Hírek

Lesz európai minimálbér! – Megszületett a megállapodás

Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden országban ugyanannyi lesz a legalacsonyabb jövedelem.

 

 

Az idén január 1-jei állapotok szerint a legmagasabb Luxemburgban volt a legmagasabb a minimálbér az EU-ban, 2257 euróval, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában, 332 euróval. A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely ugyan sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól – írja keddi összefoglalójában az Eurológus az Eurostat alapján.

A lap szerint hétfőn este megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről. A cikkben azonban azt is kiemelik, hogy

ez nem jelenti azt, hogy minden országban ugyanannyi lesz a minimálbér, de a kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban pedig magasabb lesz.

A jogszabály célja, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára.

Annak megállapítására, hogy mi minősül “megfelelő” minimálbérnek,

  • „a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból,
  • „vagy alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60 százalékát és a bruttó átlagbér 50 százalékát.

A törvényes minimálbérrel rendelkező tagállamokat felkérik, hogy hozzanak létre eljárási keretet a minimálbérek egyértelmű kritériumok alapján történő megállapítására és aktualizálására. Ezek frissítésére legalább kétévente kerül sor (az automatikus indexálási mechanizmust alkalmazó országok esetében legfeljebb négyévente), és ezekbe az eljárásokba a szociális partnereket is be kell vonni.

A Tanács és az Európai Parlament közötti ideiglenes megállapodás azt is előírja, hogy

amennyiben a kollektív tárgyalási lefedettség aránya nem éri el a 80 százalékot, akkor a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk ezek előmozdítására.

Az Eurológus azt is megjegyzi: vannak országok ahol a dolgozók több mint 90 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek, Magyarországon ez az arány húsz százalék körül van.

Mint írják, a hétfői megállapodás azt jelenti, hogy bár formai döntések még hátra vannak az Európai Parlament és a tagállamok oldalán is, de a jogszabály tartalma már nem fog változni. A hivatalos elfogadást és a jogszabály hatályba lépését követően a tagállamoknak két évük van, hogy ezt a rendszert saját nemzeti jogukba átültessék.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?