Életmód, Érdekes

Hatalmas a nyomor Las Vegas luxusszállodái és kaszinói alatt: több százan élnek a város csatornarendszerében

A hatalmas luxusszállodák alatt rengeteg ember tengeti a mindennapjait – ott, ahol senki nem látja őket.

 

 

 

Las Vegas a világ szerencsejáték-központja: egymás után sorakoznak a hatalmas kaszinók, és a csillogó luxusszállodákból sincs hiány, az ide látogatók pedig milliárdokat költenek el csak azért, hogy kicsit kiengedjék a gőzt, szerencsét próbáljanak és szórakozzanak.

Sokan azonban nem is sejtik, hogy milyen sötét és kilátástalan világ rejtőzik a pénz és luxus birodalma alatt. A város csatornarendszere ugyanis több száz hajléktalannak ad otthont, akik többsége az amerikai álmot kergette, ám ezt soha nem sikerült megvalósítaniuk.

Ezért élnek sokan a csatornákban

Las Vegas történelme nem nyúlik vissza évszázadokkal ezelőttre, hiszen sokáig csak egy jelentéktelen kisváros volt a nevadai sivatag közepén, ami főként az átutazó mormon hittérítőket szolgálta ki. Hivatalosan 1911-ben jegyezték be Las Vegast mint település. A változást 1931 hozta meg, hiszen ekkor legalizálták a szerencsejátékokat az államban, 1946-ban pedig megnyílt az első jelentősebb kaszinója. A rulettasztalok és nyerőgépek szinte mágnesként vonzották az embereket a városba, ezért nagyon rövid idő alatt rengeteget fejlődött, luxusszállodák és éttermek sorakoznak egymás után, és a leggazdagabb emberek fordulnak meg itt, hogy elverjék a pénzüket.

Természetesen a kaszinók nem csak a vagyonos réteg előtt állnak nyitva, hiszen egy hétköznapi ember is szerencsét próbálhat. Sokan a meggazdagodás jegyében érkeztek Las Vegasba, azonban Fortuna nem állt melléjük, az álmuk hamar romba dőlt, a pénzük elfogyott. Az Egyesült Államokban Las Vegas az egyik olyan város, ahol a legszigorúbbak a hajléktalanokkal, 2019-ben egy törvényjavaslat pedig tovább korlátozta a helyzetüket,tilos a járdákon ücsörögni, pihenni vagy életvitelszerűen élni, és akár hat hónapos börtönbüntetést vagy ezerdolláros pénzbírságot is kiszabhatnak arra, aki megszegi a szabályt.

Éppen ezért az itt élő hajléktalanok kénytelenek voltak eltűnni az emberek szeme elől. A sivatagban épült városban csak nagyon ritkán esik az eső, viszont ha mégis, akkor nagyon intenzíven, ezért a ’80-as években vízelvezető csatornákat hoztak létre a kaszinók, szállodák és utak alatt. Mára Las Vegast több száz kilométeres csatornarendszer szövi át, ami száraz időben a legkiszolgáltatottabb réteg otthonává válik. Egyes feltételezések szerint a járatok közel 300 embernek nyújtanak menedéket, ám mivel nem készült erről átfogó kutatás, ezért csak tippelni tudnak.

Ilyen az élet a csatornákban

Bár az itt élők próbálják komfortosabbá tenni a környezetet matracokkal, székekkel és kisebb bútorokkal, a csatornák így sem nyújtanak túl otthonos érzetet. A koromsötét járatokban elszaporodtak a szúnyogok, és ahol sekély víztócsák gyűlnek össze, még rákok is. Mindent átjár a bűz, ami az átázott szemétből és vizeletből jön. Mivel sem vécé, sem fürdési lehetőség nincs itt, ezért borzalmas higiéniai körülmények között élnek az emberek, nem ritkák a fertőzések és különböző betegségek sem. Mivel mindig sötét van, ezért elemlámpákkal világítanak, és sokszor azt sem tudják, hogy nappal van-e vagy éjszaka.

las-vegas-csatorna1
Fotó: thejeffvibbert / Twitter

2019-ben a Bild című német lap készített egy átfogó riportot a csatornákban élő emberekről és történeteikről. Az itt élő emberek nem tagadják, hogy legtöbben a kábítószer és a szerencsejáték rabsága miatt kerültek ilyen helyzetbe, sőt, többen még mindig csak a drog és alkohol segítségével képesek elviselni a nehéz hétköznapokat. A legtöbben itt ezüstbányászatból élnek, vagyis a játékgépekben maradt pénzérmék után kutatnak, ám sokak inkább illegális ügyletekből szereznek pénzt, hiszen csak ápolt, jól öltözött embereket engednek be az őrök a kaszinókba. Az itt élők már jól ismerik egymást, és valódi szubkultúrát alkotnak, ennek ellenére bevallották, hogy a város legveszélyesebb környékei közé tartoznak a csatornák, hiszen nincs sehol egy kamera, a rendőrök nem igazán járnak erre, így nem ritkák a lopások, a kábítószer-kereskedelem, de már gyilkosságra is volt példa a szűk, föld alatti járatokban.



Az itt élőknek a legnagyobb gondot mégsem ez okozza, hanem a víz. Bár a csatornák életét az megkönnyíti, hogy nyáron hűvösebb, télen pedig melegebb van itt, mint a felszínen, a hirtelen jött hatalmas esőzések akár az életükre is veszélyt jelentenek. Las Vegasban egyszerre rengeteg csapadék zúdulhat le, ami szinte egy szempillantás alatt megtölti a járatokat, és nemcsak az ott élők tárgyait sodorhatja el, hanem az embereket is. A viharok közeledtével nincs sok idejük a menekülésre, főleg úgy, hogy szinte semmit nem látnak a külvilágból, de próbálják egymást segíteni, és szólni, ha áradás érkezik.

A csillogó luxus alatt nyomorban élőkön több szervezet is próbál segíteni, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, munkát és elfogadható árú lakhatást találjanak, ám ez sokszor nem egyszerű, hiszen először a függőségeikkel kell leszámolniuk az itt élőknek – ez pedig egy hosszú folyamat. 

forrás: femina.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?