Érdekes, Történelem

14 műtárgy, amivel a történelem életre kel a szemünk előtt

Nem mindenki szereti a történelmet unalmas tankönyvekből tanulni. Ha azonban izgalmas régészeti leleteken és műtárgyakon fedezhetjük fel az emberiség múltját, akkor mindjárt más a helyzet. Ősi épületek, bizánci kori mozaikok és titokzatos szobrok – csak néhány érdekesség azok közül, amiket összegyűjtöttünk, hogy egy kicsit jobban megismerhessük vele a történelmet.

 

 

 

1 Kőfalba vésett titokzatos nagy szemű alakok a francia polinéziai Marquesas-szigeteken – 11. század.
Történelmi régészeti műtárgyak 1
2 Egy verucchiói sírban talált kora vaskori (i. e. 725–701) fából készült trón háta. Jelenleg a Verucchio Polgári Régészeti Múzeumban van kiállítva.
Történelmi régészeti műtárgyak 2
3 Coca-kastély, amely a közép-spanyolországi Coca községben található. 
A 15. században épült, a spanyol mudéjar téglafalak egyik legszebb példája, amely a mór-muszlim tervezést és építkezést a gótikus építészettel ötvözi.
Történelmi régészeti műtárgyak 3


4 Egy palesztin farmer egy díszes bizánci kori mozaikot fedezett fel a palesztinai Gázában. A mozaik 17 jól megőrzött állat- és madárképet tartalmaz, és Gáza egyik legnagyobb régészeti kincse.
Történelmi régészeti műtárgyak 4
5 Vasa svéd hadihajó. Első útjára indulva, 1628-ban süllyedt el, és 333 évvel később gyakorlatilag érintetlenül emelték ki a tenger fenekéről. Jelenleg a stockholmi Vasa Múzeumban található. Ez a legjobb állapotban fennmaradt 17. századi hajó a világon.
Történelmi régészeti műtárgyak 5
6 Oroszlánember, a világ legrégebbi ismert antropomorf állatábrázolása (Kr. e. 38 000). 1939-ben egy német barlangban találták meg. Mamut agyarból faragták és kovakő szerszámokkal készült.
Történelmi régészeti műtárgyak 6
7 A régészek szerint ez egy 11 ezer éves szobor, amit a törökországi Karahantepeban találtak.
Történelmi régészeti műtárgyak 7
8 Ez a 900 éves templom még mindig áll Wicklow-ban, Írországban.
Történelmi régészeti műtárgyak 8
9 III. Amenemhat fáraó piramisának csúcsdísze, i.e. 1860-1814.
Történelmi régészeti műtárgyak 9
10 Qasr al-Farid, azaz “A magányos kastély” a legnagyobb sziklába vájt síremlék a Hegra régészeti lelőhelyen Szaúd-Arábiában. Nabateus királyság, Kr.u. 1. század.
Történelmi régészeti műtárgyak 10
11 Egy római légiós cipője, amelyet egy katonai tábor ásatásai során találtak Saalburg német város közelében. (Kr. e. 100 – i.sz. 100)
Történelmi régészeti műtárgyak 11

 

 

 

 

12 Ezt az elsüllyedt Buddhát 2017-ben fedezték fel, amikor egy építkezés eredményeként csökkenni kezdett a vízszint. A tengerparti sziklába vésték, az utazók védelme érdekében. Fuzhou, Kína, Ming-dinasztia.
Történelmi régészeti műtárgyak 12
13. 2000 éves mozaikok, amelyeket elöntött az Eufrátesz a törökországi Zeugma városában.
Történelmi régészeti műtárgyak 13
14 A 4. dinasztia vége és az 5. dinasztia eleje között élt ókori egyiptomi írnok és pap, Kaaper 4500 éves szobrának közeli felvétele. A szobor platánfából, a szeme hegyikristályból és kis rézlemezekből készült. Egyiptomi Múzeum, Kairó

Történelmi régészeti műtárgyak 14

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?