Hírek, Külföld

Megérkezhetnek Ukrajnába a világ csodafegyverei, amelyek megfordíthatják a háború menetét

Katonai megfigyelők és szakértők egyetértenek abban, hogy az orosz–ukrán háború végkimenetelét döntően befolyásoló donbaszi hadműveletekben döntő szerepet játszik a tüzérség, amelyben az oroszok jelentős fölényben vannak. Ezért lenne fontos, hogy mielőbb megérkezzenek a Nyugat által beígért csodafegyverek.

 

 

Az oroszok elmúlt napokban tapasztalt hadműveletei bebizonyították, hogy a tüzérségük sokkal aktívabb lett az elmúlt napokban. Számos önjáró löveget csoportosítottak át a térségbe. Agresszívebben és sokszor kegyetlenül hatolnak be egyre mélyebben a donbaszi régióba. A csata a mostani harcokban dőlhet majd el.

A jelenlegi harcokból kirajzolódik az oroszok nagy katonai fölénye. Az önjáró lövegekben 4-5-szoros, a rakéták területen közel tízszeres a fölényük. Pontosan ezért lenne szükség arra, hogy Ukrajna megkapja azt a segítséget a nyugati országoktól, amelyekre korábban ígéretet kapott – áll a Portfólió cikkében.

Az ukránok már korábban szerettek volna hozzájutni ezekhez az eszközökhöz, de akkor biztonságpolitikai kérdések miatt rendre elutasítást kaptak. A háborúban kialakult helyzet most viszont egyre jobban sürget az idő. A lista így fest:

  • a hollandok és németek által felajánlott 12 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack,
  • a franciák által már leszállított, ismeretlen mennyiségű CAESAR önjáró lövegek,
  • a Lengyelország által részben ingyenesen, részben ellentételezésért cserébe felajánlott 72 darab AHS Krab önjáró tarack,
  • a Szlovákiától papíron megvásárolt 8 darab Zuzana-2-es önjáró löveg,
  • valamint a Nagy-Britannia által felajánlott M270 MLRS,
  • és az Egyesült Államok által felajánlott M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők.

Ezeknek a felajánlásoknak a nagy része azonban még nem érkezett meg Ukrajnába. Van olyan tétel, ami direkt erre a háborúra lesz átprogramozva, és akad olyan is – elsősorban az amerikaiak által felajánlott rakéta-sorozatvetők –, amelyet lehetséges, hogy lebutított verzióban szállítanak majd le. Akárhogy is történik, a háború sorsa múlhat azon, hogy milyen gyorsan és mennyit kapnak az ukránok a fenti listán vázolt tételekből.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?