Belföld, Hírek

Rusvai Miklós szerint most a fiataloknak érdemes oltatniuk magukat

Rusvai Miklós a Blikknek elárulta, miért veszélyesebb szerinte most a fiatalokra a vírus.

 

 

 

– Ha megjön a hűvös, esős őszi idő, újra támadni fog a koronavírus. Oltassunk az új vakcinával?

– Információim szerint a lakosság számára még nem elérhető az omikron elleni vakcina, csak az egészségügyben dolgozókat oltják.

– A vírus az elmúlt másfél évben egyre csak gyengült. Az omikron sokaknál csak amolyan megfázást okoz. Érdemes mégis oltatni?

– A rizikócsoportokba tartozóknak igen. A magasvérnyomás-betegségben, cukorbetegségben szenvedőknek, a túlsúlyosoknak, tumoros betegeknek vagy daganatterápiában részesülőknek, légúti allergiásoknak és az erős dohányosoknak, valamint a 80 felettieknek, különösen, ha idősotthonban laknak. Én úgy tervezem, hogy magamat most nem oltatom.

– Jobb az új oltás, mint a régi?

– Vizsgálatok szerint néhány százalékkal hatékonyabb az omikron okozta betegség megelőzésére, mint a korábbi, legalább 70-85 százalékos hatékonyságú oltások.

– Ezen a télen visszatérhet az influenza is. Tényleg durvábban odacsaphat, csak mert a pandémia alatti lezárások idején legyengült az immunrendszerünk?

– Nem gyengült le, csak nem volt esélyünk találkozni influenzával. Legtöbbünknek volt valamilyen részleges védelme a korábbi szezonok átvészelt fertőzései miatt az influenza ellen. Ez arra elég volt, hogy jó eséllyel csak megfázásos tünetekkel essünk át a fertőzésen. Mostanra ebből alig maradt valami, főképp mert az utolsó nagy járvány 2015-ben volt. A fiatal szervezetek közül sokan nem is találkoztak az influenzavírussal. Ezért most a fiataloknak is érdemes oltatniuk magukat.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?