Belföld, Hírek

Komoly drágulás jön a Balatonon idén nyáron

Idén a Balatonon sokkal drágább lesz a nyaralás, mint az elmúlt években, mert a vendéglők költségei régen elérték a nyugat-európai szintet, miközben az árak ettől elmaradtak. Ennek azonban vége.

 

 

A balatoni éttermek és büfék 25-30 százalékkal megemelik az árakat, mert drasztikusan drágultak az alapanyagok és nőtt a rezsi, illetve emelkedtek a bérköltségek is. Az 1500 forintos menüket el lehet felejteni – mondta Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke az InfoRádiónak.

A munkaerőhiány is nagyon nagy probléma, mert diákokkal nem lehet pótolni a több nyelven beszélő, szakképzett, gyakorlott, de már régen külföldön dolgozó pincéreket és szakácsokat.

A nagykereskedések teljesen áttértek a napi áras rendszerre. Nagyon sok alapanyagot Olaszországból, Németországból hoznak be, a fagyi, a pizza őshazája Olaszország, és ezek alapanyagainak ára a 400 forinthoz közelítő euróval eléggé elszabadult. Emellett növekednek a szállítással kapcsolatos költségek is.

A magyarországi – benne a balatoni – éttermi árak közben az utóbbi években igencsak alatta voltak a környező országok üdülőhelyi árainak. Addig, amíg a nyugat-európai árak 15-20 euró körüliek az étteremben, addig Magyarországon 5-10 euró körül mozogtak. Ezt már nem tudták tartani a tulajdonosok sem, és a megnövekedett költségek miatt már közelítünk az osztrák és nyugat-európai árak felé – mondta az elnök.

 

forrás: napi.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?