Állat, Életmód, Érdekes

Miért nyalogatják a kutyák a gazdájuk arcát és lábát (+11 további érdekesség a kutyák viselkedéséről)

A kutyagazdik minden alkalommal szó szerint elolvadnak, amikor meglátják, hogy a kis kedvencük álmukban rángatja a lábát, vagy amikor értetlenül oldalra billentik a fejüket. Kiderült, hogy minden viselkedésnek megvan a maga magyarázata. A kutyák ugyanis a maguk módján kommunikálnak az emberrel, hogy szeretetet, csodálatot vagy éppen aggodalmat fejezzenek ki. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az ember legjobb barátjáról, hogy egy kicsit jobban megértsük a viselkedésüket és azt, hogy mit-miért csinálnak.

 

 

 

1 Farok kergetés

Kutya dolgok 1

Ez a viselkedés három fő okkal magyarázható, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Először is, a kutya így mutatja ki, ha unatkozik. Másodszor, lehetnek olyan paraziták, amik viszketést vagy égő érzést okoznak az állat farkában. Harmadszor, ha egy kisállat gyakran kergeti a farkát, akkor könnyen lehet, hogy OCD-ben szenved – az állat szorongás vagy egy múltbéli trauma miatt stresszes.

2 Gazda arcának vagy lábának nyalogatása

Kutya dolgok 2

Ez az egyik leggyakoribb módja annak, hogy egy kutya kifejezze a gazdája iránti szeretetét. Ha a kutyád ilyet csinál, akkor valószínűleg éppen próbálja kideríteni, hogy milyen ízű a bőröd, ebből ugyanis következtetni tud arra, hogy milyen a hangulatod és hogy érzed magad. Szó mi szó, néha ezt a nyalogatást a kutyák azért is csinálják, hogy felhívják magukra a figyelmet.

3 Fejdöntés

Kutya dolgok 3

Ez talán az egyik legaranyosabb gesztus. A kutyák azért döntik oldalra a fejüket, hogy jobban megértsenek minket. Egyes kutatók szerint az állatok így nagyobb pontossággal képes felismerni a hangokat és szavakat. Más tudósok azzal érvelnek, hogy a kutyák arcszerkezetének sajátosságai megnehezíti, hogy teljesen lássanak minket, így néha megdöntik a fejüket, hogy jobban lássanak.


4 Odahozott kedvenc játék

Kutya dolgok 4

A kutyák számára nagyon sokat jelent a gazdával töltött idő és játék. Ez számukra nem csak a szórakozás egy módja, de amikor egy kutya odahozza a kedvenc játékát, az olyan, mintha mi emberek ajándékot adnánk például egy számunkra kedves személynek.

5 Kedvenc játék rázása

Kutya dolgok 5

A kutyák a farkasok távoli rokonai, ezért számos genetikai hasonlóság figyelhető meg közöttük. A kutyák például gyakran elejtett prédának tekintik a játékaikat, ilyenkor pedig a vadászösztön előbújik belőlük, és többek között ennek köszönhető az, hogy rázzák, tépkedik és cibálják a játékokat.

6 Arc vakarás

Kutya dolgok 6

Amikor a háziállatok az elülső mancsaikkal vakarják az arcukat, az gyakran azért van, hogy megszabaduljanak az allergiás reakció okozta kényelmetlenségtől vagy a viszketéstől. Ha egy kutya leszidáskor a mancsával próbálja eltakarni a szemét, akkor az alázatát fejezi ki a gazdája iránt.

7 Fürdés után rohangálás a ház körül

Kutya dolgok 7

A kutyák jellemzően fénysebességgel szaladgálnak a kertben minden fürdetés után, ami nem véletlen. A kutyák számára ugyanis a fürdetés rendkívül megterhelő, így a szaladgálás fontos, mivel így újra szabadnak érzik magukat. Ez egyszerre segít megszáradni az állatoknak és visszanyerni a saját természetes illatukat, mivel a kutyák nem rajonganak túlságosan a sampon illatért.

8 Lefekvés előtt körözés

Kutya dolgok 8

Bár a kutyákat az ember már nagyon régen megszelídítette, még ma is megfigyelhetők rajtuk az őseik viselkedésének jellemzői. A lefekvéskor körbe-körbe forgást például azért csinálják, hogy megbizonyosodjanak a fekhely biztonságosságáról. Természetesen a kutyák ezt ma már csak a tudatalatti ösztönök miatt végzik.

9 Lábhoz ülés vagy gazdihoz bújás
Kutya dolgok 9

A vadonban a kutyák falkában élnek és összetartanak. A háziállatok ezzel szemben a gazdájukat tekintik falkatagnak, és persze így is viszonyulnak hozzá. Nem mellesleg ezzel egyúttal a területüket is megjelölik, tudtára adva más kutyáknak, hogy ez az ember bizony az ő gazdijuk. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ha a kutya az ember lábára ül és nem engedi, hogy megmozduljon, akkor egyszerűen csak egy kis figyelemre és szeretetre vágyik.

 

 

 

 

10 Álom közben rángatózás

Kutya dolgok 10

A kutyák meglehetősen jó alvók és könnyan a REM-fázisba esnek, ami alatt heves és intenzív álmok váltakoznak. Ez magyarázza azt, amikor a testük vagy pofájuk izmai önkéntelenül rángatóznak. Ilyenkor egyébként nem tanácsos felkelteni a kis kedvencet, pláne nem hirtelen, mivel könnyen elveszítheti a tájékozódását a térben, és ilyenkor rossz hangulatban ébredhet. Mind jártunk már így, na.

11 Heves farokcsóválás

Kutya dolgok 11

A heves farokcsóválás többféleképpen értelmezhető. A legtöbb esetben a kutya ezzel fejezi ki, hogy készenáll a játékra. A másik gyakori ok, hogy ezzel fejezi ki az örömét, hogy hazaértél és újra láthat téged. Ezek az állatok nagyon hűségesek. Életkortól függően találkozáskor már egy kis farokcsóválás is nagyon nagy örömet fejezhet ki.

12 Lábrángatózás simogatás vagy vakarás közben

Kutya dolgok 12

Mint kiderült, ennek oka a “vakarózó reflex”. Simogatás vagy vakarás közben ilyenkor aktiváljuk a kutyában azokat az idegvégződéseket, amik külső ingert jeleznek. Önkénytelen lábrángatózás ide vagy oda, a legtöbb kutya nagyon is élvezi ezt a vakarózást.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?