Életmód, Érdekes, Külföld

12 bizonyíték rá, hogy a jövő már elérkezett, de Dél-Koreában kell keresni

2021-ben mindenki a dél-koreai moziról beszélt: a The Squid Game című Netflixes sorozat ugyanis minden korábbi nézettségi rekordot megdöntött. Ez az ország azonban nemcsak a filmkészítés terén ért el kiemelkedő sikereket az elmúlt években, hasonlóan kiválóak a divat, a zene és természetesen a technika világában is. Szerettük volna közelebbről is megismerni ezt az országot, aminek a neve ma már egyet jelent a technika fejlődésével, ezért szétnéztünk a közösségi oldalakon és a legnépszerűbb blogokon, hogy megmutathassuk, mennyire a világ előtt jár Dél-Korea.

 

 

 

1 A szemétválogatást Dél-Koreában nagyon komolyan veszik.

011bb95bd89355fd4accc03160

Dél-Koreában a rosszul kidobott szelektív hulladékért pénzbírság jár, mely akár az 1000 dollárt is elérheti. Itt minden hulladékot szigorúan külön kell gyűjteni az alapján, hogy milyen anyagból készült: papír, műanyag, üveg, celofán, szövet.

2 Szinte mindenhol elektromos zárak vannak.

Zar del korea

A koreaiaknak nincs szükségük kulcsra, ha be akarnak jutni az otthonukba, elég egy speciális kártya vagy pin kód is, mivel itt a legtöbb zár elektronikus. Egyébként ezek a zárak beépített akkumulátorral működnek, úgyhogy egy esetleges áramszünet nem befolyásolja a működésüket.

3 Gyakran találkozhatunk robotokkal.

Del koreai robotok

Dél-Korea a világ egyik vezető országa a robotika terén. Itt a robotokat számos területen használják: vannak például robot baristák, szakácsok, sofőrök, és segédek a turistalátványosságok és nagyobb forgalmú nyilvános helyek környékén.


4 Dél-Koreában készre csomagolt ételeket kaphatunk.

e3b2905f9ca97d9fc5bf0f0e4c

Ha úgy döntesz, hogy főznél valami finomat, miközben Koreában tartózkodsz, nem kell az üzletben bolyonganod, hogy minden összetevőt megkeress. Itt ugyanis a legnépszerűbb ételeket előre csomagolva is megtalálhatjuk. Ezekben a csomagokban minden hozzájuk szükséges alapanyag és fűszer megtalálható, nekünk már csak el kell készítenünk.

5 A koreaiaknak nem kell pakolászniuk költözéskor.

81affc54628684e778d2c418a6

A dél-koreai költöztetőcégek munkadíjába benne van az is, hogy házhoz jönnek és mindent összecsomagolnak helyettünk. A lakosok számára ezért a költözés egy gondtalan átállás. Az albérletbe költözéskor egyébként a bérlők egy csomag matricát kapnak, melyeket az összekarcolt, meghibásodott bútorokra vagy eszközökre kell ragasztaniuk, hogy az ingatlan tulajdonosa tudja, mit kell megjavíttatnia.

6 A dél-koreaiak szeretik az intelligens technológiát.

Modern technikai kutyuk

A koreaiak szeretik a többfunkciós háztartási gépeket. A hűtőszekrények ajtaja például gyakran beépített képernyővel felszerelt, ami megmutatja, hogy mi található a hűtőben anélkül, hogy ki kellene nyitnunk az ajtót. Intelligens WC-k is vannak egyébként, melyeknek az ülőkéje melegíthető, a bidé funkciója személyre szabható, stb.

7 Az iskolában gondoskodnak arról, hogy minden diák jól érezze magát.

7d393952dcb0ea7b7595c15487

Minden diáknak van egy külön szekrénye, hogy ne kelljen minden nehéz könyvet magával cipelnie. Ez alap, természetesen. Emellett a tantermek légkondicionáltak, van bennük tv, projektor és egyéb berendezések. Igyekeznek minél kényelmesebbé tenni az iskolát a diákok számára, ezért az iskolai padokon például még kis függöny is található, amit a szoknyás lányok kihúzhatnak a lábuk köré, hogy ne kelljen aggódniuk amiatt, hogy esetleg valaki belát oda, ahova nem kéne.

8 Itt az ételek gyakran váratlan ízesítésűek.

Etelek izesitese

Dél-Koreában az élelmiszerboltok olyan termékeket árulnak, melyekről a legtöbben még soha nem hallottak. Például fokhagymás kenyérrel vagy lilahagymával ízesített csokoládé, esetleg görögdinnye ízű tészta.

9 A koreai házak a legapróbb részletekig átgondoltak.

954adf5f5387b63d54b897c77d

Amikor a koreaiak lakóházakat építenek, a legapróbb részletekig átgondolják őket. Például a házak udvarán gyakran lehet látni ivókutakat vagy kerékpár javító berendezéseket, az apartmanok erkélyein pedig gyakran van kis kerti slag, hogy könnyebben lehessen tisztán tartani az erkélyt. Néhány apartmanban a bejárati ajtó közelében távirányító van, mellyel gombnyomásra felkapcsolható a lámpa a ház különféle szobáiban, de a tűzhely is bekapcsolható vele, vagy akár liftet is hívhatunk a segítségével, még mielőtt elhagynánk a lakást.

 

 

 

 

10 Átgondolt higiéniai eszközök.

9d48d359ca8d9d5d7b607cbbd4

A higiéniai és szépségápolási cikkek területén a koreaiak szintén igyekeznek mindent a legapróbb részletekig átgondolni. A koreai boltokban sok érdekes eszközt és kütyüt találhatunk, amivel megkönnyíthető az életünk, például különféle nyelvtisztító keféket vagy speciális hajmosó keféket.

11 Egy tisztítószer az egész fürdőszobához.

320072519b9cdded65eeff1840

Dél-Koreában a zuhanyzók általában nincsenek különösebben elválasztva a fürdőszoba többi részétől vagy például a vécétől, ami bizonyos szempontokból kellemes. Például nagyban megkönnyíti a helyiség tisztítását: a helyiek speciálisan erre kifejlesztett habsprayt használnak a fürdőszoba tisztítására, amit a felületekre permetezve, állni hagyva, majd leöblítve használnak. Ragyogó tisztaság, bármiféle erőfeszítés nélkül.

12 A nyilvános illemhelyek szintje itt teljesen más.

Dél-Koreában szinte minden sarkon találkozhatunk nyilvános vécékkel. A nagyvárosokban ezek mindig rendkívül tiszták, és minden megtalálható bennük, amire szükség lehet. Egyébként ingyenesek, természetesen. A helyiek valószínűleg így próbálnak minél jobb benyomást kelteni a turistákban.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?