Életmód, Érdekes, Külföld

13 egyértelmű bizonyíték rá, hogy minden, amit tudunk, az fenekestül felfordul Ausztráliában

Mindig, amikor azt hinnéd, hogy már mindent tudsz Ausztráliáról, akkor jön néhány új tény, ami segít rádöbbenni: mennyire nem ismered valójában ezt a különleges országot. Van itt például több mint 5 ezer kilométer hosszú kerítés, tündérkenyér, és olyan legyek is, amik nagyobb fejfájást okoznak az embereknek, mint az óriáspókok.

 

 

 

1 Ausztráliában van egy 5614 km hosszú kerítés.

2942b450a8a4a24d54ae79f32c

A “dingókerítést” még 1885-ben építették, hogy távol tartsák vele a kártékony dingókat a létfontosságú termőföldektől, illetve megvédjék az ott legelő birkákat.

Ugyanitt van egyébként egy “nyúlkerítés” is: ezt 1901 és 1907 között építették, és “csak” 3256 km hosszú.

2 A legyek több gondot okoznak az embereknek, mint az óriáspókok.

Az ausztrál házakban gyakran találkozni félelmetes óriáspókokkal, de meglepő módon ezek nem okoznak olyan sok fejtörést az embereknek, sőt: ezek a pókok elpusztítják a legyeket, szúnyogokat és csótányokat is a házakban. Sokkal nagyobb gondot jelentenek az apró, de vérszomjas homoklegyek, amik gyakran terrorizálják az ausztrál strandokon pihenő embereket: harapásaik rettenetesen viszketnek, begyulladnak, és nagyon lassan gyógyulnak.

3 Ausztráliában külön ünnepe van a meztelen kertészkedésnek.

pexels marianna 69198 1

Az ausztrálok májusban ünneplik az úgynevezett meztelen kertészkedés világnapját: ilyenkor kerti szerszámokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel a kezükben, de ruha nélkül mennek ki a telkeikre. Általában képeket is posztolnak erről a közösségi oldalakra, amiken a kezük ügyébe akadó eszközökkel takarják ki a testük különböző részeit.


4 A házimacskák nem mehetnek a szabadba póráz nélkül.

a4aa765e4c9e615d3569df7747

Nyugat-Ausztráliában létezik egy olyan törvény, ami megtiltja a házimacskáknak, hogy póráz nélkül tartózkodjanak a szabadban. Erre a törvényre a helyi vadvilág védelme érdekében volt szükség, mivel a macskák komoly veszélyt jelentenek a madarakra, rágcsálókra és egyéb aprótestű állatokra.

5 Az üzletek korán bezárnak.

bdde2a5d4ea440492d53ce4199

Az Ausztráliába érkező emberek gyakran meglepődnek azon, hogy még a nagy üzletek, bevásárlóközpontok és kávézók is milyen korán zárnak. Queensland államban például az ilyen létesítmények mindennap jellemzően 16:00 és 17:00 között zárnak.

6 Az Ugg csizma benti cipő, amit illetlenség az utcán viselni.

Ugg csizma

Az ausztrálok az Ugg-ot benti cipőnek tartják: melegek és kényelmesek, amik segítenek túlélni a hideg teleket – merthogy igen, Ausztráliában sincsen mindig perzselő forróság.

  • Ausztráliában élek. Itt az Ugg csizmák helyettesítik a papucsokat. Mivel a házakban sokszor nincs központi fűtés, ezért semmi sem véd a hidegtől, csak a melegen öltözés. Ezeket a cipőket az utcán viselni illetlenség, általában csak a “bogan”-ok (~trógerek) csinálják. ©  austral_i_ya / Instagram
7 Jobb, ha nem említed az elért eredményeidet az interjú során.

dc46e65fa79b33013cf899a721

Az ausztrálok nem szeretik azokat, akik dicsekednek. A jelenség még külön nevet is kapott – magas mák szindrómának hívják, amikor valaki szándékosan lekicsinyel másokat a saját sikereivel és eredményeivel.

  • Itt az interjún jobb, ha nem említed, hogy felsőfokú végzettséged van, főleg, ha esetleg képzettebb vagy, mint az interjút tartó személy vagy a bent lévő vezetők. ©  austral_i_ya / Instagram
8 A filmeket külön vetítik a kisbabás anyukák számára.

MOzi anya es lanyaik

A BYB (Bring Your Baby) címkével ellátott műsorok minden ausztrál moziban megtalálhatók. Általában hétköznap délelőtt vetítik őket. Érdekességük, hogy az ilyen filmeknél csökkentik a hangerőt (a kicsik érzékeny füle miatt), és ezeken a vetítéseken senki nem néz csúnyán az anyákra, ha a gyerek sír, vagy felállva ringatja.

9 Az Ausztráliába költözők meglepődnek azon, hogy a magas díjak ellenére sem pihenőszoba, sem ágy nincs a helyi óvodákban.

Ausztral ovi

kivándorolt emberek szerint Ausztráliában olyan drágák az óvodák, hogy ha 2 vagy több gyerek van a családban, akkor jövedelmezőbb, ha a nők inkább nem dolgoznak és otthon maradnak vigyázni a gyerekekre. Igaz, itt a jövedelmek is elég magasak, szóval kényelmesen lehet élni akár akkor is, ha csak egyvalaki dolgozik a családban. Az óvodákban egyébként nincs külön alvószoba, ahogy ágyak sem – a gyerekek egyszerűen padlóra terített matracokon alszanak.


10 Ausztráliában nem ajándékozzák meg a nőket március 8-án.

pexels anete lusina 5723268

A nemzetközi nőnapról azonban így is megemlékeznek, ám ilyenkor legtöbbször a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek, fizetésbéli különbségek, stb. kerülnek előtérbe. A nők ilyenkor előre a tenyerüket mutató fotókat posztolva mutatják meg a közösségi oldalakon, hogy min szeretnének változtatni.

11 Az egyik legnépszerűbb ünnepi étel a fehér kenyér vajjal és sokszínű tortadarával.

eceb505e1f8c15207758fbf26f

Ezt az ételt “manókenyérnek” vagy “tündérkenyérnek” hívják és gyakran szolgálják fel őket különféle bulikon vagy a gyerekek születésnapi partijain.

12 A szendvicseket a sörgyártásból visszamaradó, magas élesztőtartalmú cefréből készült krémmel kenik.

d9fe6e538db796ddffad411441

A csípős illatú és élesztő ízű sötétbarna sós krém egy hihetetlenül egészségesnek tartott nemzeti étel Ausztráliában, melyet a helyi lakosok már több mint 100 éve esznek. Vékony rétegben a kenyérre vagy süteményekre kenve fogyasztják.

 

 

 

 

 

13 A hamburgerekbe a húspogácsán, sajton és salátán kívül céklát, ecetes ananászt és tojást is tesznek.

86562c5ed290d73a937c9dfc3a

Még ha az utóbbi két hozzávalót nem is minden hamburgerben találjuk meg, abban biztosak lehetünk, hogy az ausztrál burgeregben a cékla kötelező alapanyag, bár ott sem mindenki szereti – ilyen esetben előre szólni kell, hogy ne tegyenek céklát a hamburgerbe.

1. Bónusz: ha Ausztráliában jársz, ne hagyd felügyelet nélkül az ételed.

2. Bónusz: ,,Egy koala telepedett le a környékünkön, és amikor a helyi hatóságok megtudták, egy táblát tettek ki, hogy biztonságosan mászkálhasson a környéken.”

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?