Életmód, Érdekes, Külföld

15 apró lakberendezési trükk Dél-Koreából, ami úgy hiányozott, mint a medence egy forró napon

A dél-koreai lakóházakat általában 30-35 évre építik, ezután lebontják őket és újat építenek a helyükre. Maguk az ország lakók ezért nem a hosszútávú berendezkedés hívei, jóval gyakrabban költöznek, mint a világ más területein, bár kultúrájukból fakadóan ez számukra normális. Talán ez az egyik legnagyobb különbség a hazai és koreai otthonok között, de közelebbről megvizsgálva további érdekességeket is felfedezhetünk. Alaposan tanulmányoztuk a Dél-Koreában élő emberek blogjait, és összeállítottunk egy listát az ottani házak és lakások legfurcsább jellemzőiről. A cikk végén bónuszban még az igen érdekes költöztetési technikájukat is megmutatjuk.

 

 

 

1 Ablakok és függönyök

Del Korea fuggony

Míg idehaza nálunk a függöny egy nélkülözhetetlen kiegészítő, a koreai ablakokon már korántsem. Helyette inkább mattüveget vagy belső redőnyt használnak. Ebből az is kiderül, hogy csukott ablakok mellett nem sok fény jut be a lakások helyiségeibe.

Ennek persze több oka is van: egyrészt, a házak túl közel helyezkednek el egymáshoz, ezért a homályosított üveg nélkülözhetetlen számukra, másrészt ez extra hőszigetelést biztosít a hideg hónapokban.

2 Konyhai csap

Del Korea csap

A konyhai csap itt szintén nem túl hétköznapi. A koreai csap sok meglepetést tartogathat a külföldről érkező turisták számára. Először is, az ottani csapok 2 beépített üzemmóddal rendelkeznek: vízsugár és zuhany. Másodszor, a levehető fej segítségével bármikor elérhető még a mosogató legtávolabbi sarka is.

3 Kapcsoló

24cf7a5d39918180e2d91126d0

Az új otthonokban egyáltalán nem kell egyenként ellenőrizni, hogy minden lámpát lekapcsoltunk-e a koreai lakásokban, a bejárati ajtó mellett ugyanis található egy központi kapcsoló, melyet megnyomva a házban lévő összes lámpa gombnyomásra lekapcsol.


4 Futárdobozok

44f0bd57899b97220f38cb3bcc

Gyakorlatilag ezek olyanok, mint a postaládák, csak alkalmazkodva a modern igényekhez, jóval nagyobb a méretük. Praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen, hiszen így az embereknek nem kell egésznap otthon várniuk a futárt, hanem elég csak megmondani, hogy melyik tárolórekesz az övék, a futár pedig elhelyezi benne a csomagot, mintha csak egy csomagautomata lenne.

5 Ruhaszárító

5f8a295512ad4349eff0bc1518

Míg mi szárítókötelet vagy kihajtható szárítót használunk a ruhák szárítására, addig a koreaiak másképp csinálják: a mosókonyhában külön konzolok vannak a ruhák szárítására, melyeket egy speciális kar segítségével lehet irányítani. A kart eltekerve felemelhetjük a ruhákat a mennyezethez, majd leengedhetjük őket, amikor megszáradtak.

6 Légkondicionáló takaró

37a258556188980380240a494e

Sokan azért nem akarnak klímaberendezést az otthonukba, mert nagyon elüt annak dizájnjától és nem illik a belső térbe. Legalábbis régen így volt, aztán az igények kielégítése végett megjelentek Dél-Koreában a légkondi takarók, melyek segítségével lefedhetők a gépek belső elemei, amik így nem porosodnak és a figyelmet sem vonzzák magukra.


7 Vészhelyzeti doboz

cdbd0e584e899ef9ad92adc4da

Sok koreai otthonban találkozhatunk kis, hermetikusan záródó dobozokkal, melyekben többek között zseblámpa, tűzoltó készülék, és olyan speciális felszerelés található, mellyel szükség esetén evakuálhatók az emberek. Az ablak közelében van a tartó, melyre felakasztva a tűzoltók ki tudják menteni az embereket a lakásokból, de a koreai lakosok az ilyen akasztókat általában más célokra használják, például fokhagymát szárítanak rajtuk.

8 Funkcionális szekrények és beépített bútorok

1992655701b0484389a0456cef

A dél-koreaiak igyekeznek minél többet kihozni az otthonaikból, ezért a szekrényeket és egyéb bútorokat is beépítve telepítik. A falba épített szekrények az előrelátó tervezésnek köszönhetően könnyen alakíthatók, a polcok gyakran kihúzhatók, így a mély rekeszekben még akár nagyobb háztartási gépek is könnyedén tarthatók, távol a kíváncsi szemektől és nem zavarva a lakás összhatását.

9 Külön TV fal

bc4b6c54b7a8ec5fdc348d0ed6

A nappaliban az egyik fal kizárólag a TV számára van fenntartva. Ezt a többitől eltérő módon is díszítik: általában kővel vagy csempével. Gondosan választják ki ezt a falat, mivel a lakásban töltött idejük nagy részében ezt, vagyis egészen pontosan az előtte található tévét fogják bámulni.

10 Okos kaputelefon

df6871595fa3c6e0a8d43c108c

Ha valaki becsönget a házba, a tulajdonos azonnal látja, hogy ki van az ajtóban, még akkor is, ha nincs otthon. Az okos rendszer ugyanis értesítést küld a telefonra, de ha nincs kéznél a telefon, hazaérkezés után akkor is visszanézhető, hogy kik csöngettek be aznap.

11 Nagy rizstartó fiók

35e83c55499dfec8164ee307bc

Szinte minden dél-koreai konyhában van egy méretes rizstartó fiók. Általában a konyhapultba van beépítve és adagolóval van felszerelve, hogy könnyen a kívánt mennyiséghez jussanak belőle az emberek. Minden egyes gombnyomásra 150 grammos adag kerül kimérésre.

12 Okos vécépapírtartó

Del Korea okos vecepapir tarto

Míg nálunk általában csak műanyag vagy fém vécépapírtartó közül lehet választani, addig Koreában ez inkább hasonlít egy vezérlőpultra. A vécépapírtartón keresztül ugyanis nyitható a lakás ajtaja, fogadhatunk hívást, sőt még akár rádiót is hallgathatunk rajta. Külön okostelefontartó polc is található rajtuk természetesen.

13 Lábak nélküli székek

Del Korea labak nelkuli szek

A koreaiak nemcsak alacsony ágyakon vagy földön alszanak, hanem a fotelek tekintetében is hasonló az ízlésük. Ilyen láb nélküli székekben dolgoznak, számítógépeznek, olvasnak vagy éppen pihennek. Náluk ezt a hagyományok magyarázzák: vidéken sokáig játszottak, beszélgettek és ettek a földön az emberek. Ez a kulturális hagyomány pedig mind a mai napig fennmaradt.

 

 

 

 

14 Gázszabályozó rendszer

6a67955ee0829fbb6cae6d535b

A gáztűzhelyek speciális vezérlőrendszerrel vannak felszerelve. A főzőlap közepén egy kis tű található, ami az edény súlyától lesüllyed, azonban, ha a koreaiak sokáig nem tesznek semmilyen edényt az égő tűzhelyre, akkor a tűzhely egy idő után automatikusan kikapcsol.

15 Tetők használata

1e00be5e078b39d081534c604a

Koreában a televízióantennákat és egyéb kommunikációs eszközöket nem a háztetőkre helyezik, mivel itt a háztetőknek sokkal fontosabb szerepet kell ellátniuk: egyfajta közösségi térként funkcionálnak. Ezeken a teraszokon tudnak összegyűlni a lakók, megcsodálni a várost vagy éppen piknikezni és egy kis friss levegőt szívni.

Bónusz: költözéskor lift helyett darut használnak

Mint azt a cikk elején említettük, a koreaiak gyakran költöznek, ám ennek ellenére az épületek liftjei nem túl nagy teherbírásúak, ezért a költözést más módon kell megoldani. Szerencsére a koreaiak ilyenkor sem esnek kétségbe, és nem is kell, hiszen bárki számára elérhető darus költöztetőcégek működnek az országban. Az ilyen darukkal pillanatok alatt és mindenféle erőlködés nélkül juttathatók fel a bútorok bármelyik emeletre, ahol aztán a költöztető cég munkatársai segítenek beemelni őket a lakásba.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?