Életmód, Érdekes, Külföld

12 tény Svájcról, ami elkábítja az ide érkező turistákat, de a helyieknek teljesen természetes

Amikor Svájc szóba kerül, mindenki azonnal az Alpok festői hegycsúcsaira, a sajtkülönlegességekre és persze a csokoládéra gondol. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, Svájc valójában ennél sokkalta többszínűbb. Egy rakás olyan érdekesség rejlik ebben az országban, amiről még az útikönyvek sem tesznek említést. Nagyon szeretjük Svájcot, ezért beleástuk magunkat, hogy olyan érdekes tényeket gyűjtsünk össze az országról és annak lakóiról, ami nagy meglepetésként érheti az embereket.

 

 

 

1 A svájciak mottója, hogy mindent hasznosíts újra, amit csak tudsz.

Svájc érdekességek 1

Svájcban minden hulladékot újrahasznosítanak: az újságokat, dobozokat, üvegeket, sőt még a használt WC-papírt is. Az élelmiszerhulladék sem kivétel. A sütés után megmaradt olajat például nem a lefolyóba öntik, hanem edényekbe csomagolják és gyűjtőhelyekre szállítják.

2 Az utasok pénzt kapnak, ha késik a tömegközlekedés.

Svájc érdekességek 2

Ha a tömegközlekedés egy órát vagy annál többet késik, az utasok kártérítésre jogosultak Svájcban. Ez akár a jegyár 50%-a is lehet, de ha a járat késése miatt az utazó szállást kénytelen keresni éjszakára, akkor annak költségeit is a közlekedési társaság köteles megtéríteni. A társaságoknak csak akkor nem kell fizetniük, ha a késés természeti katasztrófa miatt történik.

3 A helyiek nem szeretik a bankkártyákat.

Svájc érdekességek 3

A fejlett svájci bankrendszer ellenére a helyiek inkább a készpénzt részesítik előnyben fizetéskor. Még ha egy nagy dolog, például autó vásárlásáról is van szó, a helyiek akkor is először leveszik a pénzt a számlájukról, és készpénzben fizetnek vele. Ez hozzátartozik a svájci kultúrához, mivel a helyi lakosok úgy vélik, hogy a bankjegyek birtoklása valódi pénzbirtoklás érzését kelti, amit a bankkártyák nem helyettesíthetnek. Így ráadásul könnyebben nyomon követhetők a kiadások és megfontoltabb döntéseket lehet hozni vásárláskor, kevesebb a fölösleges kiadás.


4 Egy család – három bankszámla.

Svájc érdekességek 4

Ahelyett, hogy a házastársak azon vitatkoznának, hogy osztják be a költségvetést, Svájcban van egy megszokott modell: a friss házasok három különálló számlát nyitnak. Egyiken kezelik a közösen fizetendő kötelező költségeket, míg a másik két számla úgymond privát, erről annyit költenek a felek magukra, amennyit csak akarnak.

5 A svájciak nem használnak otthon Wi-Fi-t.

Svájc érdekességek 5

A svájci fiatalok számára ma már a korlátlan mobilinternet a legkézenfekvőbb internetszolgáltatás. Annyira, hogy az otthonaikban nincs is külön bekötött internet, hanem, ha kell nekik az internet a laptophoz vagy a tévéhez, egyszerűen megosztják azt az okostelefonjukról. Így két internetszámla helyett csak egyet kell fizetni.

6 A helyiek szeretik kiszínezni a valóságot.

Svájc érdekességek 6

A svájciak egy állásinterjún általában igyekeznek jó színben feltüntetni magukat. Talán túlságosan is. Egy 2020-ban végzett tanulmány szerint a svájci önéletrajzok csaknem 60%-a hazugság. A helyiek néha túloznak a képességeikről, például egy nagy cégnél eltöltött rövid távú szakmai gyakorlatot szeretnek munkatapasztalatként rögzíteni. Érdekes, hogy a idősebb generáció tagjaira kevésbé jellemző ez a fajta füllentés.

7 Itt nem szégyellik borravaló nélkül hagyni a pincért.

Svájc érdekességek 7

Svájcban senki sem fog rád csúnyán nézni, ha borravaló nélkül hagyod el az éttermet, mivel a helyiek sem csinálnak ilyet. Maximum olyan szokott történni, hogy ha nagyon finom volt az étel, akkor a helyiek felfelé kerekítik a számlát, például 14 és fél svájci frank helyett 15-öt adnak és nem kérnek vissza. A pincér borravalója ilyen esetben körülbelül 200 forint lesz.

8 A női higiéniai termékekhez ingyen is hozzá lehet jutni.

Svájc érdekességek 8

Svájci aktivisták ingyenes tamponokkal és betétekkel ellátott automatákat szerelnek fel az ország oktatási intézményeiben. Céljuk, hogy segítsenek azokon a lányokon, akiket váratlan pillanatban ér a probléma, vagy üres a pénztárcájuk. A projekt kezdeményezői azt is szorgalmazzák, hogy a női higiéniai termékek legyenek ingyenesen, vagy legalábbis egy jelképes összegért cserébe elérhetők az egész országban.

9 Svájcban van külön csokoládé a nőknek.

Sechaud\'s Milk Chocolate - Vintage Advertising

A svájciak szeretik a csokoládét. Első helyen állnak a csokoládéfogyasztást tekintve: egy átlagos svájci lakos évente körülbelül 8,8 kg csokoládét fogyaszt. Itt olyan speciális csokoládé is kapható, amit direkt nőknek készítettek. A gyártó cég szerint ez a csokoládék segít enyhíteni a menstruációs görcsöket, mivel 17 féle alpesi gyógynövényt tartalmaz. A nőgyógyászok megerősítették, hogy valóban hasznos lehet a hölgyeknek ez a csokoládé.

 

 

 

 

10 A rágógumi tabunak számít Svájcban.

Svájc érdekességek 9

A rágógumit különösen idegesítőnek találják a helyiek. Neveletlenségnek tartják. A turistáknak ezért azt tanácsoljuk, hogy próbálják mellőzni a rágózást, amíg Svájcban tartózkodnak.

11 A köpködés ennek ellenére elfogadott.

Svájc érdekességek 10

A svájci lakosok ennek ellenére nem látnak semmi kivetnivalót az utcán történő köpködésben. Ugyanez vonatkozik az orrfújásra is, amit bármikor-bárhol, rendkívül hangosan is képesek végezni.

12 A svájciak mindenért a hajszárítót okolják.

Svájc érdekességek 11

Persze nem szó szerint. Csak létezik egy Főn nevezetű bukószél, ami az Alpok felől fúj. A helyiek ennek a szélnek a tiszteletére nevezték el a hajszárítót, ezért míg más országokban gyakran az aszálynak vagy épp a monszunnak tulajdonítanak az emberek minden problémát, addig Svájcban az emberek a “hajszárítót” teszik felelőssé. Ennek a szélnek tulajdonítják többek között a fejfájásukat, a hangulatingadozásaikat, sőt még az autóbaleseteket is.
Jártál már Svájcban? Mi okozta számodra a legnagyobb meglepetést?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?