Hírek

Ez durva! Hogyan lehet olcsóbb a magyar liszt egy holland boltban, mint itthon?

Hollandiában a Magyarországról exportált búzafinomliszt ára 4 kilogrammos kiszerelés esetén csupán két euró, ami azt jelenti, hogy a magyaroknál olcsóbban jutnak hozzá a magyar liszthez a hollandok.

 

 

Egy az Indexhez eljutott olvasói kép alapján az látszik, hogy a magyarok itthon többet fizetnek a hazai lisztért, mint amennyit Hollandiában fizetnek ugyanazért a termékért.

A négy kilogrammos kiszerelésből kiindulva egy kilogramm búzafinomliszt ára csupán fél euró, amely a mostani áron számítva mintegy 188 forintra jön ki. Ehhez képest itthon az egy kilogrammos kiszerelés jócskán 200 forint felett jár.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói átlagárakra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy a liszt kilónkénti ára idén januárban volt a csúcson – 242 forint –, majd az árstopot követően februárban 211 forintra csökkent.

Hogyan lehetséges, hogy Hollandiában olcsóbb a magyar liszt, mint itthon?

Valószínűsíthető, hogy a vásárlás utáni adózáshoz, vagyis az áfához van köze. Hollandiában kétféle áfakulcs van, az általános áfakulcs, ami 21 százalék, valamint a kedvezményes, ami mindössze 9 százalék. Ehhez képest Magyarországon magasabb az áfa (az EU-ban legmagasabb), melynek mértéke 27 százalék.

Áfa nélkül 157 forint a liszt kilónkénti ára a hollandoknál, ezt felszorozva az ottani áfakulccsal 758,67 forint lenne a 4 kilogramm, ezzel szemben közel 800 forintos a magyar ár.

Az információ, egy az Indexhez került olvasói képről származik, amelyről nem derül ki, hogy esetleg akciós volt-e éppen a liszt.

(via Index)



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?