Hírek, Külföld

„Mi vagyunk az elsők a sorban. És ki lesz a következő?” – Zelenszkij szerint Oroszország más országokat is megtámadhat

Az elnök ezt egy orosz tábornok kijelentésére alapozza, amely alapján Oroszország offenzívát indíthat Moldova ellen.

 

 

Az ukrán elnök figyelmeztette az országok vezetőit, hogy Ukrajna inváziója csak a kezdet lehet Oroszország tervében. Ezt megelőzően egy orosz tábornok kijelentette: átvenné az ellenőrzést Dél-Ukrajna felett – közölte a The Guardian.

„Minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet győzelmében a halál felett, velünk kell harcolnia. Segíteniük kell nekünk, mert mi vagyunk az elsők a sorban. És ki lesz a következő?”

– mondta Volodimir Zelenszkij videó üzenetében pénteken.

Félelmeit arra alapozta az ukrán elnök, hogy egy orosz katonai vezető, Rusztam Minnekajev, kijelentette Oroszország új offenzívájának célja, hogy átvegye az ellenőrzést Dél-Ukrajna felett. Szárazföldi hidat képeznének a Krím felé, ezzel jelezve, Oroszország a háborúban elfoglalt ukrán területeken tartós megszállást tervez.

Minnekajev pénteken azt is elmondta, hogy Dél-Ukrajna elfoglalása egyben hozzáférést is biztosítana Oroszországnak a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszteren túli területhez. Oroszország megtámadhatja Odessza kikötővárost, vagy gazdasági blokádot indíthat a terület ellen.

A katonai vezető kijelentései ugyanakkor közvetlenül ellentmondanak Vlagyimir Putyin korábbi állításainak, miszerint Oroszország nem tervezi ukrán városok tartós elfoglalását, illetve, hogy a Kreml irányt vált a Kijev felé irányuló sikertelen offenzívája után.

„A különleges művelet második szakaszának kezdete óta az orosz hadsereg egyik feladata a Donbász és Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés megteremtése. Ez szárazföldi folyosót biztosít a Krím felé, valamint érinti az ukrán gazdaság létfontosságú objektumait, a fekete-tengeri kikötőket, amelyeken keresztül mezőgazdasági és kohászati termékeket szállítanak más országokba”

– nyilatkozta Minnekajev pénteken az oroszországi Szverdlovszk régió védelmi ipari vállalatainak szövetségének éves ülésén.

Nem tisztázott, hogy Minnekajev Oroszország offenzívájának hivatalos terveiről árult-e el részleteket, vagy személyes véleményét fejezte ki beszédében.

Hozzátette, hogy „a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés egy újabb bejutási pontot biztosít Dnyeszteren túlra, ahol az orosz ajkú lakosság elnyomásának tanúi lehetünk. Úgy tűnik, most már az egész világgal háborúban állunk.”

Mindenesetre a moldovai külügyminisztérium pénteken behívta Moszkva nagykövetét, hogy kifejezze mélységes aggodalmát a tábornok megjegyzései miatt. Közölték, hogy Moldova semleges, bár az ország a múlt hónapban kérte felvételét az Európai Unióba.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?