Életmód, Érdekes

20+ érdekes tény, amik segítenek egy kicsit jobban megismerni a világ dolgait

A világban rengeteg szokatlan és érdekes dolgot történik nap mint nap, ezért az összeset nyomon követni és megismerni szinte lehetetlen. Mindig lehet azonban tágítani az ismereteinket és tanulni valami olyat, ami nem csak információval lát el bennünket, de közben még szórakoztat is. Gondolnád például, hogy a világ majdnem minden országában a Mohamed a leggyakoribb férfi név? Ez azért van, mert a muszlimok az elsőszülött fiúkat kivétel nélkül a híres próféta után nevezik el. Cikkünkben most ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk nektek össze a nagyvilágból.

 

 

 

1 Micimackó karakterét a képen látható medve, Winnie ihlette.

1914-ben egy ismeretlen férfi vásárolta meg 20 dollárért a képen látható sebesült kis medvét egy kanadai vadásztól. Az állatot meggyógyították és a londoni állatkertbe szállították, itt kapta a Winnie becenevet. 1924-ben Alan Alexander Milne és fia ellátogattak az állatkertbe, ahol annyira lenyűgözte az írót a medve, hogy elhatározta: könyvet ír róla.

2 A Nemzetközi Űrállomás 90 percenként tesz egy teljes kört a Föld körül. Ez azt jelenti, hogy a rajta lévő űrhajósok naponta 16-szor látnak napfelkeltét és naplementét.

Egyébként a Nemzetközi Űrállomás az emberiség történetének legdrágább projektje: idáig több mint 150 milliárd dollárt költöttek a világ országai az állomás létrehozására és karbantartására.

3 Úgy tartják, hogy a kenguru és az emu nem képes hátrafelé járni, ezért szerepelnek Ausztrália címerében, mint a haladás szimbóluma.


4 Butterfly McQueen, aki Prissy-t játszotta az Elfújta a szél című filmben, nem mehetett el a film premierjére, mert a moziba csak fehér embereket engedtek be.
5 Az egyik legjobb állapotban talált dinoszaurusz fosszília.
6 A rózsaszín nyúl a Duracell elemeinek a szimbóluma minden országban, kivéve az USA-ban és Kanadában. Ezekben az országokban ugyanis az Energizer birtokolja a védjegyét, így ő használhatja fel a termékeinek népszerűsítésére.


7 A pisai ferde torony belseje üres.
8 Az Egyesült Államok 10. elnökének, John Tyler-nek az unokái még ma is életben vannak. Összehasonlításképpen: Donald Trump az USA 45. elnöke.
9 Robert Millikan (képen balra) fizikus annyira ellenezte Einstein fényelméletét, hogy elhatározta: bármilyen módon megcáfolja. Útközben valami azonban félrement, és 10 év után ő maga bizonyította be az elméletet, amiért Nobel-díjat kapott.
10 A pandák terhességet szimulálnak, hogy több ételt és gondoskodást kapjanak.
11 A „Fold.it” online rejtvényweboldalnak köszönhetően a játékosok 10 nap alatt megfejtették egy vírus szerkezetét, ami a tudósoknak korábban 15 év alatt sem sikerült.
12. 2010. május 16-án a Vénusz, a Hold és a Jupiter egyszerre volt látható az égbolton.

 

 

 

 

13 A SpongyaBobban látható Rozsdás Rákolló nevezetű étterem épületét valójában egy rákcsapda ihlette.
14 A „bojkott” szó 1880-ban jelent meg és egy embernek köszönhető.

1880-ban Írországban Mayo megye lakossága tiltakozni kezdett Charles Boycott földbirtokos ellen, aki orvul visszaélt a földhasználati jogaival. A helyi lakosok ezért egy összefogást indítottak a gátlástalan üzletember ellen: a szomszédjai nem beszélgettek vele, senki nem ült mellé a templomban és az üzletek nem voltak hajlandók kiszolgálni a férfit. Az ellene fellépő tömeg miatt Charles Boycott rövidesen elhagyta a megyét, de nevét örökre bevéste a történelembe.

15 További 7 érdekes tény, amit valószínűleg nem tudtál:
  • 2017-ben a kínai Taobao webáruházban (AliExpress-hez hasonló) két Boeing 747-es repülőgépet értékesítettek 48 millió dollárért.
  • 6 hónap – ennyi ideig tart, amíg egy tengerbe dobott gyufaszál lebomlik.
  • Az igazi gyémántok nem látszódnak a röntgenfelvételeken.
  • Észak-Dakota államban (USA) a német a második legelterjedtebb nyelv az angol után. Maine, New Hampshire, Vermont és Louisiana államban a francia, minden más államban pedig a spanyol a második legtöbbet használt nyelv az angol után.
  • A Bajkál-tó elképesztő mérete: ha a 200 millió évvel ezelőtt élő dinoszauruszok elkezdték volna „leengedni” a Bajkál-tavat egy fürdőszobai csapteleppel megegyező sebességgel folyó csapon keresztül, akkor a Bajkál-tó vizének 95%-a még ma is érintetlen lenne. (forrás)
  • Liechtenstein a világ legbiztonságosabb országa: az utolsó gyilkosság 2008-ban történt.
  • Attól a pillanattól kezdve, hogy az emberiség 1930-ban felfedezte a Plútót, a bolygó a mai napig nem tett meg egy teljes kört a Nap körül. Ez először 2177-ben fog bekövetkezni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?