Állat, Érdekes

10 lény, ami csak látszólag ártalmatlan, de valójában nagyon veszélyes lehet

Több mint 8 millió különbözőfajta élőlény létezik a természetben, és mindegyik másképp néz ki. Néha épp ezért úgy tűnhet, hogy némelyikük aranyos és barátságos, mint mondjuk egy prérikutya vagy egy mindig lustálkodó panda, de a valóságban ezek a cuki külsőbe bújtatott állatok meglehetősen veszélyesek lehetnek az emberekre.

 

 

 

10 Vörös róka

60b7525d9fa82bc741273dd2c2

A legtöbben aranyos, félénk állatoknak tartják a vörös rókákat, nagy fülekkel és gyönyörű színekkel. A rajzfilmek is rendszerint aranyos állatként mutatják őket, pedig a vörös róka fajtájának egyik legnagyobb példánya és a húsevők rendjébe tartozik.

Bár általában nem veszélyesek az emberekre, mivel kerülik a velük történő találkozást, de könnyedén megtámadhatják például a ház körül szabadon tartott állatokat. Arról nem is beszélve, hogy veszettséget terjesztenek, ezért jobb, ha minden lehetséges módon elkerüljük a velük történő találkozást.

9 Nyest

02daea514997865c197692c78c

A fotó alapján is látszik, hogy a nyest egy apró, gyors, és meglehetősen aranyos állat, amit legszívesebben szorosan magunkhoz ölelnénk. De ne tévesszen meg a látszat.

A nyestek gyakran másznak be az emberek lakta környezetbe, ahol, ha megijesztik őket, akkor könnyen agresszívvá válhatnak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek az állatok is rengeteg betegséget hordoznak, ezért soha nem szabad hozzájuk érni puszta kézzel. Felgyorsult anyagcseréjük miatt a nyestek minden nap a testsúlyuk 40%-ának megfelelő élelmet fogyasztanak. Képzelhetitek, milyen az étvágyuk.

8 Édesvízi csiga

3786db5fc3b716d31527a45dde

Ha veszélyes állatokról beszélünk, általában az állatvilág legnagyobb ragadozói jutnak az eszünkbe: oroszlánok, tigrisek vagy medvék. A fenyegetés azonban a látszólag ártalmatlannak tűnő állatoktól is jöhet.

Egyes édesvízi csigafajok például olyan parazitákat hordoznak, amik echinostomiasis-t okoznak. Ez egy betegség, ami károsítja a gyomor- és bélrendszert. Amikor ilyen puhatestűvel találkozol, a legjobb, ha elhaladsz mellette, és hagyod, hogy csendben tegye a dolgát.


7 Háziméh

9d718b59548598022dd76fb3c5

Ezek a rovarok elméletileg nem jelentenek veszélyt az emberre, kivéve azokra, akik súlyos allergiás reakciókat szenvednek el a csípésük hatására. Ilyen helyzetben egy háziméhvel történő találkozás akár halálos is lehet. Az emberek ráadásul sokszor nem is tudják, hogy allergiás reakciót okozhat náluk egy méhcsípés, ami csak még drámaibbá teszi az egészet. Tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos területeken a méhek veszélyesebbek lehetnek, mint a pókok vagy a kígyók – a kórházba kerülő emberek számának tekintetében.

6 Egér

c3c43258bc99a99ac81ac1d1e4

A közönséges háziegerek aranyos és ártalmatlan lényeknek tűnhetnek, akik nem tudnak kárt okozni az embereknek. Ez az állítás azonban csak részben igaz.

Valójában az egerek egyszerre több jelentős problémát is okozhatnak, beleértve a betegségek terjesztését és az anyagi károkat. A fogaikat rendszeresen csiszolják minden útjukba akadó tárgyon: villanyvezetéken, bútorokon, sőt, bármilyen hihetetlen, még a betont is képesek átrágni. Fontos megjegyezni továbbá, hogy ezek az állatok nagyon gyorsan szaporodnak: egy 6-8 egyedből álló csoport 3 hónap alatt akár 60 tagúra is nőhet.

5 Bagoly

a16a3b5910a9929a1d8725928d

Egy aranyos, nagy szemű madár, ami mindig alszik – sokan így képzeljük el a baglyokat. Ne felejtsük azonban el, hogy ezek ragadozó madarak.

Jellemzően éles karmokkal, tökéletes látással és hallással rendelkeznek, valamint olyan különleges tollakkal, amik lehetővé teszik számukra, hogy szinte hangtalanul repüljenek. A táplálékuk elsősorban apró emlősökből, rovarokból és néha halakból áll, de előfordultak már olyan esetek is, hogy a baglyok kutyákat, vagy embereket támadtak meg, így messze nem olyan ártalmatlanok, mint amilyeneknek tűnnek.

4 Prérikutya

bd9ff05fcfa9d61a6633b21015

Az aranyos prérikutyák a viccesen pufók hasukkal szintén mérhetetlenül cukinak és ártalmatlannak tűnnek, pedig korántsem azok.

A prérikutyák olyan betegségek hordozói lehetnek, amik akár halált is okozhatnak, ezért bármennyire is aranyosak, érdemes elkerülni a velük történő találkozást.

 

 

 

 

3 Panda

9a04745325bbe57aa1b706f281

A legtöbb ember úgy képzeli el a pandákat, mint egy lusta és imádnivaló fekete-fehér medvekölyök, ami mindig csak pihen és bambuszt rág. A valóságban azonban nem minden ennyire szép.

Bár a pandák többségében tényleg növényeket esznek, az emésztőrendszerük és a fogaik olyanok, mint egy igazi ragadozóé. Ezek a medvék sokkal erősebbek, mint egy felnőtt ember, ezért sajnos előfordultak olyan támadások, amikor pandák okozták az emberek halálát. Nem szabad alábecsülni ezeket az aranyos, de végsősoron mégis vadállatokat.

2 Közönséges medvelepke

455170547eb2fca5bc368e52a1

Tavasszal a réten sétálva mindannyian gyakran gyönyörködünk a tarka színekben pompázó lepkékben anélkül, hogy megfordulna a fejünkben, milyen veszélyt jelenthet ránk egy velük történő találkozás.

A közönséges medvelepke bátor, és közvetlen, mivel még a ragadozók is ehetetlen célpontnak tekintik. Nem a színük miatt, hanem olyan neurotoxikus észtereket tartalmaz, amik nagyon veszélyesek lehetnek. A hernyójának szőrszálai pedig csalánkiütést és súlyos irritációt okozhatnak az embereknél.

1 Tengeri darázs

22fbc056fa8d71df7cba318ac5

A víz alatti élővilágról szóló dokumentumfilmekben gyakran láthatunk egyhelyben lebegő medúzákat, amik látszólag ártalmatlannak tűnnek, pedig valójában az egyik legveszélyesebb élőlények a bolygón.

A tengeri darázs mérge például az egyik legerősebb, mivel olyan méreganyagot tartalmaz, ami hatással van a szívre és az idegrendszerre. Egy ilyen élőlénnyel történő találkozás könnyen végzetes is lehet.

Te milyen veszélyes állatokkal találkoztál?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?