Belföld, Hírek

Lopott csónakkal akart a Balatonról Olaszországba evezni egy afgán férfi, de csak a Siófoki Rendőrkapitányságig jutott

Egy Németországban élő afgán férfit mentettek ki a rendőrök a Balatonból, mert nem tudott kievickélni a partra. Mint kiderült, a bajbajutott Olaszországba tartott a vízen.

 

 

 

police.hu nap mint nap osztja meg a bűncselekményekkel, balesetekkel, mentéssel kapcsolatos híreket, ám az egyik mai hírük láttán sokaknak felszaladt a szemöldöke. Az egyébként gyakori balatoni mentés egy igazán nem mindennapi háttérsztorival bír, amelyet mindenképpen érdemes egyszer átgondolni.

Íme a tények:
  • A vízi rendészek 2022. október 12-én 19 óra 43 perckor a Balatonszárszó előtti vízterületre siettek, mert bejelentést kaptak, hogy egy csónakos segítségért kiabál, mert nem tudott partra jutni.
  • Az intézkedés során a rendőrök megállapították, hogy a Németországban élő afgán férfi korábban Örvényesről tulajdonította el a csónakot, amellyel elmondása szerint Olaszországig akart evezni.
  • A 24 éves férfit – aki egyébként azt hitte, hogy Csehországban tartózkodik – kimentették és előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra, ahol eljárást indítottak ellene.

A rendőrség jelentése – habár sok kérdést vet fel – eléggé lényegre törő, ezért most egy kicsit kibontjuk az eseményeket:

A jelentés szerint tehát a férfi egy Németországban élő afgán, aki Örvényesről lopott el egy csónakot, és gondolta – nincs más hátra, mint előre – leevickél egészen Olaszországig. Már első körben érdekes tény, hogy talán célt téveszthetett, amikor a magyar tengerre érkezett, hiszen azt hitte, valahol Csehországban van. Ezután csak nem nézett rá egy térképre sem és megindult a végtelenbe, de nem tovább.

A rendkívül izgalmasnak és minden bizonnyal fordulatokkal teli kaland azonban rövid életűre sikerült, miután kiderült, nem is olyan egyszerű ez az evezősdi.

Telex kinyomozta, hogy – legalábbis elméletben – kivitelezhető lett volna-e a nem mindennapi kirándulás, ha nem szedik ki az utazót a hatóságok a vízből.

Mint írják, a küldetés nem lehetetlen:

Örvényesről indulva ugyanis először is megkerüli az ember a Tihanyi-félszigetet, és a Balatont átszelve, Siófoknál rákanyarodik a Sió csatornára. Ha ott nem feneklik meg, akkor Ozorát érintve Harc mellett elkanyarodva a Dunán találja magát. Mohács után jön Újvidék, Belgrád, majd Románián végigcsorogva máris a Fekete-tengeren szeli a habokat, a partok mentén Bulgária mellett elhaladva, Törökországnál jobbra fordulva, Isztambulnál átmenni a Boszporuszon. A Márvány-tengeren át az Égei-tengeren köt ki a bátor utazó, onnan pedig már egyszerű a dolga, Kréta fölött áthaladva ott a Földközi-tenger és Szicília partjai.

A remek terv, hogy valaki a Balatonból Olaszországba jusson a vízen már a filmes világot is meghódította a múltban. A kém című vígjátékban Jason Statham karaktere döntött úgy, hogy a kemény küldetés levezetéseként csónakot ragad és meg sem áll Itáliáig, a poén itt sem maradt el:

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?