Életmód, Érdekes, Külföld

12 dolog, ami a külföldi konyhákban mindig megtalálható, de mi még szinte nem is hallottunk róla

Mindig örömmel olvasunk olyan cikkeket, amikben az emberek más országok kultúráját és szokásait mutatják be. Persze az ilyen történetek sokszor tele vannak sztereotípiákkal, de ettől még nem kevésbé érdekesek. Ha pedig egyszer megismerkedünk a különböző országok lakóinak életével és szokásaival, akkor miért ne ásnánk bele magunkat kicsit jobban a főzési szokásaiba is? Érdeklődve figyeltük, hogy milyen különleges gépekkel és eszközökkel dolgoznak a külföldiek a konyhában, és megpróbáltuk összegyűjteni közülük a legérdekesebbeket, melyek közül ugyan néhány azért nálunk is megtalálható, de korántsem olyan népszerűek, mint külföldön.

 

 

 

12 Pour over kávé (Brazília)

Brazil kaveontes

Brazília a kávéfanatikusok országa, ahol gyakorlatilag az instant kávé fogalma ismeretlen. Míg idehaza általában kapszulás vagy más gépi kávéval indítjuk a napot, addig a brazilok egy úgynevezett pour over segítségével főzik le a kávét. A forrásban lévő vizet egy speciális kannába öntik, melybe már be van szerelve egy eldobható szűrő, benne a kávéval. A brazilok egésznap ilyen kávét isznak, és sok kávézóban és étteremben is hasonló módon készítik el az italt a vendégeknek.

11 Thermomix (Németország)

Thermomix

A Thermomixot eredetileg Franciaországban találták fel. Ez a multifunkcionális készülék egyszerre több konyhai gépet is  képes helyettesíteni. Számos étel elkészítésére alkalmas,  ezért gyorsan meghódította Franciaországot és Németországot, de rajtuk kívül más országokban nem annyira elterjedt.

10 Konyhamalac (USA)

Konyhamalac usa

Valószínűleg kevesen vagyunk, akiknek eszébe jutna a mosogató lefolyójába önteni a konyhai hulladékot, pedig az Egyesült Államokban éppen ezt szokták az emberek. Igaz, ehhez szükség van egy mosogató alá beszerelt úgynevezett konyhamalacra, mely voltaképpen egy aprítógép, ami minden beledobott hulladékot apró péppé őröl.


9 Pizza kés (Olaszország)

Pizzakes olaszorszag

Minden olasz családban van legalább egy ilyen pizzakés, amivel sokkal szebb az élet. Vicces módon egyébként az amerikai David Morgan találta fel, és akkor sem ételhez, hanem tapétavágáshoz, de mint kiderült, ez az eszköz a pizzák felszeletelésére is tökéletes, sokkal jobb munkát végez, mint a hasonló célra kifejlesztett ollók.

8 Wok (Kína)

Wok kina

A vastag fenekű mély  serpenyő az ókori Kínában jelent meg először, de a mai napig népszerű Kínában és más ázsiai országokban egyaránt. A klasszikus wok lekerekített aljú és öntöttvasból vagy acélból készül, de ma már mindenféle változatban kapható. A többi konyhai edény elterjedése előtt a wokot mindenféle ételkészítéshez használták: főzéshez, sütéshez, pároláshoz és füstöléshez egyaránt. A kínaiak esküsznek rá, hogy jobb egy ilyenben főzni, mint a normál serpenyőkben, ezért mindenhol ilyet használnak.

7 Emeletes vízforraló (Törökország)

Teazas torokorszagban

Törökországban gyakoriak az emeletes teáskannák, mely könnyen meglephetik a külföldről érkező vendégeket. Az aló kannában vizet forralnak, a felsőbe pedig vizet és tealeveleket dobnak. Ennek segítségével mindig beállítható az ital erőssége, és nem lesz túl erős.

6 Tatárkalap (Svájc)

Svajci tatarkalap

A tatárkalap tulajdonképpen egy beltéri grill, amit fondü készítéshez is használnak. Hőálló acélból készül és tökéletes kúp formájú. A lecsöpögő zsír az oldalsó karimában gyűlik össze. Nagyon népszerű Svájcban, Ausztriában és Szászországban is.

5 Terrine (Franciaország)

Rakott pastetom

A terrine egy hagyományos francia étel, ami zöldségekből, húsból vagy halból készül, szalonnába tekerve és pástétommal kitöltve. Az ételt az azonos nevű edényben készítik és tálalják, mely egy téglalap alakú kerámia vagy acél edény fedővel, és majdnem minden francia háztartásban megtalálható.

4 Cataplana (Portugália)

Cataplana portugal

A Cataplana egy tenger gyümölcseivel készülő étel, mely Dél-Portugália egyik kulináris különlegessége. Az ételt az azonos nevű, kissé szokatlan külsejű réz edényben készítik, mely tulajdonképpen két mély tálból áll amik csat segítségével rögzíthetők egymáshoz.

 

 

 

 

 

3 Mérőkanál készlet (Japán)

Japan merokanalkeszlet

Bár Magyarországon is használunk merőkanalakat a konyhában, egyes külföldi országokban gyakoribbak. Mi még mindig inkább a jó öreg mérleggel vagy szemre mérős módszert alkalmazzuk, Japánban azonban nagyon népszerűek a merőkanál készletek, melyek minden otthonban megtalálhatók.

2 Urli (India)

India urli

Az urli egy hagyományos edény, amelyet széles körben használnak a dél-ndiai Kerala államban. Az általában rézből, agyagból vagy bronzból készülő edény mindenféle méretben megtalálható az indiai otthonokban.

1 Jebena (Etiópia)

Jebena etiopia

A Jebena egy hagyományos kerámiaedény, melyet Etiópiában, Eritreában és más régiókban kávéfőzésre használnak a buna nevű kávés szertartás alkalmával. A jebena általában nagy, gömb alakú fenékkel és vékony nyakkal készül, a benne elkészített kávét pedig vékony sugárral töltik ki, hogy az üledék ne ömöljön át a kávéscsészékbe. Egy adag kávét általában háromszor főznek át, ezalatt pedig folyamatosan változik az erőssége – az első főzés alkalmával sűrű eszpresszóhoz hasonlít.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?