ami komoly egészségkárosodást okoz.

„Azok, akik éjszaka dolgoznak, próbáljanak természetes fény mellett étkezni” – tanácsolja Priya Crosby, a tanulmány szerzője.

6A napvédő krémek veszélyesebbek, mint gondolnánk.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) szakértői csoportja egy kis klinikai vizsgálatot végzett, amelyben 24 önkéntes vett részt mindkét nemből. Az alanyok naponta négyszer, több napon át kenték a bőrüket fényvédő krémmel, spray-vel vagy krémmel. Egy héttel később a résztvevők vért adtak elemzésre. Az eredmények kiábrándítóak voltak: kiderült, hogy a fényvédők miatt jelentősen megnőtt a belőle származó anyagok koncentrációja a vérben. Egyes esetekben ez a biztonsági küszöb 400-szorosa volt.

Ugyanakkor a tudósok azt mondják, hogy nem szabad teljesen megtagadni a fényvédők használatát, mivel az ultraibolya sugárzás miatt kialakuló bőrrák kockázata sokkal veszélyesebb.

5A vape lassan megöli az ember szívét.

A Massachusetts Egyetem tudósai egy kísérletben bebizonyították, hogy az e-cigarettában lévő aromás folyadékok károsítják a szíverek sejtjeit. Kiderült, hogy az illatanyagok bizonyos típusú szívsejtek gyulladását és elpusztulását okozzák. 6 ízt teszteltek, ezek közül a fahéjas ízű folyadék volt a legveszélyesebb.

Érdemes megjegyezni, hogy tavaly a szakértők kapcsolatot találtak a vapezés és a szívroham megnövekedett kockázata között.

4 Egyenes háttal ülni nem mindig jó ötlet.

Mindig azt tanították, hogy egyenes háttal üljünk, de a legújabb kutatások ezt az állítást alaposan megcáfolták. Emlékezzünk csak vissza, hogy korábban azt hitték, hogy ha egy ember görnyedt háttal ül, akkor az túl nagy terhelést jelent a gerincre. A North Tees Egyetemi Kórház (Egyesült Királyság) gyógytornászai azonban tanulmányt végeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hát enyhe dőlése nem hogy nem árt, de akár előnyös is lehet azok számára, akik alkalmanként derékfájást tapasztalnak.

Ráadásul ausztrál szakértők kísérletei kimutatták, hogy ülés közben görnyedt testtartás oldja a feszültséget a hátban és a lábakban.

 

 

 

 

3 A párásítók megóvnak az influenzától.

A Yale Egyetem tudósai rájöttek, hogy a levegő páratartalma hogyan befolyásolja a szervezet válaszát az influenzavírusra. A szakértők kísérletet végeztek genetikailag módosított egereken, amelyek ugyanúgy reagálnak az influenzavírusokra, mint az emberek. Az azonos hőmérsékletű, de eltérő páratartalmú helyiségekben tartott állatokat influenza A (H1N1) vírusnak tették ki. Kiderült, hogy az alacsony páratartalmú helyiségekben elhelyezett állatok gyorsabban kapták el a vírust. Ráadásul ezen körülmények között a betegség után a légutak regenerációja is lassabb volt.

A tudósok úgy vélik, hogy érdemes párásítókat használni az influenza kialakulásának kockázatának csökkentése végett. És nem csak otthon, hanem a különböző intézményekben is.

2 A nyak intenzív nyújtása és ropogtatása rendkívül veszélyes az egészségre.

Az orvosok figyelmeztetnek: ha egy bemelegítés során túl intenzíven ropogtatjuk a nyakunkat, az komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az orvosok egy esetre hivatkoznak, mely a közelmúltban történt a 28 éves Josh Haderrel. Fájt a nyaka, és hogy enyhítse a fájdalmat, a fejét az egyik oldalról a másikra kezdte billenteni. Hirtelen valami kattant egyet a nyakában, és Josh érezte, hogy a teste bal oldala kezd elzsibbadni. Ezenkívül gyengeség, súlyos és szüntelen csuklás, illetve testkoordinációs és látási problémák jelentkeztek.

A kórházban kiderült, hogy agyvérzést kapott: Josh a nyakát nyújtva elszakított egy artériát, amely a koponya tövében futott, és táplálta az agyat. Több napot töltött a kórházban. A férfi már otthon van, de néhány probléma, mint például a koordinációs zavar, továbbra is fennáll. Érdekes módon a csuklása a stroke után 2 héttel sem szűnt meg.

1 Az edzés hatékonyabb reggelente.

Nemrég a Kaliforniai Egyetem szakértői egy kísérletben bebizonyították, hogy a sportok sokkal hatékonyabbak, ha reggel végezzük őket. Kiderült, hogy a sejtek reggel több oxigént szívnak fel, miközben az anyagcsere folyamatok is aktívabbak a szervezetben. Vagyis a reggeli fizikai aktivitás sokkal jobban serkenti az anyagcserét.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?