Életmód, Érdekes, Külföld

Az ausztrálok 12 mindennapi szokása, akik boldogan élnek, és nem törődnek azzal, hogy mások mit gondolnak róluk

Ausztrália nem csak egyszerűen egy olyan hely, ahol mindig süt a nap, sok a strand és a helyiek rendszeresen szörföznek. Ennek az országnak számos más jellegzetessége is van. Olyan különleges állatok élnek itt például, mint a kacsacsőrű emlős, de még az égbolt és a csillagok is teljesen másképp néznek ki, mint ahogy azt a bolygó északi féltekén megszoktuk. Ez azonban még mindig nem minden. Kíváncsiak voltunk rá, hogyan is élnek pontosan az Ausztrálok, akik a statisztikák szerint a 11. legboldogabb nemzet a bolygón.

 

 

 

 

1 Öltözz melegen a házban is

Az ausztrál tél júniustól augusztusig tart, és a sztereotípiák ellenére korántsem olyan enyhe, mint azt sokan gondolják. Különösen az utóbbi időben gyakran előfordul, hogy télen itt is havazik, a hőmérséklet pedig rendkívül csípős tud lenni a téli hónapokban. Ez főleg az ausztrál házaknak rossz hír, amiket legtöbbször bármiféle komolyabb szigetelés és fűtésrendszer nélkül építenek, így a téli hónapokban az ausztrál házakban elengedhetetlen a meleg cipő és ruházat.

2 Ne hagyj borravalót

A borravalókultúra nagyon távol áll Ausztráliától. Amikor egy vendég számlát kap egy étteremtől, itt nem kell attól félnie, hogy extra sorok lesznek majd rajta mindenféle szervízdíj címen. Itt senki nem fog grimaszolni rád, ha borravaló nélkül hagyod el az éttermet.

3 Sós élesztőpaszta fogyasztása

Ausztráliában van egy nagyon sajátos nemzeti étel – a vegemite. Ez a sörgyártásból visszamaradó, magas élesztőtartalmú cefréből autolizissel készül, só, különféle vitaminok és zöldségek hozzáadásával. Nagyon sós, keserű utóízzel. Míg a világ többi részén inkább lekvárt vagy mogyoróvajat tesznek a kenyérre, addig Ausztráliában ezzel a különös élelmiszerrel dobják fel, ami a turisták számára nagyon furcsa lehet.


4 Mindenhol mezítláb járnak

A világon elterjedt norma, hogy cipőben sétálunk, de azért ez nem mindenhol van így. Az ausztrál városokban például sok mezítláb sétáló emberrel találkozhatunk, és nem csak a tengerparton. A városok utcáit ugyanis rendszeresen takarítják, ami miatt olyan tisztaság uralkodik, hogy nyugodtan bejárhatják az egészet mezítláb, akkor sem lesz semmi bajuk. A bevásárlóközpontokban és üzletekben is gyakran találkozhatunk mezítláb sétáló ausztrálokkal.

5 Nagyon gondosan ellenőrizd a cipőtalpadat, mielőtt ide utazol

Mivel Ausztráliának rendkívül sajátos ökoszisztémája van, és számos olyan állat- és növényfaj található itt, ami kizárólag csak itt él az egész Földön, ezért a hatóságok érthető módon nagyon vigyáznak ezekre. Az országba történő belépéskor ezért a vámosok nagyon gondosan ellenőrzik még a poggyászban lévő cipőket is. Fontos, hogy tiszta legyen a talpuk, mindenféle sár és növényi magvak nélkül. A tiszta cipőket gond nélkül be lehet vinni az országba, de egy koszos talpú cipőt nem fognak beengedni.

6 Út szélén hagyott bútorok

Nem feltétlenül kell drága lakberendezési boltokban nézelődnöd, ha új bútort szeretnél az otthonodba Ausztráliában. Itt ugyanis, ha az embereknek egy jó állapotú bútor vagy háztartási készülék már nem kell, egyszerűen kiteszik azokat a ház elé, ahonnan bárki szabadon elviheti őket.

7 Nem zárják be a házat

Ausztráliában megbíznak egymásban az emberek, és nem azt lesik, hogy verhetik át egymást. Éppen ezért bevett gyakorlat, hogy az autókat és házakat nyitva hagyják az emberek. Az ablakra szerelt biztonsági rácsok pedig itt szinte teljesen ismeretlenek – maximum ott alkalmaznak ilyet, ahol a vadon élő állatok miatt szükséges.

8 Szabadidő a szabadban

Az ausztrálokat a mezítlábas sétálás után talán a szabadidejük eltöltése különbözteti meg legjobban a világ többi részétől. Annak ellenére, hogy itt is vannak streaming platformok és videojátékok, az ausztrálok mégis inkább a szabadban szeretik tölteni a szabadidejüket. Ehhez számos strand, szörfözés, kerékpározás és kiépített grillezési infrastruktúra segít számukra a nyilvános parkokban.

9 Saját angol nyelvet használnak

Ausztráliában a legfőbb nyelv az angol, de mint sok más területen, itt is megmutatkozik azért a sajátosságuk. Folyamatosan rövidítik a szavakat, megváltoztatva ezzel azok hangzását. Olyannyira, hogy néha még egy angol anyanyelvű turistának is időbe telik, mire megszokja és megérti, hogy mit is akarnak mondani neki az ausztrálok. Ezért szokás mondani, hogy az ausztrálok igazából ausztrál angolt beszélnek.

 

 

 

 

10 Figyelj a tengerparton lévő zászlókra

Ausztráliában rengeteg strand található, a helyiek pedig szívesen töltik itt az időd. Az ausztrál strandokon azonban nem árt óvatosnak lenni – egyes régiókban rendkívül veszélyes is lehet a fürdőzés. A vízben itt medúzák, cápák és ráják várják a fürdőzőket, de még olyan jelenségekkel is találkozhatnak, mint a fordított hullámzás – ez szintén életveszélyes lehet. A helyiek ezért nagyon figyelnek arra, hogy mindig sárga-piros zászlós strandon merészkedjenek a vízbe, ezek ugyanis a legbiztonságosabbak úszás szempontjából.

11 Használj sok naptejet

A ragyogó ausztrál napsütésnek van egy árny oldala is: ebben az országban az egyik legmagasabb az UV-sugárzás, amit a turistáknak is tudniuk kell. Itt még egy felhős napon is le lehet akár égni, különösen, ha bőrünk nagyon érzékeny. A helyiek épp ezért nemcsak a strandokon, de például vásárlás előtt is naptejjel kenik magukat, mielőtt elhagyják a házat. A turisták gyakran megfeledkeznek erről, pedig ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék az égési sérüléseket.

12 Ausztrália legnagyobb része teljesen üres

A legtöbb ausztrál a tengerparton él, főként az ország keleti részén. Itt találhatók a legnépesebb városok: Melbourne, Sydney, Brisbane. Amint azonban egyre mélyebbre megyünk az országban, egyre kevesebb emberrel találkozhatunk.

Ausztrália középső területe például méretben körülbelül akkora, mint Spanyolország, még egy kicsit nagyobb is nála, mégis összesen 41 ezer ember él csak ezen a hatalmas területen. Gyakorlatilag egy több mint 5 magyarországnyi területről beszélünk, ahol ennek ellenére alig él annyi ember, mint egy magyar kisvárosban. Ez valahol persze nem meglepő, ezen a részen ugyanis rendkívül zord az időjárás – nagyon meleg és száraz.

Jártál már Ausztráliában? Mi a véleményed az ausztrál szokásokról és sajátosságokról?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?