Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Mi történik a testeddel, ha este 10-kor alszol el minden este

Kim KardashianAnna Wintour és Oprah Winfrey, bár teljesen különböző személyiségek, van bennük egy közös: este 10-kor feküdnek le aludni. Nyilvánvaló, hogy ezek a hírességek pontosan tudják, milyen jótékony hatással van a korai lefekvés a testre és a lélekre. Talán nem is meglepő, hogy az olyan híres és sikeres emberek, mint az előbb említettek, ennyire odafigyelnek arra, hogy mikor fejezik be a napot, hiszen ez nagy hatással van a másnapi programjaikra.

 

 

 

A legtöbbet hozzuk ki az alvásból

Korai lefekvés

Az alvásunk mélysége nem állandó, körülbelül 90 percenként különböző ciklusokra osztható. Ezeket non-REM és REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) alvásnak nevezzük. A legmélyebb és leginkább regeneráló alvási fázis este 10 és éjjel 2 óra között zajlik. Ha tehát arra vágyunk, hogy minél kipihentebben ébredjünk, akkor minél közelebb kell igazítanunk a lefekvést ennek a ciklusnak a kezdetéhez.

Ezenkívül egy tanulmány kimutatta, hogy a korai lefekvés és hosszabb alvás megakadályozza, hogy negatív és aggasztó gondolataink legyenek, melyek ellenkező esetben álmatlansághoz vezethetnének. Még egy jó ok tehát arra, hogy mi is megfontoljuk az este 10 órai alvást.

A testnek sikerül jobb formában maradnia

10 órai alvás

Amikor az alvási ciklus mély fázisába kerülünk, a testünk öngyógyító folyamatba kezd, a növekedéshez és helyreállításhoz szükséges hormonok felszabadításával. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobb formában legyen a testünk, és hogy másnap minél jobb teljesítményre legyünk képesek, különösen akkor, ha fizikailag aktív munkát végzünk.

Csökken a stressz-szintünk

Korai lefekvés stressz szint

A nem megfelelő alvás stresszes állapotot okozhat, mivel a szervezetben túlteng a kortizol, vagy másnéven a „stresszhormon” szintje. A kortizol túlzott mértékben szorongást okoz, de az egészségünkre is közvetlen hatással lehet. Ha korábban fekszünk és hosszabb ideig alszunk, ez segít szabályozni a kortizolszintünket.

 

 

A betegségek kockázata lecsökken

Este 10 alvás

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik korábban fekszenek le, egészségesebbek azokhoz képest, akik például éjszakai műszakban dolgoznak, vagy szeretnek sokáig ébren maradni. Azok a személyek, akik nem tudnak korán vagy jól aludni, nagyobb valószínűséggel szenvednek olyan betegségektől, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívproblémák és a magas vérnyomás.

A kutatók azt is megállapították, hogy a mély alvás fázisa, vagyis az este 10 és éjjel 2 óra közötti idő nagyon fontos az immunsejtjeink számára. Azok, akik nem tudnak elég mélyen aludni, alacsonyabb antitestválaszt mutattak a különféle vírusok ellen, magyarul: ezek az emberek könnyebben megbetegedhetnek.

Nem öregszik idő előtt a bőr

Korai alvás ráncok

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen keveset alszanak, nagyobb eséllyel szenvednek a korai öregség jeleiben. Mivel az életkor előrehaladtával természetesen is előfordul az alvásminőség romlása, ez olyan fizikai következményekhez vezethet, melyek közismerten felgyorsítják az öregedést. A rendszertelen, rossz minőségű és/vagy nem elegendő éjszakai alvás hatására az anyagcserefolyamat felborul, és nagyobb esélye lesz a ráncok, foltok és egyéb kellemetlen fizikai jellemzők megjelenésének a bőrön.

Jobban uraljuk az érzelmeinket

Alvás és érzelmek

tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik eleget alszanak, boldogabbak. Az ilyen emberek nagyobb érzelmi stabilitással rendelkeznek, míg a nem megfelelő alvás érzelmileg instabillá teszi az embereket, melynek hatására nehezebben tudják kezelni az érzéseiket. Ez azokra is igaz lehet, akik bár korán fekszenek le aludni, de nagyon korán is kelnek, emiatt pedig az alvási idejük nem megfelelő.

Jobban megértjük mások érzelmeit

Alvás minősége

Kutatások kimutatták, hogy a jó minőségű éjszakai alvás hozzásegíthet ahhoz, hogy könnyebben megértsük más emberek boldogságát vagy szomorúságát. A tanulmány szerint az érzelmek apró jelei észrevétlenek maradnak a nem megfelelő vagy rossz minőségű alvásban szenvedő személyek számára, míg a kipihent emberek könnyedén képesek felismerni ezeket.

Ugyanez igaz az érzelmek kimutatására is: nem véletlenül van az, hogy a fáradt és kimerült embereket sokszor élettelennek tartjuk, míg a kipihent embereket sokkal vidámabbnak és energikusabbnak, mivel az érzelmeket is sokkal jobban képesek kimutatni a külvilág felé, mint a nem megfelelő minőségű alvásban részesült társaik.

Te mikor szoktál lefeküdni? Hány óra alvásra van szükséged ahhoz, hogy másnap kipihent és energikus legyél?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?