Életmód, Érdekes

Miért válnak zsenikké a zsidók? 7 aranyszabály, amit a gyereknevelésben neked is követned kell

A zsidó szülők gyermekeikkel szembeni szeretetének nincsenek határaik. Nézzük meg, milyen kritériumok alapján oktatják is ők a gyermekeiket!

 

 

 

1. Bátorítás és támogatás. Egy zsidó családban, a gyermek nem szenved hiányt semmiben. És ha ez mégsem lenne igaz, senki sem tudja ezt meg, csak a szüleik.

2. Észszerű szabadság. A modern zsidó oktatás két látszólag ellentmondásos dolgot egyesít: a gyermek szabadságát és a követelmények merevségét. A gyermek szabadon tehet meg mindent, ami eszébe jut. A büntetés viszont nem marad el, ha mégis túllépné a korlátokat.

3. Dicséret. Minden anya a gyermekét születése pillanatától kezdve dicséri. Egy zsidó anya megdicséri gyermekét minden elért apró kis sikerért. Sőt, mesél a rokonoknak és a barátoknak a gyerek sikeréről, hogy az büszke lehessen magára, amikor körülveszik őt.

4. Magasabb szintű felelősségvállalás a viselkedésért. A zsidók biztosak abban, hogy a sietve elejtett jelentéktelen szavak, vagy a gyermekek jelenlétében elkövetett bármilyen nem megfelelő magatartás visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

5. Szeretet és tisztelet a családban. A zsidó hagyomány szerint minden család alapja a férj és feleség – az apa és az anya. Ezért a gyermekeknek már korán is hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a szülők figyelme elsősorban egymás felé irányul, és kapcsolatuk a kölcsönös tiszteletre, szeretetre és gondoskodásra alapul. A gyermek ily módon védettnek érzi magát, de jó példát kap arra is, hogy hogyan hozza létre majd saját családját.

6. Hogyan válhatunk szülővé? Izraelben a szülők gyermekeik oktatását közvetlenül születésük előtt kezdik meg. A lány, férjhez menetele után azonnal készen áll az anyaságra, és nem arra tanítják, hogy „éljen magának”, küldetése az otthon- és a családalapítás. Ha azonban a szülői feladatokat tehernek és kényszernek tekinti, akkor nehéz feladat lesz gyermekeinek oktatása.

7. Az idő produktív megosztása. A zsidó gyerekek nem tudják, milyen lehet lustának vagy passzívnak lenni: a hegedű művészetét, az angol nyelvet, vagy a matematikai ismereteket egyformán birtokolják. Kisgyermekként hozzászoknak mindenféle tevékenységhez.

A fenti szabályokon túlmenően igyekezzünk óvatosan nevelni gyermekeinket, és ne feledjük el, hogy saját gyermekünk nevelése, tulajdonképpen egy generáció nevelése!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?