Állat, Érdekes

7 mitikus lény, amit a tudósok szerint egy valóban létező állat inspirált

Gondoltad volna, hogy a kea papagájok akár egy juhot is képes elejteni, a hatalmas mérete miatt pedig simán repülő szörnyetegnek nézik az emberek? Hát azt tudtad-e, hogy amikor 1879-ben először küldték el angliai tudósoknak egy (akkor még ismeretlen állatnak számító) elpusztult kacsacsőrű emlős tetemét, akkor a világhírű orvosok azt hitték, hogy valaki csak egy kacsa csőrt ragasztott egy elpusztult hódra? Nincs kizárva, hogy a mitikus lényeket is hasonló véletlenek inspirálták, sőt, ami azt illeti, elég valószínű.

 

 

7. Kraken – óriás tintahal

Számtalan mítosz és irodalmi alkotás létezik, amiben megtalálható a kraken. Lovecraft történetei önmagukban említésreméltók, ám a krakent sokkal korábban, már a skandináv mitológiában, sőt még Arisztotelész és Plinius írásaiban is említik.

Abban szinte mind megegyezik, hogy egy óriás tengeri szörnyetegnek írják le ezt a lényt, ami a csápjaival akár egy hajót is képes a mélybe rántani. A kraken mítosz alapját valószínűleg a Architeuthis dux nevű óriás tintahal adta, mely a ma ismert legnagyobb tintahalfajta, aminek a hossza akár a 8 métert is elérheti.

6. Mitikus szőrös ember – gorilla

A mitikus szőrös emberekről már a 19. század óta keringenek legendák. Sok kutató, de még katonák is beszámoltak arról, hogy érthetetlen, szőrös lényekkel találkoznak.

Ezeknek a történeteknek nagy valószínűséggel a gorillák képezték az alapját, amiknek az első tudományos leírását Thomas Stoughton Savage, amerikai orvos és Jeffreys Wyman természettudós adta 1847-ben.


5. Tűzben élő szalamandra – foltos szalamandra *javítva

A szalamandrák nagyon érdekes állatok, legfőképpen azért, mert valamiért már az ókortól kezdve a tűzzel azonosították az emberek. Az ókori görög gondolkodókat és a középkori alkimistákat valószínűleg a foltos szalamandrák megjelenése tévesztette meg, illetve az a tény, hogy mivel ezek a kétéltűek gyakran másznak fára, ezért a kivágott és tűzre dobott fákból gyakran kiugorva menekültek.

4. Mennydörgésmadár (Roc) – elefántmadár

A Roc vagy másnéven mennydörgésmadár először az arab folklórban jelent meg. Hatalmas lényként írták le őket, amik akár egy elefántot is képesek a magasba emelni. A közép-keleti országok lakói úgy gondolták, hogy ez a madár Kínából származik, de egyes felvetések szerint Madagaszkár volt a hazája.

Ennek a mítosznak a létezése valószínűleg az elefántmadarak létezésével magyarázható, melyek egészen a 17. századig éltek – többek között Madagaszkáron. Ezeknek a madaraknak a súlya az 500 kg-ot is elérhette, magasságuk pedig a 300 cm-t.

 

3. Egyszarvú – Elasmotherium

Az Elasmotherium az orrszarvú család kihalt emlősei közé tartozik. A modern orrszarvúktól nemcsak a hatalmas mérete (hossza 6 m, magassága 2,5 m, súlya ~5 tonna) különböztette meg, hanem a fejéből kiálló hatalmas, másfél méteres szarv.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez az állat szolgáltathatta a korai egyszarvúlegendák alapját.

2. Direwolf – óriásfarkasok

A Trónok harcából ismert farkasokat nem a könyvek vagy a sorozat íróinak a fantáziája szülte. Az óriásfarkasok egy kihalt ragadozófaj, amik valóban léteztek egykoron. Testhosszuk 1,7 méter lehetett, súlyuk pedig 70 kg. Körülbelül 9500-125000 évvel ezelőtt éltek, Észak-Amerikában.

 

 

 

 

1. Szirének – manátuszok

A szirének legendáját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Az idők során sok matróz állította, hogy félig nő-félig hal lényekkel találkozott a tengeren.

A történelem során annyian állították már, hogy sziréneket láttak, hogy a tudományos világ képviselői mindenképpen ki akarták vizsgálni ezt a témát. Kutatásaik során arra jöttek rá, hogy a szirén legendák alapját valószínűleg a manátuszok ihlették, amik egyfajta növényevő tengeri emlősök, és holdfény mellett vagy rossz látási viszonyok között bizony tényleg hasonlíthatnak egy nőre.

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?