Életmód

10 nem mindennapi tipp a kisbabák gondozásához és a szuperszülőséghez

Ha most született az első gyermeked, akkor valószínűleg egy csomó kérdésed van, és legalább ennyi dolog, amit gyorsan meg kell tanulnod. A babák minden nap új dolgokat fedeznek fel, tehát egy lépéssel előttük kell járnunk, hogy a gyermekünk mindig biztonságban legyen, fejlődjön és jól érezze magát. A következőkben megosztunk veletek néhány hasznos tanácsot, aminek a segítségével át lehet vészelni az álmatlan éjszakákat.

 

 

 

1. Hagyd, hogy a baba döntse el, mennyit és milyen gyorsan egyen.

Amikor a baba elkezd áttérni a szilárd táplálékra, a legjobb, ha hagyod, hogy kifejlessze a saját ritmusát, és maga döntse el, mennyi ételt szeretne enni. Ehhez a legjobb, ha a baba az asztalnál ül a családdal, sőt célszerű ugyanazokkal az ételekkel kínálni, mint amit a többiek esznek. Javasoljuk továbbá, hogy kezdettől fogva ösztönözd a babád, hogy egyedül táplálkozzon.

2. Az első évben osztozzatok a szobán, de az ágyon nem.

A baba biztonsága érdekében a legjobb, ha a kiságyba helyezed őt. Így elkerülhető, hogy éjszaka valamilyen hirtelen vagy öntudatlan mozdulattal veszélyeztessük őt. Célszerű továbbá nem használni túl nagy takarót vagy párnát a kiságyban, hogy nyugodtan tudjon lélegezni alvás közben.

3. Minden második este fordítsd a baba fejét a másik oldalára, amikor lefekteted.

Miután a baba megszokta a kiságyát, a szakértők azt javasolják, hogy folyamatosan változtassuk a pozíciót, amelyben alszik. Minden második este meg kell próbálni megváltoztatni a fej helyzetét. Először jobbra, majd balra, és így tovább. Ezzel a módszerrel elkerülhető a lapos foltok megjelenése a fej egyik oldalán.


4. Játssz vele olyan játékokat, mint a „bújócska”.

Mutass egy tárgyat, amit a baba gyorsan felismer, majd próbáld meg elrejteni, és nézd meg, vajon kíváncsi-e arra, hogy hová tűnt a tárgy. Kérdezd meg tőle, hová került a tárgy, és alakítsd át az egészet egy bújócskás játékká. Nézd meg, hogy a baba képes-e megtalálni az adott tárgyat.

5. Csak hetente egyszer-kétszer fürdesd meg a babát.

Javasoljuk, hogy csak ott tisztítsd meg a babát, ahol esetleg összekoszolja magát, és csak hetente kétszer fürdesd meg teljesen, mivel a túl gyakori mosás kiszáríthatja a bőrt, vagy kiütéseket, sebeket okozhat.

6. Szánj időt arra, hogy babád biztonságosan nézelődjön az ablakon.

Amikor a baba három hónapos, rendkívül fontos a fejlődése. Ekkor kezd el benne kialakulni a világról és a környezetéről alkotott elképzelése. Ezért ajánlott úgy segíteni neki a felfedezésekben, hogy minden nap egy ablakon keresztül biztonságosan nézelődünk vele.

7. Figyeld, hogyan reagál a baba a hirtelen hangos hangokra.

Ha hangos zaj hallatszik a baba közelében, vagy ha leejtesz egy tányért például a földre, akkor figyeld, hogyan reagál a baba. Ha ő is megriad vagy felsír, az jó jel, hiszen ettől nyilvánvalóvá válik, hogy egészséges a hallása. Ha a baba nem ijed meg vagy nem veszi észre a hangos zajt, keresd fel a gyermekorvost a picivel.

 

 

 

 

8. Tisztítsd meg babád ínyét és fogait, amint a fogzás jelei megjelennek rajta.

Amikor a baba 5 és 9 hónapos kor között van, általában elkezdenek nőni az első fogai. Ez az első jele annak, hogy elkezdheti a fogmosást. Ügyelj arra, hogy csak finoman és gyengéden dörzsöld az ínyét. Amikor hozzászokik és elviseli a fogkefét, próbáld meg finoman beépíteni a napi rutinba. Kerüld a fogkrém használatát egészen 18 hónapos korig.

9. Adj neki egy kis teret, hogy így segíts leküzdeni a dührohamot.

Néha a baba rosszkedvűen ébred, és hiába próbálod etetni vagy játszani vele, a rossz kedv nem múlik el. Ha nem találod a módját a válság csillapításának, tartsd tiszteletben a hangulatát, és várd meg, amíg magától elmúlik. Adj neki egy kis teret, és légy figyelmes, hogy biztonságban érezze magát melletted.

10. Fürdéskor először a baba lábait tedd a kádba.

Fürdéskor néhány fontos dolgot szem előtt kell tartani. Először is, bármilyen kézenfekvőnek tűnik is, soha ne hagyd magára a babát a vízben. Szintén fontos, hogy amikor a babát a vízbe teszed, először mindig a lábával kezdd, hogy meg tudja szokni a víz hőmérsékletét. Ezután lassan jöhet a többi része, de továbbra is erősen tartsd a picit. Amikor már a kádban van, segíts neki felülni, majd fektesd le egy csúszásmentes felületre a kádban.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?