Életmód, Érdekes, Külföld

„Kisemberek királysága” – Van egy falu, ahol csak törpék laknak

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer falu, ahol csak törpök laktak” – akár egy gyerekmese is kezdődhetne így, ám ez egy valós hely Kínában, ahol tényleg csak törpék élnek. Az achondroplasiával, vagyis törpenövéssel született személyek együtt települtek le egy kis faluba. Turistákat is fogadnak, a lakosok pedig előadásokkal szórakoztatják őket a belépőért cserébe. De biztos, hogy ezzel azt érik el, hogy úgy kezeljék őket, mint bármelyik másik embert?

 

 

 

Kingdom of the Little People, vagyis a Kisemberek Királysága 2009-ben nyitotta meg kapuit, amikor több mint 100 személy, köztük 19 és 48 év közötti törpenövésűek települtek a Kínában található Kunming nevű városhoz közeli tematikus parkba. Ide csak 130 centiméternél alacsonyabb tagok kerülhetnek, akik a személyzetet is adják. A Kínai Vöröskereszt szerint az 1,4 milliárd lakosú országban nagyjából 8 millió törpenövésű él.

Kingdom Of Little People: A kínai város, ahol csak törpék laknak

A Királyságot egy gazdag szecsuáni üzletember, Chen Mingjing alapította, aki egy vonatút során találkozott két törpenövésűvel, akik elpanaszolták neki, hogy sorstársaikkal még saját családjaik sem bánnak jól, így sokan közülük utcára kerülnek, munkát pedig jóval nehezebben találnak, mint egy átlagember. Mingjing megsajnálta őket, majd arra az elhatározásra jutott, hogy egy saját falut kellene alapítani számukra.

A falu lakosai egy kollégiumszerű helyen laknak, ahol minden olyan magasságúra és méretűre lett kialakítva, hogy az nekik kényelmes legyen, maradásra pedig nem kötelezi őket senki, mindenki szabad akaratából dolgozik. A munkájuk nem más, mint különböző szórakoztató előadásokat készíteni, amelyhez jelmezt húznak, majd ezzel szórakoztatják a turistákat.

Naponta 300 érdeklődő fizeti be magát a parkba – bár az utóbbi időben ez a szám jócskán visszaesett–, ahol olyan helyszíneken csodálhatják meg a beöltözött törpenövésűeket, amelyeknek nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz, hiszen a törpék nem gombaházakban laknak és nem is hordanak műanyag páncélt. Ettől függetlenül az a napi több száz ember fejenként 80 jüant, vagyis nagyjából 4600 forintot fizet az élményért.

Kingdom Of Little People: A kínai város, ahol csak törpék laknak

Kingdom Of Little People: A kínai város, ahol csak törpék laknak

Szórakoztatóipari dolgozók

Az itt dolgozó törpenövésűek havonta nagyjából 3000 jüant, vagyis úgy 170 ezer forintot kapnak, amivel többet keresnek, mint az őket védő biztonsági őrök. Ehhez különböző előadásokban vesznek részt: valaki táncol, más akrobata és kötéltáncol, valakik komplett műsort is előadnak, de olyan játékokban is részt vesznek, mint kötélhúzás, ugrókötelezés vagy más gyerekjátékok.

Azokat a fellépéseket, amelyek színpadon történnek, naponta négyszer adják elő, mindezt a legtöbben jelmezekben teszik, ehhez pedig a látogatók is asszisztálnak és tapsolnak a mutatványok nézése közben. Furcsának tűnik például az is, hogy a jelmezeik és előadásaik nagy része olyan egyszerű, mintha egy óvodai fellépést néznének a vendégek.

Kingdom Of Little People: A kínai város, ahol csak törpék laknak

 

 

 

 

 

Kingdom Of Little People: A kínai város, ahol csak törpék laknak

Mások szerint ez megalázó

A tematikus park megléte azonban nem nyűgözött le mindenkit. Ahogyan bármilyen betegséggel vagy fogyatékossággal élő ember, a törpenövésűeknek is fontos lenne, hogy a közvélemény a társadalom teljes értékű tagjaiként tekintsen rájuk.

Ehhez képest az itt dolgozók műanyag páncélt húznak, műanyag kardokkal hadonásznak és csillogó jelmezekbe bújnak, hogy szórakoztassák a fizető vendégeket. A kaliforniai törpenövésűekkel foglalkozó Little People of America csoport szerint a Kisemberek Királysága olyan, mint egy emberi állatkert. A szervezet szerint megkérdőjelezhető, hogy ez a fajta elszigetelődés valóban legjobb módja-e a megbélyegzés elleni küzdelemnek.

forrás: noizz.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?