Belföld, Hírek

Megszavazta a parlament az új KATA-törvényt!

A parlament hivatalosan is megszavazta a nagy port kevert új kata-törvényt, ami miatt több ezer egyéni vállalkozó kerül nehéz helyzetbe. A törvényjavaslatot 120 igen, 57 nem és egy tartózkodó szavazattal fogadták el.

 

 

Mint ismeretes a pénzügyminiszter tegnap hivatalosan is benyújtotta a teljesen új kata-törvényt, aminek értelmében szeptembertől csak a főállású egyéni vállalkozók maradhatnak ebben a kedvezményes adózási formában.

A parlament a mai napon hivatalosan is megszavazta az új kata adózás szabályait, ami miatt a mai napon több ezren tüntettek Budapest szerte és lezárták többek között a Margit-hidat és az Erzsébet-hidat is.

Az elfogadott tervezet részletei a következők:

  • Az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.
  • Az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják.
  • Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?