Életmód

Az internetezők elmesélték, hogyan spórolnak, és ebből mindannyian sokat tanulhatunk

,,Őrizkedjetek a kis kiadásoktól, mert egy kis lék elmeríti a legnagyobb hajót” – szól Benjamin Franklin híres mondása. Gyűjteményünk hősi pedig teljes mértékben egyetértenek vele. Vannak, akik inkább drágább dolgokat vásárolnak, hogy ne kelljen kétszer fizetniük az olcsóbb, silány minőségű holmikért, míg mások pazar trükkökkel állnak elő azért, hogy egy kis extra pénzt spórolhassanak a mindennapokban.

 

 

 

  • Ebédre gyümölcsöket, salátát, péksüteményeket, teát és lekvárt viszek otthonról a munkahelyemre. Otthonról hozott dolgokat eszem. A kollégáim, mint a hercegek és királynők mindig a munkahelyünk melletti étteremben esznek és kávéznak, fel sem fogva, hogy mennyi pénzt költenek el ezzel fölöslegesen. Aztán a hónap végén meg nyafognak, mert azt mondják, hogy nincs elég pénzük.
  • Hajdina párna selyem párnahuzat = nincs fejfájás, nincs nyakfájás, a hajam nem bogolyodik össze, és az arcom sem ráncos. A párnára költött pénz volt a legjobb kiadás, amit életemben tettem.
  • Saját tapasztalataimból mondhatom: az aprópénz megtakarítása néha nagy kiadásokkal jár. Rájöttem, hogy az olyan dolgokból, mint például a cipők, jobban megéri jó minőségűeket vásárolni, mert tovább fognak tartani. Az olcsó változatok kevesebb mint egy szezonra elég, aztán cserélni vagy javítani kell őket, tehát végsősoron még több pénzt kell rájuk költeni.
  • A farmerekkel hasonló a történet: megvárom, míg a minőségi márkák darabjai akciósok lesznek, és akkor veszem meg őket, akár többet is egyszerre, mert az olcsó farmernadrágok nagyon hamar tönkremennek a rendszeres használattól.
  • Nem járok nyaralni, sem a barátaimmal bulizni, maximum sétálni, az új ruhákból csak a minimumot vásárolom, a kozmetikumokból pedig a legolcsóbbakat választom. A munkahelyen nem vásárolok kávét vagy ételt, csak otthonról hozott dolgokat eszek. Összességében nagyon hatékony a módszer, az új autómra való pénzt is így spóroltam össze, bár nagyon fájt, amikor annyi pénzt ki kellett fizetni a kocsiért.
  • Az utóbbi időben nagyon rákaptam az interneten történő vásárlásokra. Őrültek kényelmes, időtakarékos, és sok más egyéb előnye is van. Szeretem elolvasni a véleményeket, mielőtt megveszek egy terméket, és kell is, mivel így nagyon sok fölösleges vásárlást kiszűrhetünk, amiket lehet, hogy az áruházakban személyesen vásárolva simán megtettünk volna.
  • A ruhatáram főleg márkás ruhákból áll, pedig nevetséges pénzért veszem őket. A lényeg, hogy sok időt töltök az akciók és kuponok keresgélésével, amivel tényleg sok pénzt lehet spórolni. Előfordul, hogy használtan vásárolom a szinte vadonatúj holmikat. Nem látok benne problémát, hogy felvegyek valamit, amit valaki előttem már egy-két alkalommal hordott. Annál fontosabb az a tény, hogy egy márkás, minőségi ruha, sokkal tovább fogja bírni, mint az olcsó társaik.
  • Amikor külföldre utazok, előre rendelek néhány, az adott országgal kapcsolatos szuvenírt egy kínai weboldalról. Mire eljön az utazás napja, megérkeznek, én pedig hazaérkezés után odaadom őket a barátaimnak. Nem rosszabb a minőségük, mint a tényleges szuveníreknek, viszont sokkal olcsóbbak. Mindenki boldog.
  • Szörnyen édesszájú vagyok, és ez néhány plusz kilón is meglátszik. Úgy döntöttem, hogy ezentúl egy fillért sem költök édességekre! Csak akkor eszem csokikat vagy süteményeket, ha megkínálnak vele valahol, például a munkahelyemen vagy vendégségben. Így nem esem túlzásokba, mert mindig csak egy-egy darabot veszek belőle, és a testsúlyom mellett a pénztárcám is nagyon hálás ezért.
  • Van egy trükkünk a feleségemmel. Amikor elmegyünk egy olyan boltba, ahol tetszik neki valami, megpróbálom lebeszélni őt a vásárlásról, miközben egyidejűleg rábeszélni az eladót arra, hogy adjon nekünk valami kedvezményt. Ha nem ad, egyszerűen elmegyünk, viszont sokszor előfordult már, hogy extra akciókhoz jutottunk ezáltal, a családi költségvetés pedig nagyon hálás ezért.
  • Nemrég kitaláltam, hogy veszek egy semleges folyékony szappant, ami szinte szagtalan, és belefújok kicsit a kedvenc parfümömből. Az eredmény sikeres volt! Sokkal jobb illata van, mint a drága, luxus tüsfürdőknek.
  • A poggyász nélküli utazás előnyei: mobilitás, pénztakarékosság, időtakarékosság, nincs szükség a nehéz holmik cipelésére, anya nem fog megkérni, hogy hozzak neki 193 ezer liter olívaolajat, kecskesajtot, kecskét és a Konstantinápoly összes uralkodójának értékeivel megpakolt ládákat.
  • Ha már nem jön fogkrém a tubusból, érdemes félbevágni őket. Általában ilyenkor még 10 évre elegendő fogkrém van a belsejükben, csak a tubusok rossz kialakítása miatt ezekhez már nem lehet hozzáférni. Sok pénzt lehet így spórolni.
Spórolás
Hogyan spóroljuk a különféle lyukakkal ellátott termékekkel, hogy ne fogyjon belőlük túl gyorsan a por.

 

 

 

  • Nagyon jövedelmező vásárlás egy thermobögre. A napi egyszeri használatával is több száz vagy ezer forintot lehet spórolni azokon a kávékon, amiket egyébként a munkahelyünkön vagy kávézókban innánk nap közben. Egy hónap alatt visszahozza az árát.
  • 1996-ban vettem egy szép, drága motoros dzsekit. Még mindig hordom. Olyan kiváló minőségű az anyaga, hogy egyszerűen semmit sem kopott azóta.
  • Jobb, ha drága autót veszünk, és nem költünk a javításra. Ahogy egy vagy két márkás kézitáska is jobb, mint 10 hamisítvány.
  • Utálom, amikor az ismerősem, rokonaim vagy barátaim azt mondják, hogy miért vettem ilyen drágán valamit, mikor sokkal olcsóbban is megvehettem volna például itt meg ott. Van, amivel egyszerűen nem érdemes és nem is lehet spórolni. A legutóbbi ilyen az okostévé vásárlás volt. Az én drágább televízióm még mindig kiválóan működik, az ismerősömnek viszont már újat kellett vennie az olcsó helyett, mert javíthatatlan hibája volt.
  • Szerintem nem érdemes spórolni az ételeken, ahogy a cipőkön sem. Ez nem a márkákról szól, sokkal inkább a minőségről és a kényelemről. Szottyadt gyümölcs? Lejáró konzerv? Szerintem ezek még azt a kevés pénzt sem érik meg, amit kérnek értük. Ha valami nem ízlik, azt inkább nem eszem meg, de nem fogom csak azért megvenni, mert ezzel pár fillért spórolhatok. Ugyanez igaz bizonyos ruhadarabokra és kiegészítőkre is, például a cipőkre: egy minőségi lábbelivel hosszútávon sok pénzt takaríthatunk meg, és természetesen az egészségünk is hálás lesz érte.
Laptop javítás
A férfi ezzel két dolgot oldott meg egyszerre: nem melegszik túl a gép, és a képernyő se dől el, amiért eltörtek az azt tartó pántok.
  • A férjemmel jelzálogot vettünk fel, amikor még jó pénzt kerestem, de sajnos ott kellett hagynom a munkahelyemet, és most egy kevésbé jól fizető állásom van. Főleg a férjem által keresett pénzből élünk. Nem, nem éhezünk, viszont oda kell figyelnünk arra, hogy mit vásárolunk. Én egy nagy családból származom, ezért nem ismeretlen terep számomra ez az egyszer fent, egyszer lent dolog, a férjemnek viszont teljesen új, ő nincs hozzászokva a pénzhiányhoz. Ennek megfelelően a hangulata is nap mint nap romlott, azért pedig, hogy végül ne kerüljön mély depresszióba, egy játékot találtam ki: minden reggel egyenlő mennyiségű pénzt viszünk a munkába, és a nap végén az nyer, aki több pénzt hoz belőle vissza, vagyis kevesebb pénzt költ. A nyertes az egész estét azzal töltheti, amit szeretne, míg a vesztesnek mosogatnia vagy pl. kutyát sétáltatnia kell. Ennek köszönhetően a spórolás egy játék lett.
  • Teljesen fölösleges olyan dolgokon spórolni, mint a WC-papír. Rosszul vagyok attól, amikor meglátom, hogy valakinél a legolcsóbb, egyrétegű, szürke WC-papír van, amiből kétszer vagy háromszor annyit kell használni, hogy rendesen végezze a dolgát, mint a jobb minőségű termékek esetén. Lehet, hogy a boltban sokkal olcsóbb, igen, de mivel háromszor olyan gyorsan fogy, és ráadásul nagyon kényelmetlen, ezért nem érdemes ezt választani. Hasonló a helyzet a papírzsebkendőkkel, a törlőkendőkkel, és sok más egyébbel.
  • Észrevettem, hogy egy nő mindig magában beszél a konditeremben, miközben a gyakorlatokat végzi. Elhatároztam, hogy kiderítem, miért van ez. Kiderült, hogy a nő ezzel spórol azon, hogy ne kelljen ne kelljen edzőt bérelnie, vagyis tulajdonképpen egy képzeletbeli edzővel beszél. Valahol egészen lenyűgöző, amit csinál, és az így elért eredmény is, miközben rengeteg pénzt spórol azon, hogy nem bérel fel valódi edzőt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?