Életmód, Érdekes

Miért van néha olyan érzésünk alvás közben, mintha zuhannánk?

Hirtelen felébredsz az éjszaka közepén, és majdnem kiugrasz az ágyból, mert olyan érzésed van, mintha az ürességbe zuhannál. Önkéntelenül is rángatózik a lábad, miközben aludni próbálsz. Ha bármelyik szituáció ezek közül ismerősen hangzik számodra, akkor nagy valószínűséggel te is átélted már azt, amit a tudósok csak hipnagógiás hallucináció néven emlegetnek.

 

 

 

Hipnikus rándulások és a zuhanás érzése

Alvás zuhanás

Amikor elalszunk, az agyunk másképp kezd el dolgozni, mint amikor ébren vagyunk. Az ébrenlétből alvásba való átmenet során pedig nagyon gyakran előfordulhat az úgynevezett hipnikus rángás. Hipnikus rángásnak hívjuk azokat a hirtelen mozdulatokat, melyek rándulást okoznak a testünkben és olyan érzést keltenek, mint amit akkor érzünk, amikor valaki megijeszt minket.

Ezt a furcsa mozgást egy izomgörcs, vagyis egy izom vagy izomcsoport hirtelen és önkéntelen összerándulása okozza, mely önmagában vagy ismétlődően is előfordulhat. Olyasmi ez, mint a csuklás, mely szintén egy önkéntelenül végzett és ismétlődő mozdulat, amit a rekeszizmok összehúzódása okoz.

A hipnikus rángások jellemzően egy hirtelen összehúzódásból állnak, mely a zuhanás érzésével párosul, ami kifejezetten kellemetlen, mivel hipnagógiás hallucinációt okoz.

Mi okozza ezt az érzést?

Szikláról leesett álom

A hipnikus rángások általában az álom első szakaszában jelennek meg, és sok kellemetlenséget okoznak, mivel megnehezítik annak megállapítását, hogy mikor kezdődik az álom, és meddig van ébren egy ember. Bár a tudósok még ma sem tudják teljesen, hogy miért történnek ezek a hipnikus rángások, elég információjuk van róla, hogy megállapítsák azokat az okokat, amik miatt a leggyakrabban létrejönnek:

  • Fizikai aktivitás: a lefekvés előtti túlzott testmozgás stimulálhatja a testet és megakadályozhatja, hogy korán elaludjunk.
  • Szorongás és stressz: ha túl sokat gondolkodunk lefekvés előtt, az agyunk aktív maradhat, aminek következtében még akkor is figyelmeztető jelet küldhet, amikor a testünk már alszik.
  • Koffein és egyéb stimulánsok: a koffein és más stimulánsok befolyásolhatják a szervezet természetes elalvási képességét, megakadályozva vagy kitolva ezzel a mélyalvás fázisának elérését.
  • Alvásmegvonás: az alvással kapcsolatos egyéb rendellenességek szintén összefüggésbe hozhatók ezekkel a görcsökkel.

Ősember a fán

Ezeken a valószínű okokon kívül van egy másik, nagyon érdekes evolúciós elmélet a jelenségre. A Colorado Egyetem kutatása szerint ugyanis ezek a rándulások egyfajta archaikus reflexek lehetnek. Ennek lényege tulajdonképpen, hogy az izmok álom közben történő természetes ellazulását az agy úgy értelmezi, mint egy jelet, ami arra figyelmeztet minket, hogy épp lezuhanunk a fáról, amin alszunk. Ez az őseink esetében egy rendkívül hasznos reflex volt, és ha tényleg így van, akkor úgy tűnik, hogy még több ezer év sem volt elég ahhoz, hogy az evolúció teljesen eltüntesse ezt a mára fölöslegessé váló reflexet.

Nem mindig ébredünk fel az ilyen rángásoktól

Rugdosódás

Az éjszakai rángások intenzitása eltérő, ezért nem mindegyikre ébredünk fel azonnal. Néha a rángatózás enyhébb, de az is előfordul, hogy bár a rángatózás erős, mi magunk olyan mélyen alszunk, hogy nem ébredünk fel rá, ellenben a velünk egy ágyban alvó párunkkal, aki felébred, amikor megmozdulunk.

Más esetekben az izomösszehúzódások váratlan ébredéshez vezethetnek, mely után néhány másodpercre sokkos állapotba kerülhetünk, sőt, olykor olyan érzésünk is lehet, mintha leestünk volna az ágyról. Ez az érzés még hangsúlyosabb és ijesztőbb, ha akkor tapasztaljuk, amikor előtte mondjuk arról álmodunk, hogy lezuhanunk egy épület tetejéről vagy leesünk egy szikláról.

Mikor kell orvoshoz menni

Álom forgolódás

A jó hír az, hogy a hipnikus rángás nem egy súlyos rendellenesség és nem is okoz semmiféle egészségügyi problémát. Egy tanulmány szerint az emberek 60-70%-a szenved ilyen éjszakai rángásoktól, kortól és nemtől függetlenül.

Általában tehát nem kell orvoshoz menni miattuk, de ha a rángások olyan gyakorivá válnak, hogy megnehezítik vagy ellehetetlenítik az alvás folyamatát, akkor mindenképpen érdemes egy orvossal konzultálni a jelenségről, mivel neurológiai rendellenességről is árulkodhat, ami azonnali kezelést igényel.

Te keltél már arra, hogy olyan érzésed volt, mintha zuhannál?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?