Belföld, Hírek

Újra terítéken a vasárnapi boltzár: ezúttal így tervezik

Mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, boltot, vagy egyáltalán kevesebb lenne az áramszámla? – ezzel az egy kérdéssel indokolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miért érdemes újra napirendre venni a vasárnapi boltzár korábban már egyszer előkerült témáját.

 

 

 

A rezsiárak megugrása nyomán új megvilágításba kerülhet a vasárnapi boltzár kérdése.

– Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de mi maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak – elevenítette föl korábbi javaslatát a vg.hu-nak Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. A másik megfontolandó kérdés a munkabeosztás, munkaszervezés. Mivel a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve – tette hozzá. Bár több párt megkereste a szervezetüket, a KASZ nem szeretné, ha a felvetésük, a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai sikra terelődne – fogalmazott az érdekvédő.

A lap megtudta, hogy már több ezren kitöltötték a szakszervezet online kérdőívét, szeptembertől pedig a KASZ munkatársai papíralapon is folytatják az aláírásgyűjtést a kereskedelmi egységeknél.

Minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét – vélekedett Karsai, aki szerint kellő számú hozzájárulás esetén január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, s ezzel a KASZ is elégedett lenne.

A szakszervezeti vezető azt is elmondta, a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, viszont a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Mint ismert, a magyarországi vasárnapi boltzár vagy más néven szabad vasárnap a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amellyel megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.

A téma politikai vonatkozása, hogy a boltzár megszüntetésére az MSZP népszavazási aláirásgyűjtést akart indítani, ám Erdősiné és a „kopaszok” a Nemzeti Választási Irodában megakadályozták ebben, igy a kormánypártok ugyanilyen tárgyú kezdeményezése kapott zöld utat.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?