Egyéb

5 ok, amiért nem szabad visszatartani a szellentést a tudomány szerint

Egy ember átlagosan naponta körülbelül 15 alkalommal szellent, de vannak napok, amikor ez a szám a 40-et is elérheti! A ki nem engedett gázok puddadáshoz vezethetnek, és bár ez egy teljesen normális és természetes folyamat, legtöbbször kínos zajjal vagy szaggal jár, ezért a legtöbben megpróbálják magukban tartani. Kiderült azonban, hogy ez nem a legjobb ötlet.

 

 

 

5 A tested visszaszívhatja

3f6eae5834a9a1fb4c9fee5168

Ha nem engeded távozni a gázokat, akkor a testednek nincs más lehetősége, mint “visszaszívni” őket. Ilyenkor ismét a keringésbe kerülnek, hogy végül aztán a légzéssel vagy böfögéssel távozzanak.

4 Fájdalmat és gyomorégést okozhat

9f2c8455ee91d888c4ba75922f

Amikor összehúzod az izmaid, hogy elkerüld a gázkibocsátást, megnő a tested belső nyomása, ami fájdalmat, emésztési zavarokat és gyomorégést okozhat. Ha ezt folyamatosan csináljuk, az akár duzzanatot is okozhat az emésztőrendszerben.

3 Befolyásolja a vastagbél egészségét

dfe10b558baab33f6e763e6560

A gázok felszabadításával csökkenthetjük a testünkben uralkodó nyomást. Ez jót tesz a vastagbélnek is, ami ellenkező esetben irritációt vagy akár aranyeret is okozhat.

2 Folyamatosan kövérnek érzed magad

44ca175601b814e08a5c916e4b

Bár továbbra is vitatható, hogy a gázok bent tartása valóban felduzzaszt-e vagy sem, kétségtelen, hogy a bent tartott szellentés a kellemetlen érzésen túl puffadásérzetet is okoz, ami miatt kövérebbnek érezzük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk.

1 Súlyos problémára utalhat

fa5e8a5b0da60e4b4dbb966a4d

Bár a gázok felszabadítása teljesen normális és egészséges, azok gyakorisága vagy szaga esetleges egészségügyi problémákra utalhat, például ételintoleranciára vagy emésztési problémákra. A rendkívül büdös szellentés a szervezet magas kéntartalmára utal. Ha a testeden fájdalmat vagy bármi szokatlant tapasztalsz, javasoljuk, hogy azonnal fordulj orvoshoz.

Bónusz: trükkök a kellemetlen szagok és a puffadás elkerülésére.

  • Kerüld a szénsavas üdítők fogyasztását, mivel ezek nagyobb mennyiségű gázt termelnek a szervezetben.
  • Egyél kisebb adagokat, és rágd őket lassabban, alaposabban.
  • Fogyassz rendszeresen olyan ételeket, mint a banán, burgonya, gabonafélék és búza, hogy csökkentsd a kellemetlen gázok mennyiségét.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?