Belföld, Hírek

Visszatért a rettegés Tatárszentgyörgyre: kapával és kaszával várják a romagyilkos banda most szabadult sofőrjét

Rettegnek Tatárszentgyörgyön, amióta megtudták, hogy kiszabadult a börtönből Cs. István, egyike azoknak az elkövetőknek, akik annak idején részt vettek a hírhedt romagyilkosságokban.

 

 

 

Az egykor termetes katona lefogyva ugyan, de egészségesen, fehér pólóban, farmerban és egy zsákkal a vállán lépett ki a sátoraljaújhelyi fegyház ajtaján. Ismét szabad levegőt szívhat, 13 hosszú év után.

Bár az arcát igyekezett maszkkal, baseball sapkával takarni, szemei megkönnyebbülést tükröztek. A férfi nem volt hajlandó nyilatkozni. A fegyház előtt egy BMW várta, sofőrrel. A fekete napszemüveges, szintén maszkos férfi úgy tűnt, Cs. István védelméért is felel. A feszült várakozás után amilyen gyorsan csak tudtak, bepattantak a luxusautóba és csikorgó gumikkal elhajtottak a helyszínről.

Cs. István elrohant a helyszínről /Fotó: Fuszek Gábor

Cs. és társai miatt a Pest megyei Tatárszentgyörgyön egy édesapa, Csorba Róbert és kisfia, Robika vesztette életét. 2009. február 23-án Csorba Róbert mikor éjfél után kijött a hálószobából azt látta, hogy a nappali lángokban áll. Azonnal felkapta az ott alvó két gyermekét és kimenekült a házból. Felesége a legkisebb, kétéves babát tartotta a kezében. Ezután három dörrenés hallatszott, a lövések azonnal kioltották Róbert és a kis Robika életét. A nagyobb fiúnak sikerült visszaszaladni a házba, így úszta meg a Halálbrigád támadását.

Az áldozatok rokonait rettegés fogta el, miután megtudták, Cs. István kiszabadult /Fotó: Ringier



– Jesszusom, tényleg kiszabadult ez az ember! – kiáltott Csorba Róbert testvére, amikor megtudta lapunktól, hogy az egyik elkövető letöltötte börtönbüntetését. A település soha nem is fogja kiheverni a tragédiát, ami 13 éve történt náluk. – Ettől kezdve csak kapával és kaszával járunk majd, valahogy meg kell védeni magunkat. Valahol titkon reménykedtem benne, hogy sosem hagyhatja el egyikük sem a börtönt. Milyen dolog ez, hogy megöltek két ártatlan embert, aztán ez a fickó szabadon kóricálhat, miközben Robiék a föld alatt vannak? Bevallom, nagyon félünk, rettegünk, hogy újra megtörténik a baj. Valahogy meg kell védenünk magunkat, mert más nem teszi meg helyettünk. Se kerítésünk, se semmink, aki akar, az jön be hozzánk. Innentől megint egy félelem az életünk, egyetlen nyugodt percünk sem lesz – fakadt ki Csorba János.

A Blikk szerint Róbert özvegye nem bírta elviselni, hogy Tatárszentgyörgyön minden a tragédiára emlékezteti és elköltözött egy Duna-parti településre.

K. Árpád, testvére, K. István, P. Zsolt és Cs. István 2008 júliusa és 2009 augusztusa között kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthona ellen. Az áldozatoknak annyi „bűne” volt, hogy roma származásúak voltak.

Cs. Istvánt egy BMW várta a fegyház előtt /Fotó: Fuszek Gábor

Az elkövetők közül három tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, Cs. István 13 évet. A frissen szabadult férfi annak idején két gyilkosságban volt érintett, mint sofőr. A bűncselekmény-sorozatban összesen hat ember, köztük egy gyerek halt meg, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették.

A négy elkövetőből három kapott életfogytiglant

A halálosztók a támadásokhoz használt fegyvereket egy vadásztól lopták el 2008. március 7-én. Először Galgagyörkön próbálkoztak élesben, itt azonban személyi sérülés még nem történt. Az első halálos áldozatot is követelő támadás, Nagycsécsen történt, ketten haltak meg. Ezután némi kitérővel (csodával határos módon ott nem értek célt) Tatárszentgyörgy következett, ahol a Csorba család esett az elmebeteg rasszista ámokfutás áldozatául. Itt csatlakozott először a társasághoz Cs. István. Ezután Tiszalökön és Kislétán gyilkoltak, mindkét helyszínen egy-egy embert öltek meg. Utóbbinál egy édesanyát és 13 éves lányát érte a lövés, a gyermek túlélte a támadást.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?