Celeb / Híresség, Érdekes, Igaz történetek

Brendan Fraser története – egy nehéz sorsú színész, akit nem kevésbé szeretnek, mint Keanu Reeves-t

A 2000-es évek elején Brendan Frasert tartották Hollywood egyik legígéretesebb színészének. Mindannyian emlékszünk rá, amikor a jóképű vadembert játszotta az Őserdő hőse című vígjátékban, ahogy a Múmia filmekben alakított Rick O’Connell karaktere is feledhetetlenre sikerült. Hiába azonban a világraszóló siker, Brendan egyszer csak mégis eltűnt a képernyőről, az emberek a közösségi oldalakon pedig csak találgatták, hogy mi történhetett a világ egyik legjobb és legszerethetőbb színészével. Meguntuk a találgatást és úgy döntöttünk, hogy egyszer s mindenkorra végre utánajárunk, hogy miért ért véget olyan hirtelen a kedvenc színészünk karrierje, illetve, hogy mi a helyzet vele manapság.

 

 

 

Brendan James Fraser az Egyesült Államokban született. Édesanyja értékesítési tanácsadóként dolgozott, apja pedig a Külügyi Szolgálat munkatársa volt. Brendan 1990-ben végzett a Cornish Művészeti Főiskolán, majd Hollywoodba költözött. Különféle munkákat végzett, mielőtt belekezdett a színészkedésbe, többek között még egy áruházban is zsonglőrködött.

Az első film, amiben Fraser főszerepet játszott, a Kőbunkó című 1992-es vígjáték volt, amiben a színész egy megfagyott neandervölgyi alakot játszik, akit a 90-es évek Los Angeles-ében olvasztanak ki a jégből. Sok kritikus hülyeségnek nevezte a filmet, de tapasztalatból mondjuk, hogy nem volt azért olyan rossz, pláne az alacsony költségvetéshez képest. Ezt a filmet Fraser karrierjében több nagy szerep is követte, többek között olyanok, mint a Vágyak csapdájában, a Pancserock és a Darkly Noon passiója.

Brendan Fraser története

Az igazi hírnév 1997-ben jött meg az akkor 28 éves színésznek az Őserdő hőse című filmmel. A dzsungelben nevelkedett, indákon lengő és gorillákkal beszélgető férfi kalandjainak története a világ minden táján elbűvölte a tévénézőket – közel 200 millió dollár bevételt hozott.

,,Magamra nézek, és egy sétáló steaket látok” – viccelődött Brendan a sportos alakján akkoriban, amit direkt erre a filmre alakított ki. Szigorú diétát követett és hat hónapon keresztül napi egy órát edzett.

A színész minden mutatványt maga játszott el a filmben: ,,Egyszer 18 méter magasba emeltek, ahonnan 48 km/h-val zuhantam alá egy kötélen” – idézte fel Fraser az Őserdő hőse forgatását.

Brendan Fraser George

Sokan emlékezhetnek még Brendanra továbbá a Csapás a múltból című vígjátékból, ahol egy földalatti menedékhelyen született és felnőtt férfit játszott, aki 35 évesen lépett először a felszínre. Bár a film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, sokak számára a mai napig nagy kedvenc. Fraser azonban nemcsak bugyuta vígjátékokban volt kiváló, olyan drámafilmekben, mint az Érzelmek tengerében is kiváló alakítást nyújtott.

Mi történt Brendan Fraserrel

Brendan karrierjének fénypontja 1999-ben következett, amikor Stephen Sommers leforgatta vele A múmia című kalandfilmet. Bár a szerepet kezdetben Tom Cruise-nak, Brad Pitt-nek és Ben Affleck-nek ajánlották fel, amikor a rendező és producer meglátta az Őserdő hőse című filmben nyújtott alakítását, nem volt kétségük afelől, hogy Brendan Fraser jobban illik a bátor kalandor, Rick O’Conell szerepéhez, mint az imént említett hollywoodi sztárok. A forgatásra Marokkóban és a Szahara-sivatagban került sor, ahol a homokviharok és az elviselhetetlen meleg mellett még mérgeskígyók is nehezítették a stáb munkáját.



Így vagy úgy, de megérte a szenvedést, a film ugyanis kasszasiker lett, és még napjainkban is a 90-es évek egyik legikonikusabb mozifilmjének nevezik. A kritikusok rámutattak, hogy a Brendan Fraser által játszott mozihős megelőzte a korát: nem egy tipikus alfahím volt, aki a menőségét próbálta bizonyítani, hanem egy élő ember, valódi érzelmekkel, aki teljesen véletlenül keveredik szerelembe a Rachel Weisz színésznő által játszott karakterrel.

Brendan Fraser Múmia

A Múmia megjelenése után érthető módon Brendan számos főszerepet kapott többek között olyan hollywoodi produkciókban, mint a Derék Dudley, amit nagyon lehúztak a kritikusok, vagy a A bájkeverő című film, amiben Fraser karaktere alkut köt az ördöggel, hogy elnyerje álmai nőjének szívét. Ezt a kritikusok vegyesen fogadták.

2001 elején megjelent a Talpig majom című vígjáték, mely teljes kudarcot vallott: 75 millió dolláros költségvetése ellenére csak 7 millió dollár bevételt tudott termelni világszerte.

Brendan Fraser élete

2001-ben aztán megjelent a Múmia visszatér című film, mely az első résszel ellentétben már nemcsak pozitív, hanem vegyes kritikákat is kapott. Ettől függetlenül a film jó pénzt hozott, ellentétben a később megjelent filmekkel, például a 2003-as Bolondos dallamok – Újra bevetésen című filmmel, melyben Brendan animációs karakterekkel együtt látható, vagy a Lélegzet című 2007-es dráma, ami többnyire negatív kritikákat kapott.

,,Úgy éreztem magam, mint egy ló Orwell Állatfarmjából, akinek az élete csak munkából, munkából és munkából állt” – emlékezett vissza a színész karrierje csúcsára.

Ekkortájt következett be az első kellemetlen esemény a színész karrierjében: Brendan ugyanis nem nyerte el a tetszését az egyik befolyásos Hollywoodi nagykutyának, ezért karrierje hamarosan hanyatlani kezdett. A színész ettől depressziós lett és úgy döntött, hogy ideiglenesen felhagy a színészkedéssel.

Brendan Fraser érdekességek

A színész családi életében sem volt ez könnyű időszak. Először az édesanyja hunyt el rákban, amitől teljesen összezuhant, majd a feleségével, Afton Smith színésznővel futott zátonyra a kapcsolatuk. Feleségével még 1993 nyarán találkoztak egy Winona Ryder által rendezett grillpartin, 1998-ban pedig össze is házasodtak, a 9 év házasságuk alatt pedig 3 fiuk is született: Griffin, Holden és Leland. Az egyik interjúban a pár bejelentette, hogy legidősebb fiuknál, Griffinnél autizmust diagnosztizáltak.

Miután kapcsolatuk nehéz időket élt át, 2007-ben végül Brendan és Afton bejelentették a válást. A gyerekek főként az anyjukkal élnek, de Brendan amikor csak ideje engedi, minden szabadidejét velük tölti. Bedfordi otthonában még egy Pekas nevű lovat is tart, mivel a betegséggel küzdő fia jobban érzi magát az állat társaságában.

Brendan Fraser ma

A 2000-es évek végére úgy tűnt, hogy a színész reménykedhet a karrierje újbóli beindulásában. Megkezdődött A múmia – A sárkánycsászár sírja című film forgatása, melynek cselekménye Brendan filmbéli karakterének, annak feleségének, illetve közös gyerekük köré épült fel.

Mivel a színész itt is megpróbálta maga véghez vinni a mutatványokat, Brendan súlyos sérüléseket szenvedett. A térd, hangszál és gerincproblémák aztán súlygyarapodást okoztak az egykor szín izom színésznél.

Bár a film egyébként jó pénzt hozott a gyártónak, a kritikusok és a nézők már nem értékelték annyira, mint az első 2 részt. A főszereplőt alakító Rachel Weisz helyére egy új színésznőt tettek, ettől pedig a hangulat drámaian megváltozott, a közönség egy teljesen más filmet kapott, mint amire számított. Ennek eredményeként a negyedik részt, amit közvetlenül a harmadik rész befejezése után akartak forgatni, teljesen törölték. Helyette Tom Cruise-zal a főszerepben, egy teljesen új frenchise-on kezdtek dolgozni.

 

 

 

 

 

 

A sors ezután újabb ütéseket szánt Brendannek. Az Utazás a Föld középpontja felé című film több mint 200 millió dollár bevételt hozott, ezért a producerek minél hamarabb egy folytatást akartak belőle. Az első rész rendezője azonban ekkoriban egy másik filmmel volt elfoglalva, Fraser pedig kijelentette, hogy ő kizárólag vele együtt szeretne dolgozni az Utazás a Föld középpontja felé folytatásán, melynek eredményeképpen a folytatás főszerepét Dwayne Johnson kapta meg és Brendan nélkül forgatták a filmet.

Innentől kezdve Brendan csak népszerűtlen tévéműsorokban és alacsony költségvetésű filmekben szerepelt, legtöbbször ott is csak mellékszereplőkén.

Brendan Fraser akkor és most

Amikor a színészt már majdnem elfelejtették, a rendező, Danny Boyle észrevette Brendant az egyik alacsony költségvetésű sorozatban, és meghívta, hogy vegyen részt vele a Bizalom című sorozat forgatásán. Ezután Steven Soderbergh is meghívta a színészt, a “No Sudden Move” című krimi-thrillerbe.

Ma, az 52 éves Brendan Fraser egyszerre több filmet is készít, közülük a leghíresebb talán a Killers of the Flower Moon című thriller, melyben olyan színészekkel van együtt, mint Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és a rendezőzseni Martin Scorsese.

Brendan az egyik TikTok videójában el is mesélte a követőinek, hogy mennyire aggódik amiatt, hogy ilyen nagy nevekkel együtt kell szerepelnie, de amikor közölték vele, hogy nagyon sokan szeretik és támogatják, a színész egy pillanatra lefagyott és megható zavarba jött.

Brendan Fraser napjainkban

A közelmúltban aztán egy sokkal kövérebb Fraser jelent meg a nyilvánosság előtt, mely heves vitákat váltott ki a közösségi oldalakon. Mindenki azt találgatta, hogy mi történhetett vajon az egykor csupa izom Dzsungel George-val. Mint kiderült, a helyzet az, hogy a híres rendező, Darren Aronofsky épp a “The Whale” című filmet forgatja Brendannel, aki a filmben egy 272 kilogrammos férfit játszik, aki megpróbálja megjavítani a kapcsolatát a 17 éves lányával. Brendan tehát a szerep kedvéért hízott meg ennyire látványosan.

Manapság azok a rajongók és tévénézők, akik emlékeznek még Brendan Fraser ifjúkorára és az akkori filmjeire, minden lehetséges módon támogatásukat fejezik ki a színésznek a közösségi odalakon keresztül, és minél sikeresebb újrakezdést kívánnak neki a mozikban.

Brendan Fraser most

Mit gondolsz, mindazok után, ami a színész életében történt, vajon képes lesz még egyszer visszanyerni majd a korábbi népszerűségét?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?