Külföld

Brit hadifogoly: Rosszabbul bántak velünk az oroszok, mint egy kutyával

Aiden Aslin több hetet töltött orosz fogságban, ahol megkéselték, a tetoválásai miatt megverték, és csak kenyeret és vizet kapott, azért is könyörögnie kellett.

 

 

 

„Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával” – mondta el az orosz börtönből kiszabadult Aiden Aslin. A brit férfi Ukrajnában esett fogságba és egy fogolycsere keretében szabadult ki. Öt brit állampolgár lett szabad, rajta kívül még köztük John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill és Shaun Pinner.

Az ukránok oldalán harcoló, áprilisban elfogott férfi a Sunnak beszélt arról, hogy minden reggel el kellett énekelniük az orosz himnuszt, mert ha nem tették meg, akkor megverték. Elárulta, hogy a fogságban megkéselték és a tetoválásai miatt megverték – írja a BBC.

Aslint a délkeleti Mariupol városában fogták el, és a magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltott bíróság elé állították, ahol halálbüntetésre ítélték.

A brit katonát egy kétszemélyes cellában tartották fogva három társával együtt. Egy tetves szőnyegen tudott aludni, de nem volt vécé, és csak üres palackot tudtak arra a célra használni. Három hétig csak kenyeret és vizet kaptak, és még a vízért is könyörögniük kellett – mondta.

Beszámolója szerint az oroszok egyszer hátbaszúrták. Tudta, hogy akár meg is ölhetik – mesélte az interjúban. Egy orosz őr megkérdezte tőle, hogy gyors vagy szép halált szeretne.

Később azért verték meg, mert az oroszok szerint egy Ukrajnára utaló tetoválása van, majd azért bántalmazták, mert egy másik tetoválás szerintük azt mutatta, hogy Szíriában járt. Mikor az útleveléből kiderült, hogy brit, szintén megütötték.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?