Életmód

11 dolog a házban, amit bárhová rakhatunk, csak a fürdőszobába nem

Az otthonunkban minden dolognak megvan a maga helye. Sokat ezek közül általában a fürdőszobában szoktunk tárolni, hiszen így kényelmes, és meg sem fordul a fejünkben annak a gondolata, hogy esetleg egy zuhanyzó mellett tartott hajszárító vagy szennyeskosár segítségével helyrehozhatatlan károkat okozhatunk a különféle holmijainkban.

 

 

 

1 Szennyeskosár

Szennyeskosar

Senki sem vitatja, hogy a fürdőszobában lévő szennyeskosár nagyszerű ötlet. Kényelmes, hogy zuhanyozás előtt piszkos dolgokat közvetlenül beledobhatjuk, ahogy a használt törülközőket is. A magas páratartalom azonban penészgombát és savanyú szagokat okozhat a ruhadaraboknál. Olyan baktériumok is elszaporodhatnak, melyeket a 60 fokos mosás szem képes elpusztítani teljesen.

2 Macskaalom

Macskaalom

A macskaalmot arra találták ki, hogy magába szívja a nedvességet, ezért ha folyamatosan a párás fürdőszobában tároljuk, akkor elveszíti a nedvszívó képességét, mely végsősoron kellemetlen szagok terjedéséhez vezethet. A gyártók azt javasolják, hogy a macskaalmot mindig jól szellőző helyen tároljuk.

3 Törölközők és fürdőköpenyek

Torulkozo tarolas

Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a lakberendezési magazinokban a fürdőszobákban egyszerűen feltekerve tárolt törülközők, és a fürdőajtó hátoldalán lógó fürdőköpenyek. Ez bár látványra jól néz ki, a valóságban ezzel azonban folyamatos nedvességnek tesszük ki a ruhaanyagokat, amik így tökéletes helyet jelentenek a különféle baktériumok elszaporodásának. Az ilyen dolgokat jobb, ha a ház egy más részében tároljuk.



Ezenkívül érdemes elkerülni továbbá a nedves törülközők kampón történő szárítását is. Jobb, ha egy jól szellőztetett helyen szárítjuk, vagy törülközőszárítós radiátoron helyezzük el őket.

4 Élő növények

0cd566591c8ada6395eeb7e4c9

A szobanövények a ház bármely helyiségét képesek feldobni, és ez alól a fürdőszoba sem kivétel. Számos feltételnek kell azonban teljesülnie ahhoz, hogy ez valóban jó ötletnek minősüljön. Először is a fürdőszobának napfényes helynek kell lennie, ellenkező esetben a növények nem tudnak fotoszintetizálni.

Másodszor, biztosítani kell a levegő keringését. A nem megfelelően szellőztetett szoba miatt a növény rothadni kezdhet vagy gombás betegséget szerezhet.

,,Minden alkalommal, amikor zuhanyozni megyek, magammal viszek pár növényt a házból. Nagyon jól néznek ki a gőz után.”

5 Női higiéniai termékek

Noi higieniai termekek

A nedvesség a nedvszívó anyagok fő ellensége, márpedig a tamponok és a betétek is ebből készülnek. Ez az anyag nagyon érzékeny a penészgombákra és a baktériumokra, a hő és a nedvesség pedig elősegíti a terjedésüket, ami hatással lehet az egészségünkre. A felbontott csomagú női higiéniai termékeket mindig jól szellőző helyen tároljuk.

6 Fogamzásgátló tabletták

Fogamzasgatlo tablettak

Mint sok más gyógyszer, a fogamzásgátló tabletták sem tűrik a nedves, meleg helyeket. Még zárt csomagolásban is megromolhatnak. A hőmérséklet állandó és nagymértékű változása ugyanis roncsolja a tabletták kémiai összetételét, melynek eredményekképpen hatástalanná válik a gyógyszer.

7 Manikűr kiegészítők

Koromvago csipesz

Bármilyen jó minőségű is az acél, amelyből az ollód, csipeszed vagy fémreszelőd készül, előbb-utóbb, ha hosszabb ideig a fürdőszobában tárolod, akkor is rozsdásodni kezdenek.

 

 

 

 

8 Elektromos készülékek

e452b057d9be49af1f54ac2a54

Hol máshol tárolnánk a hajszárítót, az elektromos borotvát vagy a hajvasalót, ha nem a fürdőszobában? Elvileg így logikus és kényelmes a használatuk, a gyakorlatban azonban a gőz és a magas páratartalom jelentősen csökkenti ezen berendezések élettartamát.

9 Körömlakk

Koromlakk

A hőmérséklet folyamatos változása és a magas páratartalom miatt a körömlakk gyorsabban megy tönkre – besűrűsödik és elhalványuk. Sokkal jobb, ha ezeket a dolgokat a ház másik helyiségeiben, például egy fiókban vagy szekrénypolcon tároljuk. A legfontosabb, hogy hűvös, sötét helyen tároljuk, állandó hőmérsékleten.

10 Nyitott borotvapengék

33089759f7909d467042e0c0c7

A magas páratartalom miatt a borotva pengéi oxidálódnak és rozsdásodnak. Még a tartalék pengék is tönkremehetnek anélkül, hogy egyszer is használtuk volna őket. A fürdőszobában ezért kizárólag lezárt tartályokban célszerű tartani a borotvát, illetve a pengék élettartamának meghosszabbítása érdekében a legjobb, ha használat után megszárítjuk a borotvát és úgy pakoljuk el.

11 Szőrtelenítő gyantacsíkok

Szortelenito kremek

A magas hőmérséklet miatt a viasz vagy gyanta olvadni kezd, és a csík használatra késszé válik. Ha azonban nem használják fel, akkor elveszíti a tulajdonságait, és akkor, amikor használni szeretnénk, már hiába próbáljuk majd. A gyártók a dobozon is figyelmeztetnek rá, hogy az ilyen gyantacsíkok nem érintkezhetnek nedvességgel, ezért jobb, ha száraz helyen, a fürdőszobától távol tároljuk őket.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?