Érdekes

Egy fiatal orvos elmondta, mi legnagyobb baj az Elf Barral

Kulja András TikTok-videójában úgy fogalmaz: semmiképp sem ajánlja az Elf Bar használatát, „mert durván függővé tesz, károsítja a szervezetet, és a dohánytermékek közül talán a legkörnyezetszennyezőbb”.

 

 

Rohamosan terjed az Elf Bar nevű, eldobható elektromos cigaretta a magyar fiatalok körében. A középiskolás gyerekek szüleit az iskolai KRÉTA rendszerben tájékoztatták arról, hogy 500 millió forintra is büntethetik azokat, aki ízesített, eldobható elektromos cigarettát árulnak.

A jelenséget nagyon komoly problémának látja Zacher Gábor is, a toxikológus az RTL Klubnak úgy fogalmazott: ő maga is kíváncsi lenne, pontosan mi van ebben a termékben.

A témában néhány napja megszólalt Kulja András sebész szakorvosjelölt, akinek a Tiktok-csatornáját 150 ezren követik. A fiatal orvos azt mondta, sok kérdés érkezett hozzá, hogy mit érdemes tudni róla, hogyan hat a szervezetre az Elf Bar? Kulja azt mondta, hogy ennek használata során nem keletkezik füst, így hagyományos dohánytermékekben lévő rákkeltő anyagokat sem tartalmazza.

A szakorvos jelölt szerint azonban kettő „elég nagy probléma” van ezzel a termékkel.

 

 

Az egyik, hogy rengeteg nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 ciginek megfelelőt.

„A nikotin pedig egy idegméreg, ami már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget okoz. Ezen kívül a nikotin hatással van a szervezet működésére is: rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív- és érrendszerre és a magzatok fejlődését is károsítja, koraszülést idézhet elő”- mondta Kulja András.

 

 

Ezen felül az Elf Barok tartalmaznak valamilyen ízesítő anyagot is, amelyeknek nem tudjuk a hosszútávú hatásait, „nem tudjuk, mi történik a szervezettel, ha ezeket sok éven át inhaláljuk”.

A második nagy probléma az Elf Barral Kulja szerint a környezetszennyezés. Ezek az eszközök ugyanis egyszer használatosak, műanyagból és lítium elemekből állnak, amelyek összetevői beleoldódhatnak a talajvízbe és károsíthatják az élővilágot.

 

 

„Én semmiképpen ajánlom az Elf Bar használatát, mert durván függővé tesz, károsítja a szervezetet, és a dohánytermékek közül talán a legkörnyezetszennyezőbb” – összegzett a fiatal szakorvosjelölt.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! 😉 #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang – Dr. Kulja András

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?