Hírek

A nyugati sajtó szerint Putyin elvesztette legfontosabb európai szövetségesét, Orbán Viktort

Egy amerikai tévécsatorna szerint a háború kirobbanása után kulcsfontosságú volt Orbán számára, hogy végre megmutassa, inkább Oroszországhoz vagy az EU-hoz lojális.

 

 

CNBC egyik friss cikkében arról ír, hogy Vlagyimir Putyin egyik régi szövetségesének számít az Európai Unión belül Orbán Viktor és ezért kérdéses volt, hogy az oroszok ukrajnai inváziója után a magyar miniszterelnök meg fogja-e szavazni az uniós szinten Oroszország ellen kiszabott gazdasági és egyéb szankciókat.

Az amerikai tévécsatornának egy névtelenül nyilatkozó EU-tisztviselő a múlt héten azt mondta, hogy a háború kirobbanása után kulcsfontosságú volt Orbán számára, hogy végre megmutassa, inkább Oroszországhoz vagy az EU-hoz lojális. És állítólag még az unión belül is sokakat meglepett, hogy a magyar miniszterelnök végül Brüsszelt választotta.

Fontos, hogy Magyarország is támogatta az oroszok elleni szankciókat és ezzel előremozdította az EU egységét

– mondta kedden a CNBC-nek egy másik, szintén névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

A tévécsatorna szerint Orbán korábban még gyakran dicsekedett is Putyinnal való szoros kapcsolatával. február eleji közös sajtótájékoztatójukon Orbán arról beszélt, hogy az elmúlt 13 évben sokat dolgoztak együtt, és erre utal, hogy például a koronavírus-járvány idején is Magyarország volt az első uniós ország, amely annak ellenére is nagy mennyiségben vásárolt az orosz gyártmányú Szputnyik-V koronavírus elleni vakcinából, hogy azt az európai szabályozó hatóságok nem hagyták jóvá. A lap kiemeli még a magyar és az orosz fél közötti kereskedelmi- és energiaügyleteket is. Ám a jelek szerint Orbán Viktor az ukrajnai orosz invázió során eddig az EU-t választotta, és látványosan hátat fordított Putyinnak.

Magyarország fogadja az ukrán menekülteket, támogatja Ukrajna uniós tagsági kérelmét és a többi tagállammal együtt szigorú szankciókat hagytak jóvá az orosz oligarchák és az orosz gazdaság ellen.

„Orbán opportunista. Manapság nagyon kevés haszna lenne, ha Oroszország mellett állna. Putyin jövőbeli támogatása nagyon bizonytalan, és a saját választóinál is visszás lenne, ezért állt be ő is az oroszok elleni szankciók mögé. Megbecsült és elismert vezető akar lenni, és tudja, hogy a magyar lakosság nem akar harcolni az EU-val” – mondta Daniel Gros, az Európai Politikai Tanulmányok Intézetének munkatársa a CNBC-nek.

Egy januárban közzétett közvélemény-kutatás szerint a magyarok több mint 70 százaléka nem szeretné, ha az ország kilépne az EU-ból. Ugyanakkor a Fidesz szavazói közül sokan nem tartották visszásnak, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal. Kérdés, hogy a mostani invázió után megváltozik-e az emberek álláspontja.

Egy másik szakértők szerint az európai országok nyomása, és az oroszok váratlan agresszív, háborús fellépése biztosan befolyásolta, hogy Orbán az EU döntéseit támogatja. De arra például felhívta a figyelmet, hogy Magyarország ellenzi, hogy az ország területén keresztül fegyverek szállítsanak Ukrajnába, és a magyarok sem katonákat, sem fegyvert nem küldenek az ukránokat, ellentétben például a németekkel.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?