Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Mi történik, ha a szádon keresztül lélegzel az orrod helyett?

Akár hiszed, akár nem, az újszülöttek nem tudnak a szájukon keresztül lélegezni. Általában 6 hónapos korban azonban minden kisbaba eléri azt a kort, hogy rájön, az orron történő lélegzés mellett valójában létezik egy másik módja is a lélegzésnek. Bár a szájon át történő lélegzés egy egyszerű és kényelmes módja a légzésnek, hosszútávon valójában meglehetősen káros lehet ránk nézve.

 

 

 

4 Megváltozik az arcod.

Orron es szajon lelegzes

Ha a szádon keresztül lélegzel, előbb-utóbb észre fogod venni, hogy az arcod szerkezete megváltozik: előre és lefelé nyúlik. Gyermekeknél még jobban észrevehető, hiszen az ő arcuk egyfolytában nő.

Amikor a szádon keresztül lélegzel, az állkapcsod és az arcod összeszűkül, hosszú távon pedig az orr alakja is megváltozhat.

3 Elromolhat a testtartásod.

Ferde hat

Ha a szádon keresztül lélegzel, akkor öntudatlanul is előre döntöd közben a fejed, a vállaid pedig beesnek. Ennek eredményeként megváltozik a testtartásod, amely az orron keresztül lélegzés megkönnyítése végett alakult ki.

2 A fogaid elromolhatnak.

Fogproblema

A szájon át történő lélegzés negatívan befolyásolja a fogak elhelyezkedését. Ez főként persze a gyerekeknél okoz látványos változást. Sok olyan gyermeknél megfigyelték, akik szívesebben lélegeznek a szájukon keresztül, mint az orrukon, hogy a fogaik ferdén nőnek és a harapásuk szabálytalan lesz.

Ilyenkor változik a nyugalmi ajaktartás és a nyelvhelyzet is, a fogszabályozás pedig bonyolulttá válik.

1 Nehezebbé válhat az alvás.

Nehezebb alvas

Kevesebb oxigén és több szén-dioxid kerül a szervezetbe. Ennek eredményeként a tested komolyan megszenvedi. Nagyobb valószínűséggel fogsz horkolva, esetlen nyáladzva aludni, és a krónikus oxigénhiányra vagy az alvási alvási apnoera is nagyobb az esély.

Te az orrodon vagy a szádon át veszel inkább levegőt?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?