Érdekes

Csak nézzen a képernyőre: ez az illúzió annyira erős, hogy még a reflexeit is átveri

Norvég és japán pszichológusok egy újfajta optikai csalódást vizsgáltak, ami az emberek túlnyomó többségéből ugyanazt a reakciót váltja ki.

 

 

 

Az optikai csalódások (illúziók) többsége arról szól, hogy a szem és az agy miként fogadja be az információt, és miként veri át a nézőt a látottak kapcsán. Most egy ilyen trükkel kapcsolatban jelent meg egy friss publikáció a Frontiers in Human Neuroscience című szaklapban, amit az Oslói Egyetem, valamint a japán Ritsumeikan Egyetem pszichológusai tettek közzé.

Elsőként érdemes megnézni az alábbi képet:

Aki a látottak alapján azt érzi, hogy a kép közepén lévő fekete lyuk tágul, és olyan, mintha az illető bele akarna esni, akkor az a jó hírünk van, hogy nincs egyedül.

A tanulmány szerint ugyanis az emberek 86 százaléka pontosan ugyanezt az érzést éli át.

Bruno Laeng, a tanulmány vezető szerzője szerint a fenti kép egy rendkívül dinamikus illúzió. Ennek oka, hogy a középen lévő fekete folt széle folyamatosan elhalványodik, így a megfigyelőnek az az érzése, hogy egy lyuk vagy alagút felé halad.

Az „táguló lyuk” (expanding hole) nevű illúzió olyan szinten veri át az ember agyát, hogy még a pupilla tágulási reflexét is beindítja, hogy több fényt engedjen be – épp úgy, mintha valóban egy alagút felé haladnánk. Laeng szerint a fenti illúzió azt is megmutatja, hogy a pupilla arra reagál, ahogyan a fényt érzékeljük, nem pedig arra, hogy ténylegesen mennyi fény éri a szemünket.

A szakember társaival együtt azt vizsgálta meg, hogy a lyuk színe – a feketén kívül kipróbálták még a kéket, a ciánt, a zöldet, a bíbort, a pirosat, a sárgát és a fehéret –, valamint a körülötte lévő pontok hogyan befolyásolják azt, hogy mentálisan mennyire reagálunk erősen a látottakra.

A kutatók egy monitoron keresztül mutatták meg a képet 50, normál látású nőnek és férfinek, és arra kérték őket, mondják meg, hogy milyen erősen érzékelték a látottakat. A tudósok eközben a pupilla tágulási és szűkülési reflexét figyelték meg.

Megállapították, hogy a hatás akkor volt a legerősebb, amikor a lyuk színe fekete volt. A résztvevők csupán 14 százaléka nem érzékelt ilyenkor semmit, míg a színes esetében ez az arány 20 százalékra tehető. Azoknál, akiknél hatott az illúzió, eltérő volt, hogy milyen erősségű volt ez az érzet. Az is kiderült, hogy a feketétől tágul, a színestől viszont szűkül a pupilla.

A kutatók egyelőre nem tudják, az emberek 14 százalékára miért nem hat az illúzió, és azt sem, hogy a másfajta szemfelépítéssel rendelkező állatok ugyanúgy érzékelnék-e a látottakat, mint az emberek többsége. A jövőben ezért további kutatásokat végeznek, hogy kiderüljön, pontosan milyen folyamatok játszódnak le a kép nézésekor.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?