Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Miért jobb, ha reggeli előtt és nem utána mosol fogat

Kétségtelen, hogy a fogmosás az egyik legfontosabb lépés a szájhigiéniában. Azonban, ha rosszkor teszed, bizonyos esetekben nem hogy nem javíthatod a szájhigiénét, de egyenesen ronthatsz is azon. Például magától értetődőnek tűnhet, hogy közvetlenül a reggeli után egy frissítő fogmosással dobjuk fel a lélegzetünket, ez azonban egy nagyon rossz döntés.

 

 

 

1. Károsíthatja a fogzománcot.

Fogmosás probléma

Az étkezés utáni fogmosás segít a baktériumok elleni küzdelemben és megvédi a zománcot a károsodástól, de bizonyos esetekben fordítva is elsülhet. Ha savas ételeket vagy italokat fogyasztunk, például narancslevet vagy citromos vizet, akkor az ezekben lévő citromsav átmenetileg felpuhítja a fogzománcot, az étkezés utáni fogmosás pedig emiatt erősen roncsolja azt.

Ha tehát szeretsz a reggelihez egy pohár narancslevet inni vagy ilyesmi, akkor jobb, ha nem mosol fogat legalább az étkezés után 30 percig. Ezzel elkerülhető a fogzománc károsodása. Ha nincs ennyi időd, akkor válaszd inkább a reggeli előtti fogmosást, utána pedig vegyél be egy rágót.

2. Befolyásolhatja a fogak színét.

sarga fogak

A zománc védi a fogakat, és bár ez a legkeményebb szövet az emberi testben, az étkezés utáni fogmosás bizonyos esetekben mégis károsíthatja ezt. Ha a zománc nem olyan erős, mint kellene, az sokféleképpen befolyásolhatja a fogakat, például hajlamosabbak lehetnek a sárgásodásra.

3. Érzékenyebbé teheti a fogakat.

Érzékenyebb fogak

Ha valaha is éreztél már hirtelen fájdalmat, amikor túl hideg vagy túl meleg ételt fogyasztottál, az annak a jele, hogy a fogaid túlérzékenyek. A fogérzékenység többféle ok miatt alakulhat ki, ezek egyike a gyenge fogzománc. Mivel bizonyos ételek elfogyasztása után az azonnali fogmosás jelentősen érzékenyebbé teheti a fogakat, ezért jobb ezt megelőzni, és inkább az étkezés előtti fogmosást választani.

4. Az étkezés előtti fogmosás növeli a nyáltermelést.

Nyáltermelés

Ha közvetlenül ébredés után mosol fogat, akkor frissebben indul a reggeled, ráadásul a nyáltermelést is felgyorsíthatod. Mivel a nyál antimikrobális anyagokat tartalmaz, ez elősegíti az élelmiszerek könnyebb lebontását és természetes módon pusztítja a fogszuvasodásért felelős káros baktériumokat.

Te reggeli előtt vagy után szoktál fogat mosni?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?