Érdekes, Igaz történetek, Kreatív

15+ tény Tommy Hilfigerről, a tervezőről, aki 150 dollárral a zsebében indított üzletet és igazi divatmágnás lett

A Tommy Hilfiger divatház 2021-ben ünnepelte a 36. évfordulóját. A cég, melynek logója mára a „divat zászlajává” vált, egy ügyes marketingfogásnak köszönhette a kezdeti sikerét. Természetesen a tervező kivételes tehetsége nélkül ma nem lenne ilyen hatalmas rajongótábora a márkának, melyet egyaránt szeretnek a hírességek és hétköznapi emberek. Kíváncsiak voltunk rá, hogyan lett sikeres egy olyan tervező, aki bár tudta, hogy ruhákat akar gyártani, nem rendelkezett az ehhez szükséges képzettséggel, pénzzel és kapcsolati háttérrel sem.

 

 

 

Tommy hilfiger életrajz

 • A leendő divattervező egy 9 gyermekes családba született, ahol nem volt túl sok pénzük, a kilátásuk pedig még annál is kevesebb. Anyja ápolónőként dolgozott, apja órás volt, Tommy pedig teljesen szokványos általános iskolába járt, nem lógott ki a társai közül. Illetve kicsit igen, ráadásul negatív irányba, mivel diszlexiás volt, ami megnehezítette számára, hogy lépést tudjon tartani az osztálytársaival, ráadásul olyan vékony, hogy apró köveket kellett a zsebébe tennie ahhoz, hogy nehezebbnek tűnjön és felvegyék őt az iskola focicsapatába.
 • 18 éves korában Tommy úgy döntött, hogy nincs mit viselniük az apró városokban élő embereknek. A ruhák nem eléggé divatosak, és nagyon távolállnak a divatmagazinokban és a tévében látott összeállításoktól. Első vállakozásának elindításához minden spórolt pénzére szüksége volt. Tommy 150 dollárral a zsebében New Yorkba utazott, ahol 20 trapézfarmert vásárolt magának, kicsit átalakította őket, majd közvetlenül az autója csomagtartójából árulta azokat. A divatos nadrágokat pikkpakk elkapkodták.
 • Ez volt az első siker, ami lehetővé tette Hilfiger számára, hogy egy apró üzletet nyisson, melynek mottója: „Menő stílusok, amikkel nem találkozhatsz a kisvárosokban”.
 • Tommy soha nem tanult divattervezést és nem is kapott professzionális ötleteket senkitől, egyszerűen csak a gyakorlatban is megpróbálta megvalósítani azokat az ötleteket, amik az eszébe jutottak. A kezdetben jól menő boltja aztán a kiskereskedelmi válság miatt csődbe jutott.
 • Hilfiger ezután Manhattanbe került, ahol divattervezőként dolgozott. Olyan nagy márkák figyeltek fel rá, mint Perry Ellis vagy Calvin Klein, de bárhol is dolgozott éppen, Tommy mindig is saját márkáról álmodozott.

tommy hilfiger divat


 • Ez végül sikerült is neki, hála az üzletember, Mohan Murjani támogatásának, aki mindig is egy férfi ruházati céget akart alapítani, és Hilfigert látta erre a legtökéletesebb jelöltnek. Az új márka első kollekciója 1985-ben jelent meg és csak férfiruhákat tartalmazott. A tervező sok időtálló klasszikus között az alkalmi stílusokat is korszerűsítette, így érdekes részletekkel felfrissített ingeket, pólókat és kabátokat dobott piacra.
 • A vég neve azonnal egyértelmű volt, de az már Tommy ötlete volt, hogy a márka fő színei (piros, fehér, kék) ne csak a logóban, de kollekciók legfontosabb elemeiben is folyamatosan visszaköszönjenek.
 • A divatcápák világában azonban egy jó név még nem volt elegendő a sikerhez. Márka népszerűsítése végett a Tommynak is csalnia kellett, ezért kihelyezett egy hatalmas óriásplakátot New York központjában, melyen ez volt látható: „A 4 legnagyobb amerikai férfi ruha tervező”. Az első 3 sorban olyan neveket lehetett olvasni, mint Ralph Lauren, Perry Ellis és Calvin Klein, és tudod ki volt az, aki elég bátor volt hozzá, hogy a negyedik helyen ilyen nagy nevekkel egy lapon emlegesse magát? Természetesen Tommy Hilfiger.
 • Az ügyes marketinglépést George Lois marketingszakember javasolta Hilfigernek, aki eleinte bár vonakodott ettől az arroganciától, mégis hagyta magát rávenni a reklámplakátra. A tervező hozzátette, hogy ettől a pillanattól kezdve mindent meg is tett azért, hogy valóban méltó legyen az akkor még meglehetősen nagyképű kijelentésre.

tommy hilfiger élete

 • A kilencvenes években Tommy szinte az összes sztár kedvence lett. Imádta a zenét, ezért kollekcióit gyakran befolyásolták a popkulturális változások. Britney Spears és Gwen Stefani voltak az első világhírű művészek, akik Tommy Hilfiger ruháit viselték. Ezzel pedig elszabadult a népszerűség. Hilfiger gyakran támogatott zenei rendezvényeket, még a Rolling Stones turnéit is, de együtt működött olyan sztárokkal, mint Lenny Kravitz, Beyoncé és Enrique Iglesias is. Miután a repper Snoop Dogg egy „Tommy” feliratú pólóban jelent meg az egyik rendezvényen, a cég azóta is rekordnak számító eladásokra tett szert.

tommy hilfiger életpálya

 • 1995-ben Tommy Hilfigert nevezték a Menswear Designer of the Year címre, a Divattervezők Tanácsának éves díjára.
 • A Tommy Hilfiger márka pozicionálása mindig jól kitervelt marketingstratégia alapján zajlott. A legjobb fotósok, modellek, a leghíresebb sztárok és legnézettebb tévéműsorok mindig is azt sugallták, hogy ez egy prémium márka – de elérhető áron.

tommy hilfiger divattervező

 • Egyszer a népszerű divattervezőt majdnem kicsinálta az rossz PR: az interneten ugyanis elterjedt egy körlevél, mely szerint Hilfiger rasszista kijelentéseket tett az Oprah Winfrey Showban. Bár kiderült, hogy a vádak hamisak voltak, mivel a tervező akkor még egyszer sem volt vendége a népszerű műsorvezetőnek, a botrány visszhangja mégis sokáig elkísérte őt.
 • Manapság gyakran találkozhatunk virágmintával a márka kollekcióiban annak ellenére, hogy a tervező szerint ez egy borzalom. Tommyt az ilyesmi mindig az idős emberek lakásában lévő tapétára emlékezteti, ezt a tervező egyszer maga jelentette ki egy interjúban. Bár a márka ma már szabadabban követ bizonyos divatirányzatokat, az alapelvei továbbra is változatlanok maradtak: visszafogott színek, klasszikus minták és kifogástalan illeszkedés. A sportos, elegáns és esztétikus ruhadarabokat nagy részletességgel dolgozzák ki, majd élénk logóval teszik még ikonikusabbá, a márka egyik ágazatában, a Tommy Jeans kollekcióban pedig még a merészebb színektől sem riadnak vissza.

tommy hilfiger élet

 

 

 

 

 • A sikeres divattervező karrierjében és magánéletében egyaránt voltak nehéz időszakok. A tervező 2000-ben elvált első feleségétől, akitől 4 gyermeke született. Ekkoriban probléma kezdődött a cégnél is: a márka népszerűsége a popművészek körében csökkenni kezdett, amitől elveszítette a tekintélyét a hétköznapi vásárlók körében.
 • A tervezőnek ekkor újra kellett gondolnia az értékesítés megközelítését, és még exkluzívabbá tenni a márkát, hogy újraéledjen annak korábbi népszerűsége. 2008-ban aztán Tommy újra megnősült, hamarosan pedig megszületett ötödik gyermeke.
 • Közismert, hogy a tervező gyermekei közül kettő is autista, ez az egyik oka annak, hogy a világhírű tervező gyakran adakozik jótékonysági szervezeteknek és az agykutatáshoz is többször hozzájárult.

tommy hilfiger tények

 • 2015-ben a márka úgy döntött, hogy bővíti a piacot és … bútorgyártásba kezd. A tervező bútorgyártás területén is a klasszikus darabok modernizált változataival igyekszik utat törni magának, több-kevesebb sikerrel.

Tommy hilfiger bútorok

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?