Életmód, Érdekes

Miért nem léteznek fekete szemű emberek?

3 éves korunkig folyamatosan változik a szemünk színe, így könnyen lehet, hogy a kezdetben kékszemű gyerekeknek végül sötétbarna szemeik lesznek. Egy dolog azonban biztos: soha nem lesz fekete. Ha valamiért feketének is tűnik valakinek a szeme élőben vagy a fényképeken, az maximum a rossz fényviszonyok, a viselt ruhák tükröződése és egyéb külső tényezők miatt történik. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a teljesen fekete szemű emberek miért csak a kitalált filmekben és regényekben léteznek, a cikk végén pedig bónuszként még azt is elmondjuk, hogy melyik a legritkább szemszín a világon.

 

 

 

A génjeink egyszerűen nem engedik.

Körülbelül 16 különböző gén felelős a szemszínünkért. Ezen gének közül kettő igazán lényeges, a HERC2 és az OCA2 gének. Ezek a gének finomhangolják ugyanis a szemszínünket az íriszünkben található melaninmennyiség szabályozásának segítségével. A melaninnak köszönhetően a szemszínünk különböző színek és árnyalatok között változhat, de a létező legsötétebb szín a sötétbarna, nem pedig a fekete.

Valószínűleg egyfolytában sírnánk.

A fekete színű dolgok több fényt nyelnek el, ettől lesz fekete a színük. Az általuk elnyelt felesleges fény és energia azonban hőenergiává alakul. Ez azt jelenti, hogy ha a génjeink valamilyen módon lehetővé tennék számunkra, hogy fekete színű legyen a szemünk, akkor a szemünknek állandóan könnyeznie kéne azért, hogy ne melegedjen túl és ne száradjon ki.

A szemünk nem lenne védve a káros sugárzásoktól.

Fényes nappal valószínűleg alig tudnánk utcára menni, ha fekete színű lenne a szemünk. A napfény ultraibolya vagy másnéven UV fényt tartalmaz. Közismert, hogy a fekete tárgyak több UV fényt nyelnek el, mint más színek, ezért a hosszan tartó UV-fénynek kitett fekete szem sérülne – sok egyéb probléma mellett pedig szürkehályog és bőrrák kialakulásához vezetne.

Genetikai felépítésünknek köszönhetően azonban az íriszeink színét adó melanin megvéd minket az ultraibolya fénytől. Tanulmányok kimutatták, hogy a melanin az őt ért UV-sugárzás több mint 99,9%-át képes elnyelni és megsemmisíteni, ezzel megóvva a szemünket a káros sugárzásoktól.

Bónusz: a legritkább természetes szemszín.

A legritkább természetes szemszín a zöld. A világ teljes lakosságának csupán 2%-a zöld szemű. Vannak olyan különleges esetek is, amikor az emberek szeme vörös vagy lila színű az okuláris albinizmus miatt, míg másoknál a heterokrómia miatt például mindkét szem különböző színű íriszekkel rendelkezik.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?