Érdekes

8 titkos dolog a repülőgépeken, amiket csak a pilóták tudnak használni

Egy nagy kereskedelmi repülőgép pilótájának lenni olyan kiváltságokkal jár, melyet az utasok el sem tudnak képzelni. A gépen utazó emberek legtöbbször azt hiszik, hogy a pilóták csak a fülkéjükbe ülve vezetik a gépet, pedig sokszor nem is a fülkében, hanem például a külön számukra kialakított kis szobában alszanak. És ez csak egy azok közül a dolgok közül, amikhez kizárólag a pilóták férhetnek hozzá egy repülőn. Nagyon szeretünk repülni és imádjuk a repülés világával kapcsolatos érdekességeket, ezért kicsit mélyebbre ástuk magunkat és összeállítottunk egy listát azokról a dolgokról, melyek legtöbbször rejtve maradnak az utasok előtt.

 

 

 

1. Egy hálószoba, ahol kipihenhetik magukat

Amikor hosszú távú repülőutakat teljesítenek – ez 6 óránál hosszabb repülést jelent – , a pilótáknak is szükségük van pihenésre, akárcsak a légiutas-kísérőknek. Ezért általában 2 rejtett hálószoba van, ahol a személyzet szundikálhat, ha kimerült.

Az egyik alvóhely a repülőgép elején, a másik pedig hátul található. Ezek felé néhány lépcső vezet fel, és gyakran raktárnak álcázzák.

2. Egy zuhanyzó és egy fürdőszoba, amit pihenés közben használhatnak.

A nagyobb kereskedelmi repülőgépeken ezekkel a hálószobákkal együtt zuhanyzók is találhatók, ahol a személyzet felfrissülhet, miután éppen szundikáltak. Sőt, még felszerelés is található ott vészhelyzet esetére.

Képzeld el, ha 14-16 órán át kell repülnöd, lehet, hogy a repülés végén nem nézel ki olyan jól, vagy nem illatozol olyan jól. Ezért az ilyen hosszú repülések során mindig van egy plusz személyzet a fedélzeten, hogy helyettesítse a pihenőket, és a pihenőidők kötelezőek a repülőszemélyzet minden tagja számára.

3. Egy pár bilincs a fegyelmezetlen utasok megfékezésére.

A pilótáknak vannak bizonyos jogaik a levegőben, mivel ők irányítják a gépet. A kapitánynak van a legtöbb hatalma, és ha szükségesnek tartják, meg is fékezhetnek egy utast. Ha valaki a repülés során bajkeverő, és többszöri figyelmeztetés után is agresszívan viselkedik, a kapitánynak joga van a földi rendőrséget hívni, és a személyzetet is megkérheti, hogy bilinccsel fékezze meg.

4. Oxigénmaszkok vészhelyzet esetére

A magasban repülésnek lehetnek előnyei, de hátrányai is. Bizonyos vészhelyzetekben, például amikor a repülőgépen nincs megfelelő nyomás, mindenkinek szüksége van valahonnan oxigénre. Az utasoknak van saját oxigénmaszkjuk, tehát a pilótáknak is kell, hogy legyen sajátjuk, nem? Így van.

A pilótafülkében minden pilóta bal oldalán speciális felvehető maszkok vannak elhelyezve. Ezek egy kicsit bonyolultabbak, mint az utastérben lévők, és tovább is tartanak, mert a pilótáknak meg kell tudni oldaniuk a problémát és biztonságosan le kell szállniuk.

5. Egy vészhelyzetekre használható balta

Bár az utasok elől el van rejtve, a pilótáknak egy balta áll a rendelkezésükre, amelyet akár a panelek kinyitásához is használhatnak tűzoltáskor, vagy akár egy ablak betöréséhez, ha szükséges. Akkor is jól jöhet, ha barátságtalan környezetben, például egy dzsungelben kell túlélniük.

6. Videokamera

A pilóták folyamatosan kommunikálnak a légi-irányítóval, hogy ellenőrizzék a repülés minden részletét, de egyes pilótafülkékben videokamerák is vannak, amelyek rögzítik a pilótákat. A repülőszemélyzet tud erről, és ez az összes repülési adatot is rögzíti. Ezt később különböző okokból ellenőrizni lehet.

 

 

 

 

7. Mentőkötelek a repülőgép evakuálásához

Minden pilótafülkében van 2 kötél, amelyek segítségével az ablakokon keresztül lehet evakuálni a repülőgépet. A kötelek néhány méter hosszúak és csomózottak is. Ez segít a pilótáknak abban, hogy könnyebben lecsúszhassanak.

8. Tolóablakok az evakuáláshoz

Ahhoz, hogy a fent említett köteleket használni tudják, más módon kell evakuálniuk a repülőgépet, ha az ajtó nem jöhet szóba. Nos, a másik lehetőség a pilóták mindkét oldalán lévő 2 tolóablak, amelyek befelé nyílnak. Vészhelyzet esetén ezeket használják az evakuálás eszközeként.

BÓNUSZ: Szelfi a levegőben? Nem lehetséges!

Ha valahol ilyen képet látsz, akkor nyugodtan feltételezheted, hogy photoshopolták. Fizikailag lehetetlen lenne egy pilótának ilyen szelfit készítenie a kabinnyomás-különbség miatt. Ha egy pilóta megpróbálná kinyitni az ablakot a levegőben, akkor azonnal kiszívná a gépből. Természetesen a telefonjával együtt.

Ismersz igazi pilótákat a való életben? Tudsz más “titkokat” is a repülésről? Kérjük, oszd meg velünk őket.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?